Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Περιοδεία Νίκου Κουτουμάνου στο Δήμο Επιδαύρου – Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου (pic’s)

Στην Αρχαία Επίδαυρο έγινε την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης στον εν λόγω δήμο,με ομιλία του υποψήφιου δημάρχου και δημοτικού συμβούλου Ναπολέων  Μπουρδάκου και χαρερισμό του υποψηφίου περιφερειάρχη με τη Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, Νίκου Κουτουμάνου, ενώ προηγήθηκε επίσκεψη στη Νέα Επίδαυρο που χτυπήθηκε από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση που είχε ο κ. Κουτουμάνος με κατοίκους και πληγέντες της περιοχής “η εγκατάλειψη και η εγκληματική πολιτική που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σαν μόνιμα φορολογικά υποζύγια, που αφήνει απροστάτευτες ολόκληρες περιοχές αλλά παράλληλα «μπουκώνει» με άφθονο κρατικό χρήμα μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.”

Στη σύντομη παρέμβασή του ο υποψήφιος περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην “εγκληματικά απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Θεσσαλίας και στην ανάγκη συμπαράστασης και αλληλεγγύης από όλους μας στους χιλιάδες πληγέντες… … στον εμπαιγμό σε βάρος όλων αυτών που έχασαν ανθρώπους και περιουσίες, στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνηση της ΝΔ, των άλλων κομμάτων που κυβέρνησαν, της περιφερειακής αρχής και των δημοτικών αρχών” τονίζοντας ότι “οι εργολαβίες και οι δουλειές μπορεί να γίνονται νόμιμα αλλά  οι μίζες και τα κέρδη των λίγων είναι σταθερά πάνω από τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων, πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος. Το «πάμε κι όπου βγει» είναι ο βασικός οδηγός του κράτους όσον αφορά τα λαϊκά συμφέροντα. Ξέρουν πολύ καλά ΕΕ, Κράτος, Περιφέρεια, Δήμοι τους κινδύνους. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν 16 περιοχές με μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων (Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας) οι οποίες είναι οι παρακάτω:  

1)Πεδινή περιοχή ρεμάτων Καλαμάτας-Μεσσήνης 2) Πεδινή περιοχή Μελιγαλά 3) Οροπέδιο Μεγαλόπολης 4) Χαμηλές περιοχές π. Αλφειού και παράκτια ζώνη χειμάρρων από το ύψος της πόλης Κρέστενα μέχρι τα Φιλιατρά 5) Πεδινή περιοχή οικισμών Λουτρών Ωραίας Ελένης 6) Υψηλή ζώνη π. Ασωπού 7) Χαμηλή ζώνη λεκάνης λίμνης Στυμφαλίας 8)Χαμηλή ζώνη λεκάνης τεχνητής λίμνης Φενεού 9) Χαμηλή ζώνη ρεμάτων παραλίας Β. Πελοποννήσου από το Κιάτο έως την Κόρινθο 10) Χαμηλή ζώνη π. Ευρώτα (περιοχές οικισμών Σκάλας, Έλους) 11) Κοιλάδα π. Ευρώτα στο ύψος της Σπάρτης 12) Πεδινή περιοχή Άστρους 13) Χαμηλή ζώνη π. Ράδου 14)  Οροπέδιο Τρίπολης 15) Πεδιάδα Άργους-Ναυπλίου-Δρεπάνου 16) Πεδινή περιοχή Βλαχέρνας.

Θα περίμενε κανείς ότι μετά από αυτές τις μελέτες (2017) θα ηχούσε συναγερμός και ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός θα έτρεχε να υλοποιήσει τα  απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Στην πραγματικότητα δε γίνεται τίποτα ή στην καλλίτερη περίπτωση γίνονται έργα αποσπασματικά και με μεγάλη καθυστέρηση. Στην πραγματικότητα η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη, όλο και πιο επικίνδυνη αφού ακόμα και οι υπάρχουσες υποδομές μένουν ασυντήρητες

Μπορεί να κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, να  αναφέρονται συνεχώς στα ακραία καιρικά φαινόμενα κτλ  Πρόκειται όμως για φτηνές δικαιολογίες. Ξέρουν πολύ καλά οι κυβερνώντες τι θα συμβεί αν βρέξει, ξέρουν ποιες θα είναι οι συνέπειες! Είναι θέμα πολιτικών επιλογών και προτεραιοτήτων. Τα αντιπλημμυρικά όπως και όλα τα έργα προληπτικής προστασίας από φυσικές καταστροφές δεν είναι επιλέξιμα από Κράτος και ΕΕ. Ομολογούν χωρίς ντροπή ότι «συμφέρει» να προστατεύονται ΜΟΝΟ οι ακριβές υποδομές ενώ για τις υπόλοιπες «φτάνει» να αποζημιώνονται!

Αυτή η βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα κόμματα της ΕΕ, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου, να μη δώσουν το δικαίωμα στους φορείς αυτής της πολιτικής να συνεχίσουν το αντιλαϊκό έργο τους επικαλούμενοι το αποτέλεσμα από τις τοπικές εκλογές της 8ης Οκτώβρη.” σημείωσε.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ

ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Δήμο Επιδαύρου, ο κ. Κουτουμάνος βρέθηκε και στις εγκαταστάσεις συσκευασίας ιχθύων της εταιρείας AVRAMAR, όπου συνοδευόμενος από τον υποψήφιο δήμαρχο Επιδαύρου Ναπολέων Μπουρδάκο και τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο και Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Θανάση Κολιζέρα, ο κ. Κουτουμάνος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους στη μονάδα.

Στη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν αναφορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών όπου, όπως επισημάνθηκε, «εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι σε ιδιαίτερα άσχημες συνθήκεςπου χαρακτηρίζονται από χαμηλούς μισθούς, φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας, εξάπλωση της εργολαβικήςδουλειάς, εντατικοποίηση, ενώ οι εργαζόμενοι εκτελούν βαριά εργασία χωρίς να υπάρχουν Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα (ΒΑΕ). Η μεγάλη επικινδυνότητα της εργασίας αποτυπώνεται στα συχνά ατυχήματα, μεταξύ των οποίων αρκετά είναι σοβαρά, ακόμα και θανατηφόρα».

Αναφερόμενος στον όμιλο της AVRAMAR ο κ.Κουτουμάνος σημείωσε:  «Σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα η Avramar, επιχείρηση – μεγαθήριο του χώρου,η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως παραγωγής μεσογειακού ψαριού, επικαλείται προβλήματα ρευστότητας, έχει προσφύγειστις εγχώριες τράπεζεςζητώντας νέα χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ, αναδιάρθρωση των δανείων της που ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι μέτοχοί της δεν προτίθεται να βάλουν χρήματα. Παράλληλα μια σειρά εξελίξεις φανερώνουν μειωμένο ενδιαφέρον για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας, αφού σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας πανελλαδικά, υπάρχει καταστροφή μεγάλης ποσότητας ψαριών λόγω, υποσιτίζονται ψάρια γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες σε ιχθυοτροφές,ο γόνος που στοκάρεται είναι θεαματικά μειωμένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, γεγονός που προμηνύει μείωση παραγωγή στο άμεσο μέλλον».

Υπενθύμισε δε ότι: «Η δημιουργία της συγκεκριμένης εταιρείας είχε γίνει μόλις πριν από δυόμισι χρόνια με τυμπανοκρουσίες και τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Ωστόσοτην τότε αναδιάρθρωση στο κλάδο την πλήρωσαν οι εργαζόμενοι με εκατοντάδες απολύσεις και τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή η AVRAMAR, όπως και συνολικά οι επιχειρήσεις της ιχθυοκαλλιέργειας, έχει διευκολυνθεί υπέρμετρα από τις ελληνικές κυβερνήσεις τόσο χωροταξικά όσο και με μεγάλες χρηματοδοτήσεις χρήματα του ελληνικού λαού. Επιπλέον οι AVRAMAR χρηματοδοτήθηκε με εκατομμύρια ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», για να σημειώσει στη συνέχεια ότι:«Οι συγκεκριμένες εξελίξεις προδιαγράφουν νέες επιχειρηματικές συμφωνίες και παιχνίδια για άλλη μια φορά στην πλάτη των εργαζομένων, αφού τις όποιες αρνητικές εξελίξεις θα επιδιωχθεί να τις επωμιστούν και πάλι οι εργαζόμενοι, που ήδη ασφυκτιούν με τους χαμηλούς μισθούς, την τεράστια ακρίβεια σε όλα τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης,  την ενέργεια και τα καύσιμα»

