Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Παράσχης (ΣΕΤΕ): Έτος ορόσημο το 2023 για τον τουρισμό

Για ένα έτος ορόσημο, το 2023, για τον ελληνικό τουρισμό, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, στην ομιλία του στη διάρκεια τoυ Ετήσιου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ. Ταυτόχρονα, σκιαγράφησε τις νέες προκλήσεις με τις οποίες τίθεται αντιμέτωπες ο κλάδος στην εποχή της κλιματικής κρίσης εστιάζοντας σε υποδομές, αγορά εργασίας, ανταγωνιστικότητα και πράσινη μετάβαση.

«Σε λίγες μέρες το 2023, ένα έτος ορόσημο και το νέο έτος αναφοράς για τις μελλοντικές εξελίξεις του ελληνικού τουρισμού φτάνει στο τέλος του. Φέτος επιστρέψαμε σε συνθήκες προ πανδημίας, χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Όπως όλα δείχνουν η χρονιά θα κλείσει με μονοψήφια αύξηση σε αφίξεις και διψήφια αύξηση σε έσοδα και Κατά Κεφαλή Δαπάνη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αναφοράς 2019. Ο ελληνικός τουρισμός και το brand Ελλάδα επέδειξαν όχι απλά ιδιαίτερη ανθεκτικότητα αλλά εξαιρετική αναπτυξιακή δυναμική σε σχέση με άλλες χώρες της περιοχής  μετά την πανδημία», σημείωσε ο κ. Παράσχης.

«Η δυναμική έξοδος από την πανδημία με αύξηση των τουριστικών ροών, το δυναμικό ενδιαφέρον για επενδύσεις και ειδικότερα άμεσες ξένες επενδύσεις υψηλού επιπέδου αλλά και οι αυξήσεις τιμών και εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων αλλάζουν πλήρως το διάλογο για την οικονομική βιωσιμότητα του τουρισμού. Η συζήτηση για την φορολογική πολιτική αλλά και την επιλεξιμότητα και τις ενισχύσεις τουριστικών επενδύσεων γίνεται πια με διαφορετικό πρόσημο», υποστήριξε.

«Το γεγονός ότι ο κλάδος καλείται με ένα νέο μέτρο στο κλείσιμο του 2023, να συνεισφέρει διαχρονικά πάνω από 300 εκ ευρώ ετησίως συνδεόμενος  με την έννοια της ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση – μέτρο για το οποίο έχουμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή τις σοβαρότατες ενστάσεις μας – συμπυκνώνει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο την αλλαγή του πλαισίου για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού», τόνισε.

Υποδομές

«Στο ζήτημα των υποδομών είναι σαφές ότι οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις της αύξησης των ροών προς το 2030. Έχει ήδη γίνει μια σημαντική προεργασία από τον ΣΕΤΕ και το Ινστιτούτο μας σε επίπεδο χαρτογράφησης και καταγραφής προτάσεων – που εξειδικεύονται για κάθε περιφέρεια της χώρας – εκ των οποίων το 50% αναφέρεται σε δημόσιες υποδομές που αφορούν άμεσα τον τουρισμό, ενώ άλλο ένα 20% αναφέρεται σε υποδομές ευρύτερης ωφέλειας. Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και τον Υπουργό Επικρατείας, για την προτεραιοποίηση, την εφικτότητα και τον χρονισμό τους», ανέφερε.

«Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία την οποία οφείλει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση για να αποφύγουμε μια ασύμμετρη και κατ’ επέκταση μη βιώσιμη ανάπτυξη μεταξύ των τουριστικών ροών, των σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων και των απαραίτητων υποδομών», σημείωσε.

Αγορά εργασίας

Για την αγορά εργασίας επεσήμανε πως «αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση τόσο στις παραγωγικές τάξεις όσο και στην κυβέρνηση ότι το ζήτημα αυτό, δεδομένων και των δημογραφικών εξελίξεων θα αποτελέσει σημαντική δομική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Βρισκόμαστε σε διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία αναφορικά με τις απαραίτητες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε, με προγράμματα προσέλκυσης, κατάρτισης και συνεχούς βελτίωσης δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού συμπεριλαμβανομένης και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του θεσμοθετημένου πλαισίου των μετακλήσεων  να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις στον χώρο της εργασίας και στις διεθνείς τάσεις που διαμορφώθηκαν μετά την πανδημία. Το ανθρώπινο κεφάλαιο παραμένει ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος».

Ανταγωνιστικότητα

Παράλληλα, εστίασε και στα θέματα ανταγωνιστικότητας. «Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων, καθώς και ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές – παρότι υψηλότερος των ανταγωνιστών- αποτελούν θετικές εξελίξεις. Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία την οποία οφείλει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση για να αποφύγουμε μια ασύμμετρη και κατ’ επέκταση μη βιώσιμη ανάπτυξη μεταξύ των τουριστικών ροών, των σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων και των απαραίτητων υποδομών», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

«Η πράσινη μετάβαση και η περιβαλλοντικά βιώσιμη επιχειρηματικότητα θα απαιτήσουν σε πολλές περιπτώσεις αρχικές επενδύσεις και κόστος. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να στηριχτεί έμπρακτα τόσο από την πράσινη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος όσο και με απλές διαδικασίες από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις», κατέληξε.

Πηγή: ot.gr