Παρασκευή
20
Σεπτέμβριος
TOP

Πάσχα στο Λεωνίδιο: Νερατζένια φαναράκια, αερόστατα και γλέντι στην κεντρική πλατεία -Τα έθιμα του τόπου

Από τα πιο δημοφιλή μέρη για πασχαλινές αποδράσεις είναι το Λεωνίδιο Αρκαδίας, η τσακώνικη κωμόπολη, που βρίσκεται περικυκλωμένο κάτω από έναν κατακόκκινο βράχο.

Κάθε χρόνο στους τοπ πασχαλινούς προορισμούς φιγουράρει το Λεωνίδιο, η γραφική κωμόπολη που διατηρεί μέχρι σήμερα την τσακώνικη παράδοση, μιας και οι κάτοικοι του τόπου έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τα έθιμα τους μεταλαμπαδεύοντας τα στις επόμενες γενιές.

Αν ο επισκέπτης δε βιώσει το Πάσχα στο Λεωνίδιο δεν μπορεί να φανταστεί αυτές τις μαγικές εικόνες που θα του αφήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις. Μα πάνω απ’ όλα τον ενθουσιασμό των κατοίκων που φροντίζουν να διατηρήσουν τα ξεχωριστά έθιμα του τόπου.

Η προετοιμασία ξεκινάει λίγες ημέρες νωρίτερα από τη Μεγάλη Βδομάδα, όπου οι ντόπιοι στις αυλές τους ξεκινούν να προετοιμάζουν τα αερόστατα τους, έτσι ώστε να τα έχουν έτοιμα για το βράδυ της Ανάστασης. Από την άλλη, φροντίζουν να αξιοποιήσουν τα νεράτζια που έχουν πέσει κάτω μετατρέποντας τα σε φαναράκια για να φέγγουν το βράδυ που από τους κεντρικούς δρόμους θα περάσει ο Επιτάφιος κάνοντας την ατμόσφαιρα ακόμα πιο κατανυκτική.

Το Λεωνίδιο απέχει τρεις ώρες από την Αθήνα, συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα, και αυτή την περίοδο μπορείτε να επισκεφτείτε τα όμορφα γραφικά χωριά του Πάρνωνα. Αν η διαμονή σας είναι μέσα στην κωμόπολη, τότε αφήστε το αυτοκίνητο, επιλέξτε να κινηθείτε με τα πόδια και να ζήσετε ένα Πάσχα αλλιώτικο από τα άλλα.

Τα πασχαλινά έθιμα του τόπου
Από νωρίς το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής οι κεντρικοί δρόμοι του Λεωνιδίου θα γεμίσουν με νερατζένια φαναράκια, τα οποία θα ανάψουν μόλις πέσει το φως. Μόνο πέρυσι στους δρόμους υπήρχαν 6.000 φαναράκια δίνοντας μια ξεχωριστή πινελιά.

Ο κόσμος κατευθύνεται στους ναούς και από τη Μητρόπολη ξεκινάει η περιφορά του Επιταφίου που συνοδεύεται από τη Φιλαρμονική. Πέντε Επιτάφιοι συναντιούνται σε κεντρικό σταυροδρόμι, κατευθύνονται στο Ηρώο Πεσόντων και στη συνέχεια επιστρέφουν πίσω στις ενορίες τους.

Το Μεγάλο Σάββατο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του μέρους συναντιούνται μπροστά στο ρολόι και αφού γίνει η Πρώτη Ανάσταση αφήνουν ελεύθερα τα πρώτα αερόστατα.

Το ίδιο βράδυ, ο κόσμος κατευθύνεται προς τις ενορίες. Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» χιλιάδες αερόστατα θα γεμίσουν στον ουρανό προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα, σε συνδυασμό με τα πυροτεχνήματα που κάνουν τη νύχτα μέρα.

Κυριακή του Πάσχα ο δήμος διοργανώνει ένα πρώτο πρωινό γλέντι, στον κήπο του Δημαρχείου, βάζοντας σούβλες με αρνιά και κοκορέτσια προσφέροντας στα στον κόσμο μαζί με κουλουράκια και κόκκινα αυγά. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στήνεται ένα πολύ μεγάλο γλέντι στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης. Χορευτές και χορεύτριες φορούν την παραδοσιακή τους στολή κατευθύνονται προς την πλατεία της 25ης Μαρτίου, όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο και στην τσακώνικη διάλεκτο. Μετά ξεκινάει ένα μεγάλο γλέντι.

πηγη:.iefimerida.gr