Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Παπαευαγγέλου: Κοντά στην κορύφωση του νέου κύματος, καμία άρση στα μέτρα μέχρι τέλος Απριλίου

Όπως εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, δεν θα υπάρξει «καμία άρση στα μέτρα μέχρι τέλος Απριλίου».

Το απόγευμα της Πέμπτης, 31 Μαρτίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 21.099 νέα κρούσματα, 51 θανάτους και 355 διασωληνωμένους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα άρχισε την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, επισημαίνοντας πως έχουν αυξηθεί οι νέες νοσηλείες. «Η πίεση στα νοσοκομεία δεν είναι αυτή που ήταν στα μεγάλα κύματα, αλλά υπάρχει μία πίεση», εξήγησε η κ. Γκάγκα.

Επιπλέον, σε ερώτηση για τα μονοκλωνικά της Astrazeneca, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία που θα αφιχθούν στη χώρα μας.

Παπαευαγγέλου: Είμαστε κοντά στην κορύφωση του νέου κύματος, καμία χαλάρωση των μέτρων το Πάσχα
Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως «είμαστε κοντά στην κορύφωση του νέου κύματος, θα κορυφωθεί εντός των επόμενων ημερών», σημειώνοντας πως παρατηρούνται περισσότερα κρούσματα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

«Υπάρχει σταθεροποίηση αλλά με σαφή μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο που φτάνουν τα 176.000», προσέθεσε η κ. Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας πως η αποκλιμάκωση είναι πολύ αργή.

«Ακόμα και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να προσέχουν και να μην κολλήσουν, κανείς δεν είναι άτρωτος», τόνισε, επισημαίνοντας πως «για αυτό και στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής μας, συμφωνήσαμε με την εισήγηση του υπουργείου Υγείας να μην γίνει άρση των μέτρων μέχρι τέλος Απριλίου. Σε καμία περίπτωση να μην δοθεί λάθος μήνυμα», κάνοντας έκκληση για μια ακόμα φορά σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Επίσης, σε ερώτηση για την τέταρτη δόση του εμβολίου, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε: «Συζητείται στην επιτροπή η τέταρτη δόση. Η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια της τρίτης δόσης υπερτερεί των δύο δόσεων. Μελετάμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα περιμένουμε λίγο και θα συμπορευτούμε με τις υπόλοιπες χώρες. Το φθινόπωρο πιθανότατα θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό».

Μαγιορκίνης: Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό αυξήθηκε κατά 5% την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα
Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ενημέρωσε ότι «στον κόσμο μέχρι σήμερα 487.000.000 μολύνσεις και 6,2 εκατ. θάνατοι με τη νόσο. Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν σημαντικά την προηγούμενη εβδομάδα κατά 13 %, καθώς καταγράφηκαν 1,45 εκατομμύρια διαγνώσεις μεσοσταθμικά

Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν κατά 19%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 3.960 θάνατοι ανά ημέρα. Η μείωση των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζεται σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί από το 2020, όταν η πανδημία ξεκινούσε στην πρώτη της εκθετική αύξηση. Αυτή η μείωση παρατηρείται παρά τη γενικότερη χαλάρωση των μέτρων».

«Στην Ευρώπη», συνέχισε, «παρατηρήθηκε περίπου 8% μείωση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 12%. Πιο συγκεκριμένα, οι μολύνσεις ανήλθαν περίπου σε 5.000.000 την τελευταία εβδομάδα και οι θάνατοι το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 11.000.

Οι 40 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση άνω του 30% δείχνουν μόλις τρεις χώρες, ενώ σημαντική βελτίωση (πάνω του 30%) παρατηρήθηκε σε 13 χώρες.

Όλα αυτά δείχνουν ότι, παρά τη χαλάρωση των μέτρων, υπάρχει μείωση της διασποράς και των θανάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο κυρίως αποδίδεται στην αποδοτικότητα του εμβολιασμού».

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «την τελευταία εβδομάδα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διαγνώσεων μειώθηκε κατά 4%, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 5%. Η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει αύξηση, στις ΜΕΘ κατά περίπου 4% και στις απλές κλίνες μεταξύ 17-20%».

Όπως είπε ο καθηγητής, «βλέπουμε μια σταθεροποίηση της διασποράς στην Ελλάδα, με ήπια και πιο διαχειρίσιμη αύξηση στο σύστημα υγείας παρά τη χαλάρωση των μέτρων. Οι σκληροί δείκτες δείχνουν μια διαρκή βελτίωση τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο. Αυτό σημαίνει ότι μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό, ωστόσο οι ευπαθείς ομάδες και οι μη εμβολιασμένοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τον υποτιμήσουν.

Είναι προφανές ότι για τη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου, που έχει κάνει τον εμβολιασμό του, πρόκειται για μια πλήρως διαχειρίσιμη λοίμωξη, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, πάντοτε σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό τους».

Πηγή: iefimerida.gr