Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον – Άμεσα η εκλογή του διαδόχου του

Αυτό που απαιτούσαν όλο και περισσότεροι, έγινε πράξη: ο Μπόρις Τζόνσον με διάγγελμα έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε την παραίτησή του από πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Αφήνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο», είπε. 

Το πόντιουμ για τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον στήθηκε έξω από το Νο10 λίγο πριν από τις 14:30 κι εκείνος, Άγγλος σωστός, βγήκε από το Νο10 της Ντάουνινκ Στριτ στις 14:30. Έξω από την πρωθυπουργική κατοικία ήταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες δημοσιογράφοι και περίμεναν να ακούσουν αυτό που περίμενε… όλη η Βρετανία, το κόμμα του και οι πολιτικοί του αντίπαλοι: ότι παραιτείται.

Έτσι κι έγινε. Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι παραιτείται από την ηγεσία των Συντηρητικών και άρα από την πρωθυπουργία της Βρετανίας και πως οι εκλογές για τον διάδοχό του θα γίνουν άμεσα. Έως τότε, πιθανότατα έως το φθινόπωρο, θα παραμείνει πρωθυπουργός.

Είχε προηγηθεί μπαράζ παραιτήσεων μετά την αποκάλυψη πως κάλυψε σύμβουλό του που είχε εμπλακεί σε σεξουαλικό σκάνδαλο και η ασφυκτική πίεση στον Μπόρις Τζόνσον να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε στο διάγγελμά του πως η πίεση και η θέληση της ηγεσίας των Συντηρητικών να παραιτηθεί ήταν τόσο μεγάλες, που δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Ανακοίνωσε λοιπόν την παραίτησή του από ηγέτης των Τόρις και από πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Eίναι πλέον ξεκάθαρη η βούληση του κοινοβουλευτικού συντηρητικού κόμματος να υπάρξει νέος ηγέτης του κόμματος αυτού και συνεπώς νέος πρωθυπουργός», ξεκίνησε το πιο δύσκολο διάγγελμα της πρωθυπουργίας του.

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου των Συντηρητικών, είπε ο Μπόρις Τζόνσον, θα ξεκινήσουν άμεσα και μόλις εκλεγεί ο διάδοχός του, θα εγκαταλείψει κι εκείνος τη Ντάουνινγκ Στριτ. «Συμφώνησα με τον σερ Γκράχαμ Μπερέτιντ, πρόεδρο της Επιτροπής 1922, πως η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα», είπε ο Τζόνσον. Έκανε επίσης γνωστό πως «διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης».

Εξήγησε δε γιατί αρνούνταν να παραιτηθεί ενώ ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί του παραιτούνταν και αρνούνταν να τους ακούσει όταν του έλεγαν να αποχωρήσει. «Ο λόγος που αγωνίστηκα τόσο σκληρά τις τελευταίες ημέρες για να συνεχίσω να παραδίδω αυτή την εντολή αυτοπροσώπως δεν ήταν μόνο επειδή το ήθελα, αλλά επειδή ένιωθα ότι ήταν η δουλειά μου, το καθήκον μου, η υποχρέωσή μου απέναντί σας».

Άλλωστε, χαρακτήρισε την πρωθυπουργία «την καλύτερη δουλειά στον κόσμο» και πως είναι ιδιαίτερα θλιμμένος που αναγκάζεται να την αφήσει.

πηγη: newsit.gr