Τρίτη
27
Φεβρουάριος
TOP

Πακέτο παροχών ύψους έως 1 δισ. ευρώ πριν το Πάσχα – Τα 2 μέτρα που έχουν “κλειδώσει”

Πακέτο παροχών που θα μπορούσε να φθάσει ακόμα και τα 900 εκατ. ευρώ ενδεχομένως και το 1 δισ. ευρώ, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, μετά τα θετικά αποτελέσματα του Προϋπολογισμού του 2022, αλλά και των ενδείξεων όπως αυτές καταγράφονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τον πρώτο μήνα του έτους.

Κάποια από τις εισηγήσεις έχουν ήδη κλειδώσει, ενώ από την κυβέρνηση αναζητούν ένα μέτρο που θα κάνει αίσθηση και θα αφορά μεγάλο τμήμα των πολιτών. Το ακριβές ύψος του νέου πακέτου το οποίο θα ανακοινωθεί στα τέλη του μήνα θα εξαρτηθεί σημαντικά από τις τιμές του φυσικού αερίου και τις προβολές που κάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, εντός της εβδομάδας, οι τιμές κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα και στα συγκεκριμένα στα 55 ευρώ η Mwh από 120 ευρώ που έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό για το 2023.

H εξέλιξη αυτή οδηγεί στην αποδέσμευση ποσού ύψους 600 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό και το οποίο προοριζόταν για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από την καλή πορεία του Προϋπολογισμού του 2022 που θα έχει αντίτυπο στον τρέχοντα (carryover) περίπου 300 εκατ. ευρώ, αλλά και στα θετικά αποτελέσματα που αναμένονται στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.thetoc.gr πατώντας εδώ