![](https://best-tv.gr/wp-content/uploads/2025/02/Still0207_00000-950x533.jpg)
Τα αποτελέσματα της έρευνας των προηγούμενων 24ωρων για την στατικότητα των δέντρων της 23η Μαρτίου παρουσιάστηκαν σήμερα από τους αρμόδιους αντιδημάρχους και τον επικεφαλής του εξειδικευμένου συνεργείου μετρήσεων. Το τεχνικό πόρισμα ξεκαθαρίζει πως τα δέντρα είναι ασφαλή και δεν τίθεται ζήτημα στατικότητας, γεγονός που επιτρέπει και την άμεση επανεκκίνηση του έργου στην περιοχή της πλατείας.
“ΠΡΩΤΟ ΜΑΣ ΜΕΛΗΜΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ”
Στις απαραίτητες κινήσεις που έκανε ο Δήμος Καλαμάτας και η Υπηρεσία Γεωτεχνικών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα δέντρα είναι ασφαλή, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Μπάκας, υποστηρίζοντας ότι έγιναν μια σειρά κινήσεις από τη δημοτική αρχή με στόχο πάντοτε τη διάσωση των δέντρων. Όπως εξήγησε, πρώτα προχώρησαν σε αυστηρό κλάδεμα των δέντρων ώστε να μην είναι επικίνδυνα λόγω ύψους, και σε δεύτερη φάση προχώρησαν στην εξακρίβωση αν αυτά παραμένουν ασφαλή σε περίπτωση ισχυρών ανέμων, γι’ αυτό και ξεκίνησε η μέτρηση της αντίστασής τους και της αντοχής τους στον άνεμο, που έφερε τελικά θετικά αποτελέσματα, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτά θα παραμένουν σε αυτό το ύψος ή έστω σε λίγο χαμηλότερο.
“Πρώτο μέλημα του Δημάρχου μας Θανάση Βασιλόπουλου αλλά και των συνεργατών του είναι να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των κατοίκων της πόλης μας. Γι’ αυτό λοιπόν κάναμε αρχικά αυστηρό κλάδεμα σε όλα τα δέντρα της πλατείας 23 Μαρτίου. Στη συνέχεια, και με αφορμή ένα δέντρο το οποίο βρίσκεται κοντά μας αλλά και “στον αέρα” ελέγξαμε την επικινδυνότητα πλέον όλων των δέντρων με τον κ. Γεννάτο, ακριβώς για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των δημοτών μας”, δήλωσε ο Γιάννης Μπάκας, συμπληρώνοντας ότι “Μετά από μετρήσεις που έκανε ο κ. Γεννάτος, μας διαβεβαίωσε ότι με προϋποθέσεις τα δέντρα δεν είναι επικίνδυνα. Το ίδιο πράττει και η Υπηρεσία μας, δηλαδή μας διαβεβαίωσε προφορικά και τη Δευτέρα θα μας διαβεβαιώσει και εγγράφως ότι δεν κινδυνεύουν οι περαστικοί από τυχόν πτώση των δέντρων, μετά από μεγάλο αέρα. Επομένως, όσοι έσπευσαν να μας κατηγορήσουν ότι θέλουμε να κόψουμε τα δέντρα, απλά θα πω ότι έσφαλαν”, κατέληξε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
“ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΠΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ: ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ”
Για “υπεύθυνη στάση της Δημοτικής Αρχής” έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος νέων έργων Βασίλης Κουτραφούρης, που προέβη σε όλες εκείνες τις ενέργειες που όφειλε να κάνει προκειμένου και να διασωθούν τα δέντρα αλλά και πρωτίστως να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των διερχομένων. “Όπως αναφέρθηκε και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια αποκάλυψης των παρακείμενων κρασπέδων παρατηρήθηκαν κάποια ανησυχητικά φαινόμενα, τα οποία έχριζαν επιστημονικής έρευνας, προκειμένου να διασφαλιστεί πρωτίστως η ασφάλεια των διερχόμενων το οποίο είναι νομίζω και η πιο υπεύθυνη στάση που πρέπει να τηρήσει η Δημοτική Αρχή. Επομένως, με βάση το πόρισμα που προέκυψε τα δέντρα υπό προϋποθέσεις- με κάποια ταπείνωση, με κάποιο χαμήλωμα του κορμού, θα μας τα πει ο κ. Γεννάτος που είναι ο ειδικός, δύναται να παραμείνουν, εξασφαλίζοντας παράλληλα και την ασφάλεια των διερχομένων.
