Με το τρίπτυχο «σχέδιο, εμπειρία και εγγύηση ενότητας» και ζητούμενο το ΠΑΣΟΚ, ενωμένο να αναδειχθεί ως μια ισχυρή πολιτική δύναμη, έτοιμη να αναλάβει εκ νέου το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Παύλος Γερουλάνος παρουσίασε σε ανοιχτή εκδήλωση στην Καλαμάτα, το σχέδιό του για την «Αναγέννηση» της Ελλάδας, μέσα από ριζικές μεταρρυθμίσεις στο διοικητικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Εκτιμώντας πως μέσα από αυτή τη διαδικασία με τις έξι υποψηφιότητες και την επαφή με την κοινωνία «το ΠΑΣΟΚ θα βγει πιο ενωμένο», ο ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στην τηλεόραση BEST, ανέλυσε το πλάνο του το οποίο ενώνει το παρελθόν με το μέλλον της πολιτικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ που μπορεί ξανά στο μέλλον να ανακτήσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα.
Μιλώντας για μια διαδικασία η οποία μετεξελίσσεται που γεμίζει το ΠΑΣΟΚ ευθύνη, καθώς «Ξεκίνησε για τον πρόεδρο του τρίτου κόμματος, αλλά μέχρι να φτάσει το τέλος θα συζητάμε για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γεμίζει το ΠΑΣΟΚ ευθύνη. Τώρα, για να μπορείς να ανταπεξέλθεις σε μια τέτοια πρόκληση, αυτό το οποίο οφείλεις να κάνεις, αυτό το οποίο οφείλουμε όλοι να κάνουμε είναι να δείξουμε ότι είναι αυτό που μας διαφοροποιεί. Και αυτό που πιστεύω ότι φέρνω σε αυτή τη διαδικασία», για να εξειδικεύσει, σε έναν βαθμό το σχέδιό του, το οποίο μιλά για «Αναγέννηση». «Ένα σχέδιο που έχω δουλέψει εδώ και αρκετά χρόνια και δεν είναι κάτι της τελευταίας στιγμής. Εμπειρία προφανώς, εμπειρία και γνώση για τα θέματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Και βεβαίως τη διασφάλιση της ενότητας, που είναι κομβικό για μένα για να μείνει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και να συνθέτει τις δυνάμεις της κοινωνίας που χρειάζονται ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.»
Εξηγώντας πώς μέσα από το τέλος του υπερσυγκεντρωτικού κεντρικού κράτους, η εξουσία και η ευημερία στην Ελλάδα θα γίνει υπόθεση όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων και όχι λίγων, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στάθηκε επίσης στα ζητήματα π[ου απασχολούν σήμερα την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως το στεγαστικό, το δημογραφικό και την ακρίβεια. «Το δημογραφικό σε μεγάλο βαθμό έρχεται και η ερήμωση της περιφέρειας θα βάζω σαν μαζί και διακριτά τα δύο θέματα. Αυτά τα δύο αντιμετωπίζονται απολύτως από το σχέδιο που έχω καταθέσει που λέγεται «Αναγέννηση», διότι μιλάει ακριβώς για το πώς θα συνθέσουμε τοπικά προγράμματα ανάπτυξης τα οποία δεν θα βασίζονται στο κεντρικό κράτος και σε ένα υπερσυγκεντρωτικό Μαξίμου αλλά θα μοιράζουνε εξουσίες πραγματικές σε φορείς σύγχρονους όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια και ούτω καθεξής, οι συνεταιρισμοί. Εκείνοι οι φορείς πραγματικά μπορούν να κάνουν διαφορά σε έναν τόπο. Αλλά το ίδιο και οι αισχροκέρδεια.»
Το σχέδιο Αναγέννηση αποτελεί, όπως σημείωσε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο θα δώσει ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στα μικρά αλλά και στα μεγάλα ζητήματα όπως εκείνο της ενέργειας που εξουθενώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις «Δείτε τη διαφορά μεταξύ μιας κυβέρνησης η οποία κρατάει όλη την ενέργεια στα χέρια λίγων ανθρώπων και όταν ανεβαίνουν οι τιμές φορολογεί, μέσω του ΦΠΑ για να μοιράσει PASS, και μιας κυβέρνησης που ακολουθεί το σχέδιο που προτείνω που ουσιαστικά τί λέει, ότι αν δίναμε ένα μέρος αυτής της ενέργειας στις τοπικές κοινωνίες, οι Δήμοι θα μπορούσαν να κάνουν κοινωνική πολιτική για τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι συνεταιρισμοί να δώσουν φθηνή ενέργεια στους αγρότες και να αυξηθεί έτσι η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων και τα επιμελητήρια να δώσουν φθηνή ενέργεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως είναι οι φούρνοι που είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, και να έχουμε πιο φθηνό ψωμί. Αυτό θα σημαίνει ότι δεν χρειαζόμασταν PASS και αν δεν χρειαζόμασταν PASS θα μπορούσαμε να μειώσουμε και το ΦΠΑ οδηγώντας περαιτέρω σε μείωση των τιμών.» Επικρίνοντας την κυβέρνηση για την επιδοματική της πολιτική «Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης που βασίζει όλη την εξουσία σε επιδόματα και μιας προοδευτικής διακυβέρνησης που πιστεύει ότι η Ελληνίδα και ο Έλληνας πρέπει να στέκονται περήφανοι στα πόδια τους και όχι να νιώθουν ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν και ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση για να τους σώσει. Αυτή είναι η πολιτική διαφορά μεταξύ της συντήρησης και της προόδου…».
Θέτοντας ως μείζονα την βελτίωση της επικοινωνίας του κόμματος με την κοινωνία, εκτιμώντας πως «αυτή τη στιγμή στέλνει διφορούμενο μήνυμα» και της επανασύνδεσης του ΠΑΣΟΚ με αυτήν, ο Παύλος Γερουλάνος έστειλε, τέλος, μήνυμα μαζικής συμμετοχής στην εσωκομματική, δημοκρατική αυτή διαδικασία μέσα από την οποία θα προκύψει η «ανάδειξη μιας ηγετικής ομάδας που θα συνθέτει ό,τι καλύτερο έχει το ΠΑΣΟΚ» και «να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Χωρίς όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ είναι καταδικασμένο να μείνει καθηλωμένο και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι χρειάζεται μία πολύ μεγάλη αλλαγή τώρα, στον τρόπο με τον οποίο έχουμε πορευτεί μέχρι σήμερα. Το δικό μου μήνυμα είναι ελάτε να ψηφίσετε».