Σάββατο
2
Μάρτιος
TOP

Πάσχα: Ανάβει η «μάχη» του οβελία – Ευνοούνται οι εισαγωγές

Για να απολαύσουν εφέτος τον παραδοσιακό οβελία οι καταναλωτές θα πρέπει να σηκώσουν τον «σταυρό» της ακρίβειας, ενώ την ίδια στιγμή τα «μαρτύρια» των κτηνοτρόφων, μετά την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι του Πάσχα», αυξάνονται.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Αυτές τις μέρες στα κρεοπωλεία οι τιμές λιανικής στο ελληνικό αρνί γάλακτος διαμορφώνονται στα 14 ευρώ το κιλό και 15 ευρώ το κιλό στο κατσίκι.

Αντίστοιχα στα σούπερ μάρκετ το αρνί διατίθεται προς 10,7 – 10,9 ευρώ το κιλό και το κατσίκι στα 11,4 – 12 ευρώ το κιλό.

Πάσχα: Ακριβότερος φέτος ο οβελίας

Θυμίζουμε ότι πέρσι δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα η τιμή λιανικής στη Βαρβάκειο για το αρνί διαμορφωνόταν στα 10-12 ευρώ, ενώ για το κατσίκι στα 13 ευρώ. Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι τιμές αυξήθηκαν προσεγγίζοντας έως και τα 13,5 με 14,5 ευρώ το κιλό αντίστοιχα.

Από τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας προκύπτει ότι η επικρατούσα τιμή χονδρικής στο αρνί διαμορφώθηκε χθες σε 9,2 ευρώ και 9 ευρώ στο κατσίκι.

Το εύρος τιμής χονδρικής στο αρνί διαμορφώνεται μεταξύ 8,8 -9,5 ευρώ όταν πέρυσι στην ίδια περίοδο διαμορφώθηκε μεταξύ 7- 8,5 ευρώ.

Αντίστοιχα το εύρος τιμής χονδρικής στο κατσίκι κυμαίνεται 8,8 – 9,3 ευρώ όταν πέρυσι κυμαινόταν μεταξύ 7,5 και 9,5 ευρώ το κιλό.

Στα «κόκκινα» η κόντρα

«Δεν νοείται ‘καλάθι του Πάσχα’ χωρίς αρνί και κατσίκι» δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης στον ΟΤ, εξ ου και η ένταξή τους στο «καλάθι του Πάσχα» αν και αρχικά το σχέδιο ήταν να φτιαχτεί το «καλάθι της Βαρβακείου». Ενώ σε ότι αφορά τις τιμές επισημαίνει πως αυτές «καθορίζονται από τη ζήτηση και τη δυνατότητα εισαγωγών».

Την απόφαση ένταξης των αρνιών και των κατσικιών στο λεγόμενο «καλάθι του Πάσχα» με συμφωνημένη τιμή κοντά στα 10 ευρώ το κιλό (ράφι), έκανε γνωστή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης από τους τηλεοπτικούς δέκτες παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε προ ολίγων ημερών ο ίδιος, επίσης μέσω τηλεοράσεων, ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.ot.gr πατώντας εδώ