Αυτή ήταν η πιο υπεύθυνη στάση που έπρεπε να ακολουθήσει η Δημοτική Αρχή και ακολούθησε ο Δήμαρχος Καλαμάτας και οι συνεργάτες του. Αν περιμέναμε τρεις μέρες μέχρι να βγει το πόρισμα, ίσως να είχε αποφευχθεί και όλο αυτό που έγινε. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος μας ήταν και η διάσωση του αστικού πρασίνου αλλά παράλληλα και η διασφάλιση της προστασίας των συμπολιτών μας. Νομίζω ότι αυτό με το πόρισμα επιτεύχθηκε, και επαναλαμβάνω αυτή ήταν η πιο υπεύθυνη στάση που έπρεπε να ακολουθήσουμε. Υπό προϋποθέσεις ναι, και θα μας τα εξηγήσει όλα ο αρμόδιος Γεωπόνος, ο κ. Γεννάτος. Κανονικά μετά και το πόρισμα που πήραμε γιατί ενδεχομένως να επηρέαζε ανάλογα αν χρειαζόταν εκρίζωση για μεταφύτευση οπότε έπρεπε να περιμένουμε. Τη Δευτέρα ξεκινάει το έργο κανονικότατα”.
Όσον αφορά το υπόλοιπο έργο που είναι σε εξέλιξη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, έκανε λόγο για την εγκεκριμένη μελέτη που υπάρχει και οφείλει η Υπηρεσία να την ακολουθήσει με “σφιχτά περιθώρια κινήσεων”, ενώ αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις βελτίωσης που θα γίνουν, όπως η ταπείνωση του κυκλικού κόμβου, και συνέστησε υπομονή καθώς το έργο είναι σε εξέλιξη.
“ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ”
Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των δέντρων και τη διατήρησή τους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις έδωσε και ο επικεφαλής του εξειδικευμένου συνεργείου γεωπόνος Θεοφάνης Γεννάτος, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας που έγινε τα προηγούμενα 24ωρα στα δέντρα. Ο κ. Γεννάτος εξήγησε ότι από τις μετρήσεις που έγιναν προέκυψε ότι τα δέντρα είναι ασφαλή, οπότε και παραμένουν. Ωστόσο, η προϋπόθεση είναι να μείνουν σε αυτό το ύψος ή να χαμηλώσει λίγο ακόμα το ύψος τους ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί πλήρως το ριζικό τους σύστημα και να είναι διαχειρίσιμα.
“Το πόρισμα είναι ότι έπειτα από δύο μέρες μετρήσεων τα δέντρα είναι ασφαλή για τον κόσμο είναι ασφαλή για το έργο υπό τις προϋποθέσεις ότι θα πρέπει να τα διατηρήσουμε στο ύψος αυτό που είναι, και ίσως ακόμα χαμηλότερα, διότι είναι δέντρα επιθετικά. Όσο αφήνουμε την κόμη το ριζικό σύστημα μεγαλώνει. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θα πρέπει να μείνουν χαμηλά για να μπορέσει να αναπληρωθεί το ριζικό τους σύστημα. Τα δέντρα, πρέπει να πω, είναι ασφαλή”.
“ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ”
Στο εργοτάξιο βρέθηκε και η Διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, Χριστίνα Λυκουργιά, εξηγώντας ότι τώρα που αποσαφηνίστηκε με το πόρισμα η τύχη των δέντρων, θα ξεκινήσει και πάλι το έργο που είχε σταματήσει λίγες μέρες, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα με τα δέντρα. “ Το έργο θα λάβει υπόψη του το πόρισμα και όποιες προϋποθέσεις μπορεί αυτό να περιλαμβάνει, στο βαθμό που άπτονται των τεχνικών εργασιών, που πρέπει να κάνει η εργολαβία. Θα ξεκινήσει το εργοτάξιο να δουλεύει και πάλι, με εντατικούς ρυθμούς ώστε να εφαρμόσουμε τα χρονοδιαγράμματα που έχουν εγκριθεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά.