Παρασκευή
24
Μάιος
TOP

 Π. Μαντάς για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: «Απέναντι στα συμφέροντα – Στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού»

Τα όσα γίνονται με την… οικειοποίηση του ονόματος του πιο γνωστού brand της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ είναι πρωτοφανή. Το ρεπορτάζ της τηλεόρασης BEST στην διεθνή έκθεση food expo ανέδειξε το πρόβλημα και το που φθάσαμε τρίτες χώρες να εκμεταλλεύονται τα κενά που έχουν προκληθεί και η… Τουρκία στην Ελλάδα να πουλά και να προωθεί Ελιές Καλαμάτας. Ήρθαν πρωτίστως οι αντιδράσεις σε αυτή την εξέλιξη της Ένωσης Μεσσηνίας και ακολούθως και η αντίδραση του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Περικλή Μαντά που φέρνει το θέμα στη βουλή, ζητώντας με ερώτησή του απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Σήμερα είχαμε την ανακοίνωση της ΠΕΜΕΤΕ και ακολούθως τη νέα απάντηση στα όσα αναφέρθηκαν.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Π. Μαντάς για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: «Απέναντι στα συμφέροντα – Στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού»

Με πρόσφατη παρέμβασή μου μέσω της Βουλής, ζήτησα να ανοίξει ένας νέος διάλογος για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, υπερασπιζόμενος την ευρωπαϊκή νομιμότητα, αλλά πρωτίστως αναδεικνύοντας τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.

Αφορμή ήταν το πρωτοφανές συμβάν, να διακινούνται πράσινες τουρκικές ελιές Καλαμών ως Ελιά Καλαμάτας. Ή για να το πούμε ξεκάθαρα: “Ελιά Καλαμάτας”  και η ΠΟΠ, “Ελιά Καλαμάτας” και η ελληνική Καλαμών, “Ελιά Καλαμάτας” και η πράσινη εισαγόμενη εκ Τουρκίας!

Σε αυτή τη τραγική εξέλιξη, για την οποία προειδοποιούμε εδώ και χρόνια, αντέδρασε η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών-Τυποποιητών, με στόχο διττό και προφανή:

Να με πιέσουν να σωπάσω. Αλλά και να ασκήσουν την όποια επιρροή τους ενόψει της απόφασης του ΣτΕ, κατόπιν προσφυγής του ΣΥΜΕΠΟΠ για το θέμα.

Στην προσπάθεια όμως αυτή, η έλλειψη των επιχειρημάτων είναι έκδηλη.

Πρώτον διότι για πρώτη φορά γίνεται ανοικτή παραδοχή ότι υπάρχει “fake” και μάλιστα εισαγόμενο προϊόν. Και η απάντηση που δίνεται είναι ότι «δεν πειράζει, διότι είναι ποιοτικά υποδεέστερο και ο κόσμος το αναγνωρίζει». Μα είναι δυνατόν να αφήνουμε τον καταναλωτή στο έλεος της παραπληροφόρησης και να υποστηρίζουμε ότι δήθεν είναι σε θέση «να μην την πατήσει»;

Και δεύτερον, πραγματοποιείται και μια ακόμα παραδοχή: ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η “Ελιά Καλαμάτας” να επανέλθει αποκλειστικά στη ζώνη ΠΟΠ. Και τι ζητούν να πράξουμε; Μα να αποσύρουμε μια κατά τη δική τους εκτίμηση βάσιμη και ουσιαστική προσφυγή, και στη συνέχεια να πάμε στο τραπέζι του διαλόγου!

Ας μη ματαιοπονούν οι συγγραφείς αυτής της ανακοίνωσης. Ας μην προσπαθούν να τρομοκρατήσουν με δήθεν “απώλεια 100.000 τόνων”. Και ας μην εγκαλούν έναν βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου όταν αποκαλύπτονται οι πραγματικοί σκοποί και οι σχεδιασμοί τους.

Διότι με την καταστρατήγηση της προστασίας του ΠΟΠ, ζημιωμένοι βγαίνουν μόνο οι Έλληνες παραγωγοί, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φθιώτιδας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, την ώρα που οι εισαγωγές “Kalamata Olives” καλά κρατούν.

Και ωφελούμενοι είναι μόνο οι ξένοι και οι έμποροι, με την ονομασία να αποτελεί ουσιαστικά τον «δούρειο ίππο» για τη «χύμα» διακίνηση επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, απ’ όπου κι αν προέρχεται και στην πιο συμφέρουσα τιμή για τον διακινητή.

Απέναντι στα συμφέροντα, η θέση μας είναι πάντα σαφής και ξεκάθαρη:

  • Θωράκιση του ΠΟΠ και απόλυτη τήρηση της ευρωπαϊκής νομιμότητας.
  • Διεύρυνση της ζώνης ΠΟΠ και σε άλλους νομούς.
  • Εκσυγχρονισμός των προδιαγραφών του ΠΟΠ.
  • Θέσπιση νέων ΠΓΕ, προς όφελος κάθε Έλληνα παραγωγού επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

Θεσμικά, νόμιμα και καθαρά.