Κυριακή
16
Ιούνιος
TOP

Πετρέλαιο θέρμανσης: “Πρεμιέρα” την Παρασκευή – Οι προβλέψεις για τις τιμές

Με τον πόλεμο στη Γάζα να κλιμακώνεται, ξεκινά την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τις προβλέψεις των τελευταίων ημερών να παραπέμπουν σε τιμές κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις, που το τοποθετούσαν, στα 1,50 ευρώ το λίτρο.

Συγκεκριμένα, με βάση τελευταίες εκτιμήσεις, η τιμή στα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να κινηθεί και κάτω από το 1,40 ευρώ το λίτρο. Χαρακτηριστική η αναφορά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) στην ιστοσελίδα της που αναφέρει ότι αν και αναμένονται ανατιμήσεις στις επόμενες παραδόσεις από τα διυλιστήρια στα καύσιμα κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφεται πτωτική τάση.

Με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου, δε, στο Open το πρωί της Πέμπτης, προέβλεψε τιμή για τα μεγάλα αστικά κέντρα, στα 1,38 – 1,39 με τη Μέση Πανελλαδική τιμή, στο 1,42 – 1,43. Στα 7 λεπτά το λίτρο είναι να σημειωθεί κατά μέσο όρο, η επιδότηση από το επίδομα θέρμανσης, με το κάθε νοικοκυριό, ειδικά σε ψυχρές περιοχές, να θέλει περίπου 2000 λίτρα το χρόνο, δηλαδή δαπάνη κοντά στα 3.000 ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθεί το επίδομα.

Πάντως, μετά το ράλι τιμών των πρώτων ημερών, μετά το χτύπημα της Χαμάς, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε μια σημαντική πτώση τιμών σε πετρέλαιο και αέριο, κάτι που δίνει “λαβή” για μια σχετικά θετική εκκίνηση στη διάθεση του πετρελαίου. Ο “μαύρος χρυσός” και δη το μπρεντ, κινήθηκε πτωτικά, σε ποσοστό 0,5% περίπου, στην περιοχή των 85 δολαρίων το βαρέλι, ενώ το φυσικό αέριο στον δείκτη TTF έφτασε στα 46 ευρώ/ MWh, με πτώση περίπου 6,5% σε ημερήσια βάση.  Βέβαια, αυτές οι τιμές αυτές θα επηρεάσουν την τιμή των καυσίμων σε βάθος χρόνου, εάν παγιωθούν.

διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ στο www.news247.gr πατώντας εδώ