Δευτέρα
6
Δεκέμβριος
TOP

Πέρασε με 191 ψήφους η ιστορική αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία -Με μία ψήφο παραπάνω από το αναμενόμενο

Με 191 συνολικά θετικές ψήφους, περισσότερες δηλαδή ακόμα και από τα 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, κυρώθηκε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή η ελληνογαλλική συμφωνία για συνεργασία σε άμυνα και ασφάλεια.

Την ιστορική αυτή συμφωνία ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, ενώ, αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

Συνολικά, υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 191 βουλευτές, κατά οι 109, ενώ δεν υπήρξε «παρών».

Ωστόσο, βάσει της κοινοβουλευτικής αριθμητικής, υπήρξε ένας βουλευτής που δεν ανήκει στα κόμματα τα οποία στηρίζουν τη συμφωνία, και ψήφισε υπέρ. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για την ανεξάρτητη βουλευτή Κωνσταντίνα Αδάμου, η οποία έχει διαγραφεί από το ΜέΡΑ25.

Η ψηφοφορία ήταν και το αποτέλεσμα μιας πολύωρης διαδικασίας, με τοποθετήσεις και κυρίως αντεγκλήσεις των πολιτικών αρχηγών λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τη συμφωνία, πατώντας σε δύο σημεία: το άρθρο 2 της συμφωνίας, που δεν υποχρεώνει τους Γάλλους να συνδράμουν τη χώρα μας σε ενδεχόμενη απειλή εκτός των 6 ναυτικών μιλίων, αλλά και το άρθρο 18, που αφορά στο ενδεχόμενο παρουσίας ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ.

Και επί των δύο σημείων, πάντως, η κυβέρνηση απάντησε, με τον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Εξωτερικών να προκαλούν την αντιπολίτευση να καταθέσει έστω και ένα παράδειγμα αντίστοιχης συμφωνίας που να γίνεται αναφορά στην ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα, καθώς και να τονίζουν πως ούτε απόφαση για συμμετοχή του ελληνικού στρατού έχει ληφθεί ούτε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αφορά σε επιχειρησιακή δράση, παρά μόνο υποστηρικτική.www.iefimerida.gr