Πέμπτη
26
Ιανουάριος
TOP

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας – Πρόγραμμα Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α.: Θεατρική δράση αφιερωμένη στις γυναίκες του χθες και του σήμερα.

Το πρόγραμμμα  Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α. (Μίλα, Αναρωτήσου, Ρώτα, Ιστόρησε, Κατανόησε, Άλλαξε)  και η ομάδα εφήβων που το παρακολούθησε με τη στήριξη της Πειραματικής Σκηνής, σας προσκαλεί την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, στις 13.15 σε μια ανοιχτή στο κοινό θεατρική δράση αφιερωμένη στις γυναίκες του χθες και του σήμερα. Η δράση που θα πραγματοποιηθεί στο Φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α. και την δράση της ομάδας

Αφετηρία μας η Μαρίκα, μια “άσημη” καθημερινή γυναίκα, που έζησε από το 1925 έως το 2007. Η ελλιπής εκπαίδευση, η πατριαρχική οικογένεια, η χειρωνακτική εργασία από μικρή ηλικία, ο απαγορευμένος έρωτας, ο γάμος από προξενιό, ο δημόσιος διασυρμός και το κουτσομπολιό της γειτονιάς, οι κακοποιητικές σχέσεις στα πλαίσια της οικογένειας είναι κάποια από τα στοιχεία που καθόρισαν την ζωή της.

Οι παραπάνω έννοιες, σε συνδυασμό με τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου εκείνης που δυσκόλευαν την ζωή των ανθρώπων και καθόριζαν τον νου τους “τα χρόνια εκείνα”, διερευνήθηκαν στην πόλη μας  μέσω θεατροπαιδαγωγικών τεχνικών και του θεάτρου ντοκουμέντο από μια ομάδα 16 εφήβων. Τα παιδιά αναζήτησαν και έδωσαν απαντήσεις σε αντίστοιχα ερωτήματα μέσω συνεντεύξεων από γυναίκες του τόπου μας, διαφορετικών ηλικιών, προκειμένου να αντιληφθούν το κατά πόσο και αν εξελίσσεται στα δικά τους χρόνια η οπτική των ανθρώπων γύρω από την έμφυλη ανισότητα.

Συνεχίζουν οι γυναίκες να αντιμετωπίζονται διαφορετικά;

Ποια είναι η θέση των νέων του σήμερα σε σχέση με την ισότητα;

Τι σημαίνει ισότητα;

Πώς μπορεί να επιτευχθεί;

Πώς θα ενδυναμωθούν οι γυναίκες ουσιαστικά;

Πώς σπάει ο κύκλος της σιωπής;

Το πρόγραμμα Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α. είναι μια πρωτοβουλία της Α.Μ.Κ.Ε. “Τέχνες στο μίξερ” που υλοποιήθηκε σε 7 πόλεις σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Καλαμάτα, Μήλο, Σίφνο, Χανιά) με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Το πρόγραμμα απευθύνθηκε σε αυτή την πρώτη του φάση (Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2022) σε εφήβους και έφηβες, με στόχο να μελετήσουν διαχρονικά την θέση της γυναίκας. Στην πόλη μας υλοποιήθηκε από την θεατροπαιδαγωγό και σκηνοθέτιδα Γιώλικα Πουλοπούλου με την ευγενική υποστήριξη της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας.

περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ:

https://digitalculture.gov.gr/2022/11/m-a-r-i-k-a-mila-akou-rota-istorise-katanoise-allaxe/