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι: «Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που είναι στη διαβούλευση και με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία της ΕΕ 2019/1152, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης του 8ώρου – 40ώρου, γυρίζοντας τους εργαζόμενους έναν αιώνα πίσω.Μετά τις απλήρωτες υπερωρίες που προβλέπονται από τον “νόμο Χατζηδάκη”, τώρα θεσμοθετείται το “δικαίωμα” των εργοδοτών να κάνουν “λάστιχο” τους εργαζόμενους, απασχολώντας τους ως και 13 ώρες την ημέρα, ως και 78 ώρες την εβδομάδα, σε 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα με τους μισθούς πείνας».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

«Η Τοπική Διοίκηση αποτελεί βασικό μοχλό προώθησης της αντεργατικής πολιτικής του κεντρικού Κράτους, εξειδικεύοντας σε τοπικό επίπεδο τις κατευθύνσεις των κυβερνήσεων, με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό συνολικά. . Είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα με τις πλημμύρες που έπληξαν και την περιοχή της Επιδαύρου και τις τραγικές συνέπειες, αποτέλεσμα μιας πολιτικής που θεωρεί κόστος την προστασία της λαϊκής περιουσίας, αδιαφορώντας ακόμη και την ανθρώπινη ζωή μπροστά στα κέρδη», σημείωσε στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Κουτουμάνος αναφερόμενος στο ρόλο της τοπικής διοίκησης τονίζοντας, με αφορμή της επερχόμενες εκλογές, ότι: «Δεν μπορούν να ασκήσουν πολιτική με κριτήριο τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες οι υποψήφιοι εκείνων των κομμάτων που δεσμεύονται από τις «δημοσιονομικές αντοχές», που συμφωνούν ότι οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους είναι «κόστος».

Κλείνοντας κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν στις κάλπες τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Περιφέρεια και στο Δήμο: «Απέναντι στο ενιαίο μπλοκ που συγκροτούν η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, οι εκλεγμένοι τους σε δήμους και Περιφέρειες, το ίδιο το αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, μόνο ανάγκη και κέρδος για τους εργαζόμενους να εκλεγούν περισσότεροι σύμβουλοι που συμπορεύονται με το ΚΚΕ, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»;

Μόνο έτσι μπορεί να δυναμώσει η αντιπαράθεση με την ενιαία πολιτική κράτους και κυβερνήσεων που εξειδικεύεται σε δήμους και Περιφέρειες. Μόνο έτσι μπορούν να δυναμώσουν οι αγώνες, να έχουν αποτέλεσμα οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, να είναι στο επίκεντρο η προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος, απέναντι σε φυσικές καταστροφές. Μόνο οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στηρίζουν χωρίς αστερίσκους και εισαγωγικά μπαίνοντας μπροστά στον αγώνα και των εργαζομένων στην AVRAMAR για να κατοχυρωθούν πρώτα και κύρια οι θέσεις εργασία,  μισθοί και δικαιώματα μπροστά σε  κάθε σενάριο, ακόμα και αν αλλάξουν χέρια εταιρείες ή κάποιος μονάδες ή οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη. Για να υπογραφεί  Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Για να υπάρχουν πραγματικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίαςώστε οι ιχθυοκαλλιέργειες να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον και να παράγετε ποιοτικό προϊόν. Για να εξασφαλιστεί η παραγωγική διαδικασία και να εκσυγχρονιστεί σύμφωνα με τις σημερινές δυνατότητες που είναι τεράστιες και μπορούν να καλύψουν και τις διατροφικές ανάγκες του λαού με φθηνό και ποιοτικό ψάρι παράλληλα να γίνονται και εξαγωγές και όχι να υπονομεύονται οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας από τα διάφορα επιχειρηματικά παιχνίδια. Μοναδική συμφέρουσα επιλογή για τους εργαζόμενους και της AVRAMAR είναι την Κυριακή 8 Οκτώβρη να γεμίσουν οι κάλπες με τα ψηφοδέλτια της λαϊκής Συσπείρωσης σε Περιφέρεια και Δήμο».