Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Olympia Forum – Λ. Αυγενάκης: «Η συμβολή του αθλητισμού στην Περιφερειακή Ανάπτυξη» (vid)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το στρογγυλό τραπέζι που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Olympia Forum με θέμα την συμβολή του αθλητισμού στην Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για την προκατάληψη του παρελθόντος σε σχέση με τις χορηγίες στον αθλητισμό και τόνισε ότι όλα χρειάζεται να έχουν μία οικονομία κλίματος, λογική και διαδικασία εξέλιξης. Μίλησε για την διάταξη για φορολογικά κίνητρα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ενώ τόνισε ότι εξετάζεται  το ενδεχόμενο για φοροαπαλλαγές σε αθλητές ειδικά που συμμετέχουν σε εθνικές ομάδες. Βάση για τις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται και υλοποιούνται από το Υπουργείο αποτελεί η προσπάθεια να αποβληθεί όπως είπε η μιζέρια και η καταχνιά και η εσωστρέφεια που είχε κυριαρχήσει.

Χαρακτήρισε βάση του αθλητισμού τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και μίλησε για μία μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε για να ανανεωθεί η διοικητική δομή ολόκληρου του αθλητικού οικοδομήματος, διαδικασία που δεν ήταν εύκολη. “Έχουμε ανανέωση σε διοικήσεις, σε προέδρους, πρόσωπα, το μητρώο αθλητικών Σωματείων, μία μεγάλη επιτυχία. Μεγάλος στόχος αυτονόητος αλλά το πετύχαμε και δεν υπήρχε τόσα χρόνια  όμως τους πείσαμε γιατί είχαμε στόχο επιμονή και όραμα”.

Σε σχέση με τα επόμενα βήματα, ο κ. Αυγενάκης μίλησε για την μεγάλη διοργάνωση που θα αφορά την παρουσίαση του αποτυπώματος του Ράλλυ Ακρόπολις. Χαρακτήρισε μεγάλο σχολείο την τριβή με την αθλητική οικογένεια της Ελλάδος ενώ εξέφρασε την βαθιά του πίστη στη δύναμή του αθλητισμού. “Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να ενώσει τους λαούς και να προβάλει τη χώρα σου και να ενισχύσει πραγματικά την αθλητική και τουριστική βιομηχανία μιας χώρας” είπε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε να μιλήσει για την χρηματοδότηση του ΟΑΚΑ ενώ αναφέρθηκε στην φορολόγηση των κερδών των στοιχηματικών εταιρειών, δημιουργώντας έσοδα που για πρώτη φορά κατευθύνονται στα σωματεία.

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί η οργανωτική επιτροπή του ποδηλατικού γύρου της Ελλάδας, ένα event που στην Ιταλία και τη Γαλλία φέρνει απίστευτα κέρδη προβολής τουρισμού και αθλητικά. “Είμαστε έτοιμοι να διοργανώσουμε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου μετά το Πάσχα μία διοργάνωση θα είναι στο διεθνές καλεντάρι στα πρότυπα του Ράλλυ Ακρόπολις “, κατέληξε.

Ο Ισίδωρος Κούβελος, πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, υποστήριξε ένθερμα τον ρόλο και την ύπαρξη της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που αποτελεί πλέον το παγκόσμιο κέντρο εκπαίδευσης όπου νέοι από όλο τον κόσμο – μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 100.000 – έχουν γίνει μεγαλύτερη πρεσβευτές της χώρας μας, τα εγκαίνια της οποίας-μετά την ανακαίνισή της- έγιναν πριν λίγες ημέρες, μίλησε για το όραμα του Πιερ Ντε Κουμπερντέν, την αξία των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούσαν από εκεί, όχι μόνο σαν άσκηση του σώματος αλλά δημιουργώντας δυναμικούς πυλώνες παιδείας και πολιτισμού. “Χρειάζεται οι ολυμπιακές ομοσπονδίες που διοργανώνουν αυτούς τους μεγάλους αγώνες να αντιλαμβάνονται τη συνεισφορά στο κράτος έχει αυτό και να στηρίζουν αυτές τις προσπάθειες. Οι ομοσπονδίες χρειάζονται στήριξη για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε μεγάλες διοργανώσεις. Αθλητισμός τουρισμός και αθλητική βιομηχανία είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να στηριχτούν και το κράτος να καταλάβει τι κερδίζει από αυτά και να τα στηρίξει”.

Ο κ. Κούβελος χαρακτήρισε ναυαρχίδα της ΔΟΑ το Μεταπτυχιακό που φιλοξενείται εκεί καθώς όπως είπε “είναι το καλύτερο μεταπτυχιακό στον κόσμο έχουμε συμμετοχή από 97 χώρες, είναι οι μεγαλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδος παγκοσμίως καταλαμβάνουν θέσεις διευθυντικές, θέσεις επίκαιρες. Η μεγαλύτερη ελληνιστική συγκέντρωση γίνεται στην ΔΟΑ . Η ακαδημία είναι θεματοφύλακας των Ολυμπιακών αξιών. Και το μότο μου είναι ότι όποιος είναι στο Ολυμπιακό κίνημα πρέπει κάποια στιγμή να έρθει στην Ολυμπία να μάθει πώς ξεκίνησαν όλα, να εκπαιδευτεί, να δει τα μουσεία, να έρθει στην ακαδημία και μετά να δικαιούται να έχει άποψη”.

Ο Βασίλης Μπλέσιος, Chief Marketing Officer, Lever, Samaras & Associates Group τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν στους αθλητές αυτά που χρειάζονται και οι εταιρείες να θελήσουν να ξανά εντάξουν στους αθλητές  στα προγράμματα χρηματοδότησης όπως έκαναν και στο παρελθόν έτσι ώστε να μπορέσει ο αθλητισμός και οι αθλητές να κατακτούν πολλά μετάλλια σε ολυμπιακούς. Επεσήμανε ότι ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την Ελληνική οικονομία γιατί ο αθλητισμός είναι συνδεδεμένος με τον τουρισμό. “Αυτό που πρέπει να δούμε εμείς ως άνθρωποι του αθλητισμού είναι ότι πρέπει να γίνει καινούργιο business plan για τον αθλητισμό και να δούμε τι χρηματοδοτικά κονδύλια μπορούμε να διεκδικήσουμε από το ταμείο ανάκαμψης. Αυτή είναι η πρόκληση για τα επόμενα χρόνια για να μπορέσουμε σε αυτό τον κύκλο που θα εισέλθει η οικονομία, ο αθλητισμός να συνεισφέρει, λαμβάνοντας τη χρηματοδότηση που του αξίζει και να δημιουργήσει καινούργια έσοδα μέσα από αυτή τη χρηματοδότηση. Οι δήμοι και οι περιφέρειες θα ακολουθήσουν αν εμείς μπούμε μπροστά και ξεκινήσουμε. Συνεπώς μπορούν να παίξουν ρόλο, μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά κονδύλια και να χρηματοδοτηθούν έργα τα οποία θα αναπτύξουν τον αθλητισμό και μέσω του αθλητισμού θα αναπτυχθεί πάρα πολύ ο τουρισμός”.