Τετάρτη
11
Δεκέμβριος
TOP

Πάνω από 230 φάρμακα σε έλλειψη – Αύξηση 21% τον Μάρτιο

Νέα σημαντική άνοδο παρουσίασαν μέσα σε ένα μήνα τα φάρμακα που διακινούνται με ιδιαίτερη δυσκολία στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τη σχετική λίστα την οποία δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ξεπέρασαν πλέον τα 230.

Ειδικότερα, τα φάρμακα τα οποία χαρακτηρίζονται ως «Σκευάσματα  Περιορισμένης Διαθεσιμότητας» και εκείνα τα οποία διακρίνονται ως φάρμακα «Μόνιμης και Έκτακτης Κάλυψης», έφτασαν μέσα στον Μάρτιο τα 233, όταν ένα μήνα πριν και συγκεκριμένα στα μέσα Φεβρουαρίου ήταν 193. Πρόκειται δηλαδή για μία νέα μηνιαία αύξηση της τάξης του 21% η οποία ακολουθεί μια επίσης μεγάλη αύξηση της τάξης του 40% που είχαν σημειώσει οι ελλείψεις φαρμάκων τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία του ΕΟΦ, τα σκευάσματα που είναι δυσεύρετα στα ράφια των ιδιωτικών και των νοσοκομειακών φαρμακείων, αυξήθηκαν το τρέχοντα μήνα στα 186 από 146. Αντίθετα διατηρήθηκαν στα 47, σημείωσαν τα σκευάσματα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία της έκτακτης κάλυψης και είναι κυρίως νοσοκομειακά και εισάγονται συνήθως μέσω του ΙΦΕΤ.

Στην νέα λίστα βλέπουμε να έχουν προστεθεί πασίγνωστα και δημοφιλή Μη Συνταγογραφουμενα Σκευάσματα (ΜΗΣΥΦΑ) τα οποία δεν έδειχνα σημάδια σοβαρών ελλείψεων, ενώ διατηρείται το πρόβλημα με τα σκιαγραφικά, 4 εμβόλια αλλά και σημαντικά νοσοκομειακά φάρμακα ιδιαίτερα χρήσιμα για ασθενείς με χρόνιες νόσους ή για επεμβάσεις.

Παράλληλα συνεχίζονται οι ελλείψεις στα πολύ γνωστά πλέον αντιδιαβητικά.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι στις παραπάνω ελλείψεις, θα πρέπει να προσθέσουμε και εκείνες τις οποίες ανακοινώνει κάθε μήνα ο ΕΟΦ και αφορούν στα σκευάσματα όπου δεν υπάρχουν πλέον καθώς έχουν προχωρήσει οι εταιρείες σε οριστική διακοπή κυκλοφορίας.

Με βάση την τελευταία λίστα του Ιανουαρίου 2024, ο αριθμός αυτών ανέρχονταν στα 258.

Υπενθυμίζεται ότι για τον έλεγχο των ελλείψεων ήδη λειτουργεί πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας στην οποία συγκεντρώνονται στοιχεία από Φαρμακευτικές Εταιρείες, Φαρμακαποθήκες αλλά και την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, ώστε να τεκμηριώνεται η έλλειψη και να προωθούνται λύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλατφόρμα αυτή αν και λειτουργεί εδώ και δυο μήνες, τα στοιχεία της δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αξιοποιήσιμα. Στη συγκεκριμένη διαδικασία μέσω ΕΟΦ υπάρχουν όλα τα στοιχεία πωλήσεων των φαρμακευτικών προς φαρμακαποθήκες ή νοσοκομεία ενώ μέσω της ΗΔΙΚΑ  και του ΕΟΠΥΥ μπορεί να υπάρχει έλεγχος για το τι συνταγογραφείται και το τι δίνεται από τα φαρμακεία.

Όσον αφορά στον ενδιάμεσο κρίκο της αλυσίδας, δηλαδή τις φαρμακαποθήκες και ευρύτερα όλες τις εταιρείες οι οποίες διαθέτουν άδεια χονδρεμπορικής πώλησης φαρμάκων που είναι περίπου 190, σύμφωνα με τις αναφορές του Υπουργείου δεν είχε ενταχθεί στη διαδικασία μέχρι πριν μερικές εβδομάδες, περίπου το 40%.

ΠΗΓΗ moneyreview.gr