Παρασκευή
10
Ιανουάριος
TOP

Olympia Forum: Όλα όσα ειπώθηκαν την πρώτη ημέρα του 3ήμερου Συνεδρίου (video)

Οι βέλτιστες πρακτικές για να δημιουργηθεί το κοινό μέλλον μέσα από κοινή, ισόρροπη ανάπτυξη των Περιφερειών στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής ανάπτυξης και συνοχής της ΕΕ για την ολοκλήρωση της οικονομικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης των χωρών, αλλά και για την μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών-μελών τονίστηκε στην έναρξη των εργασιών του OLYMPIA FORUM I, που πραγματοποιείται πρωτοβουλία της εφημερίδας «Πατρίς» και του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και ως και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, στην Αρχαία Ολυμπία.

Οι ομιλητές ανέδειξαν την αποκέντρωση ως βασικό πυλώνα διαχείρισης όχι μόνο τοπικών αλλά και εθνικών ζητημάτων. Όπως τόνισαν, οι πόροι της πολιτικής συνοχής, θα πρέπει να διατεθούν σε αυτούς τους τομείς που θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας των περιφερειών. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η αναφορά του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, ότι η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια είναι μοναδική. “Πρέπει να ανακάμψουμε από την ύφεση που προκαλεί η πανδημία και τα τραύματα που επιφέρει η ύφεση αυτή και ταυτόχρονα να καλύψουμε το τεράστιο κενό που δημιούργησε η δεκαετής ελληνική κρίση και οι λανθασμένες πολιτικές ειδικά τα τελευταία χρόνια”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται στην Ηλεία, η διοργάνωση, σεβόμενη τις κυβερνητικές οδηγίες και θέλοντας να προασπίσει την ασφάλεια του κοινού, πραγματοποίησε τις  συνεδρίες της πρώτης ημέρας του OLYMPIA FORUM Ι,  μόνο διαδικτυακά, χωρίς την παρουσία κοινού ενώ το σαββατοκύριακο το συνέδριο θα διεξαχθεί κανονικά στις εγκαταστάσεις του ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξαν ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βαρουξή που εκδίδει την εφημερίδας “Πατρίς”, Λευτέρης Βαρουξής.

Ο Συμεών Τσομώκος, ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών Delphi Economic Forum επισήμανε πως είναι απαραίτητη η ανάγκη των δευτεροβάθμιων περιφερειών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το οικονομικό φόρουμ των Δελφών, όπως και το φόρουμ της Ολυμπίας, είναι όπως τόνισε πλατφόρμες διαλόγου και προβολής των βέλτιστων πρακτικών, των καινοτόμων πρακτικών μεταφοράς τεχνογνωσίας και συνεργείων για την ανάπτυξη των 13 περιφερειών της χώρας.

O Διευθύνων Σύμβουλος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βαρουξή που εκδίδει την Εφημερίδα Πατρίς, Λευτέρης Βαρουξής, κατά την έναρξη του φετινού Olympia Forum μοιράστηκε ένα από τα όνειρα του, το οποίο δεν είναι άλλο από το να  μπει η Αρχαία Ολυμπία στο πάνθεον της τέλεσης των καλύτερων συνεδρίων της Ευρώπης. Ο κ. Βαρουξής, μίλησε για την ιστορία της εφημερίδας «Πατρίς» και για το πως από αυτήν εμπνεύστηκε την δημιουργία του Forum που διεξάγεται στην Ολυμπία, ένα Forum, το οποίο όπως τόνισε είναι μια σπουδαία αναπτυξιακή ευκαιρία.

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, στον χαιρετισμό του μίλησε για την ανάγκη να καταβληθεί μια επιτυχημένη προσπάθεια για να αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί στην Δυτική Ελλάδα, που “δυστυχώς μπήκε στον 21ο αιώνα ακριβώς όπως άφησε τον 20ο. Δηλαδή ως ένας τόπος που ενώ κάποτε πρωταγωνιστούσε μετατράπηκε σταδιακά σε έναν τόπο που δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις δομικές αλλαγές”. Δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας, εξέφρασε την πίστη ότι θα καλύψει σύντομα το χαμένο έδαφος και θα μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια της εποχής που βρίσκεται μπροστά μας, στηριζόμενη στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και στην φιλοσοφία “δρούμε τοπικά, αλλά σκεφτόμαστε εθνικά”.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος μίλησε για την προοπτική ανάπτυξης της Ολυμπίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Σωματείο Διάζωμα μέσα από την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση, με στόχο να αποτελέσει το εγχείρημα του μέλλοντος για την Αρχαία Ολυμπία. Μίλησε για το αρχαιολογικό πάρκο που θα “ενώνει” τον αρχαιολογικό χώρο με τη ζωή στην πόλη, με τη ζωή στο περιβάλλον, το φυσικό κάλλος και τα τοπικά μας προϊόντα  και την επιχειρηματικότητα που είναι το ζητούμενο για την οικονομία. Παράλληλα, πρότεινε την ίδρυση Ταμείου Ωρίμανσης, σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας για την ανάγκη ανάκαμψης και ταυτόχρονης ανάπτυξης, έκανε αναφορά σε ένα σημαντικό κομμάτι της Οικονομίας, στο «μαύρο» κομμάτι, στην «μαύρη» εργασία και μίλησε για την αλλαγή μοντέλου με κύριο στόχο τη στροφή σε μια πιο εξωστρεφή οικονομία που να είναι διεθνώς ανταγωνιστική. “Η αλλαγή μοντέλου που επιδιώκουμε έχει ως κύριο στόχο τη στροφή σε μια πιο εξωστρεφή οικονομία που να είναι διεθνώς ανταγωνιστική. Αυτή η μετάβαση δεν είναι μόνο μια οικονομική αλλαγή, αλλάζει θεμελιωδώς και τεχνολογίες και νοοτροπίες και θεσμούς και το πιο σημαντικό συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική δικαιοσύνη”, τόνισε.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης  αποτελεί μια ιστορική και ανεπανάληπτη ευκαιρία, προς Πράσινη και Ψηφιακή κατεύθυνση. Έχει χρονικό ορίζοντα 5 χρόνια και αν περάσουν τα 5 χρόνια χωρίς να έχεις ολοκληρώσει τους στόχους, το κομμάτι που αφορά αυτά που δεν έχεις ολοκληρώσει, χάνεται οριστικά. “Σε αντίθεση με το ΕΣΠΑ που έχει μεγάλη ευελιξία. Στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχουμε κυριολεκτικά ούτε μια μέρα για χάσιμο. Το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί επί της ουσίας στο σύνολό του στον μισό χρόνο από το ΕΣΠΑ”.

Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, έθεσε ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και της εθνικής οικονομίας την κρατική παρέμβαση και την στήριξη του κοινωνικού κράτους για να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική. Αναφέρθηκε στην περιφερειακή βάση πάνω στην οποία αρχίζουν να λειτουργούν οι οικονομίες αλλά και στον τρόπο που οι κοινωνίες θωρακίζονται απέναντι σε φαινόμενα κλιματικής αλλαγής για να μιλήσει για την κρισιμότητα των έργων υποδομών, σε Εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, που αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. “Οι πόροι πρέπει να αξιοποιηθούν βάση ολοκληρωμένου σχεδίου για τη στήριξη της οικονομίας για να μην καταρρεύσει κάτι που δεν βλέπω να γίνεται το τελευταίο διάστημα. Η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου δεν αποτελεί μία ιδεοληψία αλλά είναι πλέον μία αναγκαιότητα για την επιβίωση και την ευημερία των κοινωνιών. “ είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας επεσήμανε ότι η ΕΕ κινείται πλέον πολύ δυναμικά και κυρίως προς την σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως πολύ μεγάλη συλλογική προσπάθεια και πολύ δουλειά, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. “Η ΕΕ συνολικά αλλά και κάθε κράτος – μέλος ξεχωριστά θα καταφέρουν να ανακάμψουν όταν και μόνο όταν ανακάμψουν οι τοπικές κοινωνίες. Και αυτό θα γίνει ταχύτερα μόνο αν κινηθούμε, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές από τη βάση προς τα πάνω. Με σχεδιασμό των έργων και των δράσεων μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, με προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες κάθε τόπου”. Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι ο κομβικός ρόλος των Περιφερειών έχει αναγνωριστεί καθώς έχουν αναγνωριστεί ως ο βασικός πυλώνας της σύγχρονης Δημοκρατίας, φορείς αποτελεσματικότητας και σταθερότητας. “Είμαστε εδώ για να χτίσουμε «γέφυρες», για να λύσουμε προβλήματα. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ζητούν πάντα ρόλο για τις Περιφέρειες” σημείωσε.

Η Ελένη Μαριάνου, Γενική Γραμματέας Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών, επέμεινε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τα εκατομμύρια των πολιτών της . Αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, εγχείρημα που ενέχει μεγάλη δυσκολία για να καλυφθεί με την Πανδημία για να προσφέρει λύση στους πολίτες. “Είναι μία ιστορική πρόκληση για όλη την Ευρώπη. Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να δώσει λύσεις και τα χρήματα αυτά να κατευθυνθούν στις εθνικές οικονομίες”, τόνισε.

Στην πρωτόγνωρη κρίση του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Ε.ΕΝ.Ε. & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Dr Βασίλης Αποστολόπουλος,, συζητώντας με την συντάκτρια του Fortune Greece Μαρία Ακριβού. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν με τις συμβουλές των ειδικών και με πρώτη προτεραιότητα την διασφάλιση της υγείας του κόσμου μας, των ασθενών και των γιατρών, με την δημιουργία σταθμών εκτός των κεντρικών κτιρίων των Νοσοκομείων του Ομίλου υποδοχής πολιτών και αξιολόγησης για τον covid 19 ενώ μίλησε για την ανάγκη, μπροστά το άγνωστο ορίζοντα και ένταση της πανδημίας, ύπαρξης μιας στρατηγικής δυναμικής που θα λαμβάνει υπόψη της τα δεδομένα, θα προσαρμόζεται και θα προσφέρει ότι καλύτερο στον Έλληνα ασθενή.

Ο πρώτος κύκλος συζητήσεων με θέμα “Περιφερειακή Διοίκηση και το Πρόγραμμα ‘Next Generation EU’ είχε κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κ. Γεωργιάδης  έστειλε το ισχυρό μήνυμα ότι «Όλοι μαζί θα κάνουμε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε πραγματικότητα». Μίλησε για τους πόρους που είναι διαθέσιμοι για την χρηματοδότηση μεταρρυθμίσεων και έργων και για την απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και όλων των υπόλοιπων τρεχόντων προγραμμάτων και των αγροτικών επιδοτήσεων .” Σε αυτό το μεγάλο σχέδιο της γενιάς μας να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι Περιφέρειες θα παίξουν μεγάλο ρόλο. Οι προϋπολογισμοί των περιφερειών θα αυξηθούν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και για πρώτη φορά θα έχει στη διάθεση της τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αλλάξει τα δεδομένα, να βελτιώσει την καθημερινότητά των πολιτών και να προχωρήσει σε αναπτυξιακές τροχιές. Καλούμε λοιπόν όλους τους Περιφερειάρχες να είναι έτοιμοι να συμπράξουν μαζί μας σε ένα ομαδικό πνεύμα για να κάνουμε ένα μεγάλο προς τα εμπρός, όχι βήμα, αλλά άλμα. Αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί!”.

