Κυριακή
27
Νοέμβριος
TOP

Περί πλειστηριασμών δηλώσεις

Σε δήλωση μου για τα “κόκκινα δάνεια” το 2017 αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή Επικρατείας και Τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφης Αχτσιόγλου, με θέμα τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, την ασυδοσία τραπεζών και funds κ.λπ.

Πράγματι το 2017 είχα είπε ότι: «Αν η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε τέσσερις νομοθετικές αναστολές όσον αφορά τη ρύθμιση του συγκεκριμένου θέματος σήμερα θα είχαμε τελειώσει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του και ο κόσμος θα είχε ως βάρος τα μισά από αυτά που υπάρχουν σήμερα. Τότε οι πλειστηριασμοί θα ήταν πολύ πιο εύκολοι σε σχέση με σήμερα. Τότε ήταν πολύ πιο εύκολοι οι διακανονισμοί τώρα έχουν αυξηθεί οι τόκοι και έχει αυξηθεί και το βάρος». Και όλα αυτά, όπως τόνισα τότε μετά τα ανωτέρω σε αμέσως επόμενη πρόταση, στο πλαίσιο της άτυπης συμφωνίας που είχαμε κάνει με τις τράπεζες εμείς για την προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας.

Κι αυτή ήταν αλήθεια. Η ΝΔ δεν προχώρησε έγκαιρα σε ουσιαστική νομοθετική ρύθμιση  για τα “κόκκινα δάνεια” με αποτέλεσμα τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους. Η ουσία της δήλωσής μου, που κάποιοι δεν ήθελαν να κατανοήσουν, βλέποντας επιλεκτικά –όπως το συνηθίζουν– μόνο μια φράση σε μια ολόκληρη παράγραφο, ήταν ότι η πολιτική της ΝΔ με τις συνεχείς μεταθέσεις και αναστολές των ρυθμίσεων πολλαπλασίασε τα βάρη των δανειοληπτών που ήλπιζαν ότι θα είχαν ευνοϊκές ρυθμίσεις, οπότε δεν εξοφλούσαν τα χρέη τους. Αν η ΝΔ περπατούσε γρήγορα και έγκαιρα σε διακανονισμούς, χωρίς να προκαλεί λάθος προσδοκίες και χωρίς να προστίθενται βάρη στους δανειολήπτες καθώς ο χρόνος περνούσε, ο κόσμος θα περιέσωζε την περιουσία του.

Το νόημα της δήλωσης μου λοιπόν ήταν ο έγκαιρος διακανονισμός με χαμηλές τιμές. Ακόμη όμως και στην περίπτωση πλειστηριασμών, το τίμημα τότε θα ήταν πιο μικρό και θα μπορούσε ο κόσμος να περισώσει την περιουσία του, στο πλαίσιο φυσικά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως άτυπα είχαμε συμφωνήσει με τις τράπεζες.

Αν και τότε δόθηκαν αυτές οι σαφείς εξηγήσεις, ορισμένοι εξακολουθούν να βλέπουν το δένδρο και όχι το δάσος δίνοντας τη δική τους ερμηνεία στα δικά μου λεγόμενα. Αυτό φυσικά τους εξυπηρετεί γιατί έτσι δικαιολογούν τις αστοχίες τους. Σύνηθες  φαινόμενο είτε σε κάποια ΜΜΕ είτε στη Βουλή!

Δημήτρης Μάρδας

π. Αν. Υπουργός Οικονομικών, π. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Καθηγητής

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης