Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Πανάκριβες και δυσεύρετες οι φοιτητικές κατοικίες

Αύξηση, η οποία στην περίπτωση της Αθήνας ξεπερνάει το 53% κατά μέσον όρο, καταγράφουν φέτος τα ζητούμενα ενοίκια φοιτητικής στέγης σε σχέση με το 2017, δηλαδή πριν ξεκινήσει η ανοδική τάση των τιμών. Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι τιμές σε σχέση με το 2017 έχουν αυξηθεί κατά 44,5%, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση διαμορφώνεται σε 14,5%, αρκετά υψηλότερα από τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 11,4%.

Σύμφωνα με το ετήσιο Παρατηρητήριο Αξιών Φοιτητικής Στέγης της Geoaxis Property & Valuation Services, εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τιμών ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών, δηλαδή διαμερισμάτων επιφάνειας από 25 έως 65 τ.μ. πλησίον των σχολών φοίτησης, καταγράφει η πόλη της Πάτρας με το εντυπωσιακό 20%. Αύξηση κατά 16,9% σε σχέση με πέρυσι σημειώνουν και τα ζητούμενα ενοίκια στην Αθήνα (Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη), καθώς διαμορφώνονται σε 7,4 ευρώ/τ.μ. από 6,34 ευρώ/τ.μ. πέρυσι την ίδια περίοδο.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο κόστος το 2017 δεν ξεπερνούσε τα 4,84 ευρώ/τ.μ. Βέβαια, ούτε τότε η τιμή θεωρείτο «φυσιολογική», δεδομένου ότι ήταν χαμηλότερη ακόμα και σε σχέση με την πόλη της Κομοτηνής, όπου το κόστος τότε ανερχόταν σε σχεδόν 5 ευρώ/τ.μ. Σήμερα, η πρωτοκαθεδρία της Αθήνας σε όρους κόστους δεν αμφισβητείται από καμία άλλη πόλη με σημαντική παρουσία φοιτητών.

Οπως εξηγεί ο κ. Γιάννης Ξυλάς, ιδρυτής και επικεφαλής της Geoaxis, «σήμερα συναντούμε σαφώς λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα διαθέσιμα στην αγορά σε σχέση με το 2017. Υπολογίζουμε ότι ένα ποσοστό ακινήτων, πέριξ του 10%-15%, έχει επιστρέψει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω μείωση τους επόμενους μήνες και το 2023, λόγω της αναμενόμενης αύξησης του τουρισμού, ιδίως στην Αθήνα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη kathimerini.gr