Κυριακή
21
Απρίλιος
TOP

Πέθανε η 16χρονη που ήταν σε κώμα μετά από χρήση ναρκωτικών – Τι είναι το πολύ σκληρό ναρκωτικό «σίσα»

Κατέληξε η 16χρονη κοπέλα η οποία τις τελευταίες ημέρες νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του Ερυθρού Σταυρού έπειτα από χρήση ναρκωτικών ουσιών που της χορηγούσε κύκλωμα.

Η κοπέλα είχε εντοπιστεί χωρίς τις αισθήσεις της σε σπίτι στην περιοχή του Βύρωνα. Μετά τη διακομιδή τής 16χρονης στο νοσοκομείο η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη και αφορά τη δράση σπείρας διακίνησης ναρκωτικών ουσιών μεταξύ των οποίων και το ιδιαίτερα επικίνδυνο λόγω τοξικότητας μείγμα “σίσα” που έχει πολύ χαμηλή τιμή. Για την υπόθεση έχουν οδηγηθεί στη φυλακή οι δύο από τους πέντε κατηγορούμενους. Οι υπόλοιποι τρεις είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

Τι είναι το πολύ σκληρό ναρκωτικό «σίσα» που έριξε σε κώμα τη 16χρονη από τον Βύρωνα

To ναρκωτικό «σίσα» -αλλιώς, «κοκαΐνη των φτωχών»-, που οδήγησε την 16χρονη από τον Βύρωνα σε κωματώδη κατάσταση, κρύβει άγνωστες συνθετικές προσμείξεις που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν μόνιμες βλάβες, πολλαπλάσιες των ήδη γνωστών ναρκωτικών ουσιών.

«Σκεφτείτε ότι έξι μήνες χρήσης σίσα προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο ισοδύναμες με 20 χρόνια χρήσης ηρωίνης», είπε ο Γιώργος Παπαζήσης, καθηγητής Ιατρικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ και ψυχίατρος μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ.

Είναι μάστιγα παγκοσμίως αυτά τα συνθετικά ναρκωτικά, που είναι εύκολα στην παραγωγή και πολύ φθηνά και ανήκουν στην κατηγορία διεγερτικών μαζί με το Captagon, είπε ο καθηγητής.

Τέτοιες κωματώδεις καταστάσεις προκαλούν και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες, τόνισε. «Η τοξικότητα αυτών των ουσιών είναι αυτό που φοβόμαστε, καθώς η βάση της “κοκαΐνης των φτωχών” είναι κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, με προσμείξεις και διάφορες ουσίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε», είπε ο Γιώργος Παπαζήσης.

Η «σίσα» καπνίζεται, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται και χρήση ενέσιμης μορφής.

Πηγή: ertnews.gr, iefimerida.gr