Σάββατο
2
Μάρτιος
TOP

Πάσχα: “Σούβλα” τιμών με τον οβελία – Σκληρή κόντρα κτηνοτρόφων – αλυσίδων και ΥΠΑΝ

Στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ “ποντάρει” για την συγκράτηση της τιμή του οβελία το Υπ. Ανάπτυξης την ώρα που ξεκινά η περίοδος αιχμής για τις αγορές των καταναλωτών. Πλέον, μετά τα σούπερ μάρκετ δυναμικά μπαίνουν στη “μάχη” και τα κρεοπωλεία και οι κεντρικές αγορές καθώς οι επόμενες μέρες είναι εκείνες που συνήθως οι καταναλωτές προμηθεύονται τον οβελία.

Με βάση, σε, το Υπ. Ανάπτυξης, “από 9,69 ευρώ/κιλό ξεκινούν πλέον οι τιμές του αρνιού στο “Καλάθι του Πάσχα”, ενώ έως μισό ευρώ φθηνότερα διατίθεται το κατσίκι, με βάση τις νέες χαμηλότερες τιμές που ανακοίνωσαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ”.

“Ο ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών, όσο και να φωνάζουν ορισμένοι. Είμαι υπερήφανος που με την πολιτική μας πετύχαμε τελικά χαμηλότερες τιμές από το 2019!”, σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως μάλιστα σημειώνει το Υπ. Ανάπτυξης:

– η μεγαλύτερη μείωση στην ισχύουσα σήμερα τιμή συγκριτικά με την αρχική της περασμένης Τετάρτης 5 Απριλίου ανέρχεται στα 96 λεπτά/κιλό,

– στις 11 από τις 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ που μετέχουν στην πρωτοβουλία για το «Καλάθι του Πάσχα», η τιμή του αρνιού είναι έως 9,99 ευρώ/κιλό,

– -ενώ στο σύνολο των αλυσίδων η τιμή του κατσικιού δεν υπερβαίνει τα 10.99 ευρώ/κιλό.

Με βάση πάντως τα όσα δήλωσε σε ΜΜΕ χθες ο Γ. Πηλίδης πρόεδρος της Ένωσης Μικρομεσαίων Μάρκετ Ελλάδας τα σούπερ μάρκετ πωλούν κάτω του κόστους τον οβελία, καθώς θέλουν να λειτουργήσει ως “κράχτης”. Πάντως, από την πλευρά του, ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών μιλώντας στο Open, πέρυσι τα σούπερ μάρκετ η τιμή ήταν έως και 2 ευρώ χαμηλότερη, ενώ λίγο πριν την ένταξή του οι τιμές για τον οβελία ήταν 30-50 λεπτά χαμηλότερες. Παράλληλα σημείωσε ότι πέρα από την ένταξη ή όχι του οβελία στο “Καλάθι” οι αλυσίδες θα έκαναν προσφορές, τονίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείται το Υπ. Ανάπτυξης δημιουργεί θέματα προνομιακής μεταχείρισης των σούπερ μάρκετ και σε βάρος των κτηνοτρόφων.

Οι κτηνοτρόφοι

Με βάση , πάντως, τον Παναγιώτη Πεβερέτο, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ, και τα όσα είπε το πρωί του Σαββάτου, στην εκπομπή “Στούντιο με Θέα” του Αντ1, θα υπάρξει προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον τρόπο με τον ουσιαστικά “πριμοδοτείται” επικοινωνιακά η αγορά του πασχαλινού οβελία μέσα από τα σούπερ μάρκετ με τις δηλώσεις του Υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και την ένταξη των αμνοεριφίων στο “Καλάθι του Πάσχα”.

Τόνισε, δε, ότι έχουν γίνει αθρόες εισαγωγές ρουμάνικων αμνοεριφίων, προς διάθεση στην αγορά. Στον αντίποδα η ένταξη των αμνοεριφίων στο “Καλάθι του Πάσχα” με τις συγκεκριμένες τιμές στα 10 ευρώ περίπου έχει οδηγήσει σε “στραγγαλισμό” τους παραγωγούς, που όπως είπε ο κ. Πεβερέτος έχουν κόστος παραγωγής στα 9 ευρώ. Ο πρόεδρος του ΣΕΚ σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος υπήρχε μια συμφωνία με τους Κρεοπώλες να διαμορφωθεί η τιμή του οβελία στα περσινά επίπεδα, από 12,5 μέχρι 13,5 ευρώ περίπου, κάτι που υπονομεύθηκε από την υπαναχώρηση, του Άδωνι Γεωργιάδη, από την αρχική αναφορά για μη ένταξη του οβελία στο “Καλάθι”.

Οι τιμές

Σε σχέση με τις τιμές ο καταναλωτής μπορεί να βρει αυγά από 20 έως 25 λεπτά το τεμάχιο, από 20 έως 29 λεπτά μέσα από το “Καλάθι του νοικοκυριού” ενώ για άλλες κατηγορίες οι τιμές είναι πιο πάνω.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.news247.gr πατώντας εδώ