Δευτέρα
4
Μάρτιος
TOP

Παρουσία Μητσοτάκη σήμερα τα εγκαίνια των βασικών δομών διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας

Ένα ακόμα ορόσημο για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σηματοδοτεί η σημερινή εκδήλωση των εγκαινίων των δομών της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Πελοποννήσου, σήμερα στις 3 μ.μ., στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, την οποία διοργανώνουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και θα παραστεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα απευθύνει και ομιλία. Πλέον στην Πελοπόννησο το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων αποτελεί παρελθόν καθώς εισήλθε στην εποχή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης μέσω επένδυσης ύψους 152 εκατ. ευρώ (62,5 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ). 

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική επένδυση αφορά στη λειτουργία τριών Μονάδων Μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ), τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τν/έτος, τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Τα εργοστάσια και οι λοιπές υποδομές, έγιναν με την μέθοδο σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων της Παλαιόχουνης δήμου Τρίπολης, είναι η βασική – κεντρική – μονάδα της ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Πελοποννήσου, ενώ σε μεταβατική λειτουργία βρίσκονται τώρα οι μονάδες σε Καλλιρρόη Μεσσηνίας και Σκάλα Λακωνίας. Η πρώτη, μέσα στο 2024, αναμένεται να λειτουργήσει 100%, ενώ η μονάδα της Σκάλας αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία Ιανουάριο με Φεβρουάριο του 2024.

Η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, κατά τους υπευθύνους, διαθέτει την καλύτερη τεχνολογία στην Ελλάδα, είναι ένα “πράσινο έργο”, που όταν ολοκληρωθούν όλοι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης, όταν αυξηθούν τα ποσοστά της ανακύκλωσης και υπάρξει η συνεισφορά του Πράσινου Ταμείου, τότε, θα είναι, ακόμα πιο φθηνή ΣΔΙΤ, θα είναι ανταποδοτική προς την κοινωνία και τους πολίτες της.