Σάββατο
10
Ιούνιος
TOP

Π. Μαντάς για απολιγνιτοποίηση: «Ψεύτικη η δήθεν οικολογική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ»

«Με τη σημερινή του στάση ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτει το ψευδεπίγραφο αφήγημά του περί περιβαλλοντικής ευαισθησίας», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο της απολιγνιτοποίησης, συμπληρώνοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή που για χρόνια αδρανούσε και κωλυσιεργούσε» και ότι «τελικά έπρεπε να έρθει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, για να σχεδιάσει και να εφαρμόσει τόσο την απολιγνιτοποίηση σε ολόκληρη την επικράτεια, όσο και ένα γενναίο και πλήρες σχέδιο για τις ευάλωτες περιοχές στη νέα εποχή».

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, το νέο εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) που υλοποιείται μέσω του νομοσχεδίου, τεκμηριώνει «τη δέσμευση της χώρας ότι θα πάψει να χρησιμοποιεί λιγνίτη μέχρι το 2028», φροντίζοντας ταυτόχρονα όμως και για τον οικονομικό μετασχηματισμό των τοπικών κοινωνιών που μέχρι σήμερα βασίζονταν στον λιγνίτη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «δημιουργούμε το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο ώστε να έχουμε μια ομαλή, ολοκληρωμένη και δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή χωρίς λιγνίτη, βάζοντας πρώτα και πάνω απ’ όλα την πραγματική οικονομία, δηλαδή τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις».

Παράλληλα ο βουλευτής Μεσσηνίας σημείωσε ότι «είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο δίκαιης μετάβασης», καθώς και ότι «διασφαλίσαμε την υψηλότερη αναλογικά χρηματοδότηση» από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης σημείωσε ότι μέσω του σχεδίου δίνονται «αυξημένα κίνητρα αλλά και χαλαρότερα κριτήρια για νέες επενδύσεις στις ευάλωτες περιοχές», ότι «το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα υψηλό», ότι «δεσμεύθηκαν εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι που ανέρχονται σε δις ευρώ» και ότι η τηλεθέρμανση για τη Δυτική Μακεδονία και το φυσικό αέριο για τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη αναμένεται να βοηθήσουν τη μετάβαση σε σημαντικό βαθμό.

Παράλληλα ο κ. Μαντάς στάθηκε στη συμπερίληψη του Δήμου Οιχαλίας στις περιοχές που ωφελούνται άμεσα από το ΣΔΑΜ, σημειώνοντας ότι πρόκειται «για έναν μικρό και φτωχό Δήμο που είχε εξάρτηση από τον λιγνίτη και χρειάζεται να στηριχθεί», ενώ ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση και τον Πρόεδρο του ΣΔΑΜ Κωστή Μουσουρούλη για τις μέχρι τώρα ενέργειές τους. Τέλος χαρακτήρισε την απολιγνιτοποίηση ως μια «εμβληματική μεταρρύθμιση» και μια «εθνική προσπάθεια» στην οποία δεν χωρούν «μικρο-κομματικές αντιπαραθέσεις», ενώ είπε ότι είναι «λυπηρό να υπάρχουν σήμερα βουλευτές και πτέρυγες της Βουλής, οι οποίες να καταψηφίζουν την προσπάθεια της χώρας να γίνει πιο πράσινη, πιο σύγχρονη και πιο οικολογική».