Στην συζήτηση που έγινε πάνω σε αυτή την ενότητα, με συντονιστή τον Δημοσιογράφος του TRT Σωτήρη Πολύζο, ο Αλέξης Πατέλης, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί οικονομικών θεμάτων σε ερώτηση για το αν στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα υπάρχει μέριμνα και για την Ελληνική περιφέρεια απάντησε πως «πρέπει να είναι επίκεντρο της πολιτικής η Περιφέρεια. Η πράσινη ανάπτυξη θα πρέπει να αποτελέσει το 37% του προγράμματος και το ψηφιακό ένα 20%. Η κυβέρνηση έχει στο πρόγραμμα της πάρα πολλές δράσεις που ξετυλίγονται ήδη όπως η ψηφιακή Βίβλος του υπουργείου ψηφιακής μεταρρύθμισης». Διευκρίνισε επίσης πως «το ταμείο ανάπτυξης ζητά παράλληλα έργα και μεταρρυθμίσεις» καθώς και ότι «έχουμε τον τρόπο με τα χρήματα που θα έχουμε στη διάθεση μας να μετασχηματίσουμε την Ελληνική οικονομία. Δεν είναι δουλειά μας το κράτος να αντικαθιστά τον ιδιωτικό τομέα αλλά να δένει τα πλαίσια και τα κίνητρα για να αναπτυχθεί».

Ο Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Βέττας, τόνισε ότι το Κράτος, όπως έχει φτιαχτεί σε βάθος δεκαετιών, συσσωρευτικά, δεν είναι ένα κράτος το οποίο εξυπηρετεί  τους πολίτες, αλλά την επιχειρηματικότητα, τουλάχιστον όπως αυτή θα πρέπει να είναι την επόμενη μέρα. “Επομένως, εξυπηρετεί μια επιχειρηματικότητα η οποία θα μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήματα της προηγούμενης μέρα: εσωστρεφή, με χαμηλή καινοτομικότητα, με χαμηλή κινητικότητα της εργασίας” υπογράμμισε. Το Κράτος, όπως είπε, έχει να παίξει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε όλες τις δυτικές οικονομίες, ρόλο επιτελικό, να δώσει κατευθύνσεις. “Πρέπει να πάμε εκεί γρήγορα. Η «βεντάλια» των προτάσεων θα πρέπει να στοχεύσει και στην μεταρρύθμιση του Κράτους και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, όπως το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης, Εκπαίδευσης και Υγείας, γιατί χωρίς αυτά εάν απλώς διοχετεύσουμε επενδύσεις, χωρίς την μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, νομίζω ότι ματαιοπονούμε”.

Η πρώτη ημέρα του OLYMPIA FORUM I έκλεισε με τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού Γιώργο Κρεμλή, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει η συνεργασία των περιφερειών της Ευρώπης καθώς και το βάρος που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι πιο ευάλωτη σε σχέση με άλλες χώρες της Ένωσης. Η εθνική στρατηγική θα πρέπει να εξειδικευθεί με σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο».

Αποκάλυψε δε πως «ως επιστέγασμα των δύο αυτών πυλώνων, αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται οδικός χάρτης κυκλικής οικονομίας για την Ελλάδα που πρέπει να ενσωματώσει το στάδιο δράσης που έχει εκπονηθεί ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Olympia Forum μέσα από το www.patrisnews.com καθώς και μέσα από τα παρακάτω youtube link:

Day 1   https://www.youtube.com/watch?v=3H0EnH-xJf8&feature=youtu.be

Day 2   https://www.youtube.com/watch?v=wToOyAn-BZ8&feature=youtu.be

Day 3   https://www.youtube.com/watch?v=ZX_wKxgaTlI&feature=youtu.be

Αναζητήστε το πρόγραμμα της δεύτερης και της τρίτης μέρας καθώς και όλες τις εργασίες του Olympia Forum I .