Σάββατο
5
Οκτώβριος
TOP

Πήρε ΦΕΚ η ΚΥΑ κατά παραγγελία για λιπάσματα, κλονίζει την αγορά ο κορσές σε μικρούς παραγωγούς

Σε πείσμα των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των συντελεστών του κλάδου και φυσικά της επίσημης θέσης του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιλέγει, την τελευταία μάλιστα στιγμή, να επιβάλει τις αυστηρότερες των προδιαγραφών στην παραγωγή και πιστοποίηση των λιπασμάτων, δίνοντας μάλιστα προθεσμία μόλις μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου για προσαρμογή των συντελεστών του κλάδου στο νέο καθεστώς. 

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η εξέλιξη αυτή θα περιορίσει κατά πολύ την προσφορά λιπασμάτων στην εγχώρια αγορά, όταν οι ελλείψεις των προϊόντων θρέψης διεθνώς είναι μεγάλες και θα πυροδοτήσει νέα περαιτέρω αύξηση των τιμών παραγωγού, τόσο λόγω ελλείψεων όσο και λόγω επιβάρυνσης στα κόστη παραγωγή των εγχώριων παικτών.

Τη στροφή της τελευταίας στιγμής στο  θεσμικό πλαίσιο που προωθείται για τα λιπάσματα,  καταγγέλλουν σύσσωμοι οι εκπρόσωποι του κλάδου (ΣΠΕΛ), αφήνοντας σοβαρές αιχμές σε βάρος της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως προς τους λόγους που υπαγόρευσαν αυτή τη στροφή.

Εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν «υπαίτιες» αυτής της στροφής τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την αµφιλεγόµενη «εθνική λιπασµατοβιοµηχανία». Η τελευταία, µε αφορµή τον νέο Κοινοτικό Κανονισµό 1009/2019, επιχειρεί να θέσει εκτός αγοράς το σύνολο των άλλων εγχώριων -κατά βάση- επιχειρήσεων παραγωγής και εµπορίας λιπασµάτων. Κι αυτό σε µια χρονική περίοδο που τα λιπάσµατα είναι σε έλλειψη και το κόστος µιας τέτοιας επιλογής θα χρειασθεί να το επωµισθούν ολόκληρο οι αγρότες.

Σηµειωτέον ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το κράτος στέκεται αρωγός στη «µητέρα» των λιπασµάτων, είναι όµως η πρώτη φορά που για να διευκολύνει τα επεκτατικά της σχέδια, δυσκολεύει σε βαθµό ασφυξίας τη λειτουργία των υπολοίπων παικτών του κλάδου. Κι αυτό, όταν ο ίδιος ο Κοινοτικός Κανονιµός αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του κράτους-µέλους, το αν και πότε θα εφαρµόσει το πιο αυστηρό πλαίσιο πιστοποίησης για την κυκλοφορία των λιπασµάτων. Κι αυτό, όταν είναι γνωστό ότι η µικρή ευέλικτη βιοµηχανία έκανε πράξη την καινοτοµία και έµαθε τους Έλληνες αγρότες στα «θαυµατουργά» λιπάσµατα (βιοδιεγέρτες, βραδείας αποδέσµευσης κα).


Ολόκληρη η ΚΥΑ είναι διαθέσιμη εδώ

Βασικά σημεία της νέας ΚΥΑ στα οποία στέκεται ο ΣΠΕΛ είναι:

  • (Άρθρο 1) Με τη παρούσα απόφαση καθορίζονται οι απαιτήσεις και οι τεχνικές προδιαγραφέςπου πρέπει να πληρούν τα λιπάσματα του παραρτήματος Ι της παρούσας, που θα φέρουν τη σήμανση «λίπασμα παλαιών προδιαγραφών», τα οποία παράγονται ή/και κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά έως 15.12.2022 το αργότερο»
  • (Άρθρο 3) Επιτρέπεται, χωρίς επιμέρους αδειοδότηση από την ΤΕΓΕΛ, η κυκλοφορία στην ελληνική αγορά κάθε τύπου λιπάσματος το οποίο ανήκει σε έναν από τους τύπους των λιπασμάτων του παραρτήματος Ι και το οποίο πληροί τους όρους, που καθορίζονται
  • στην παρούσα απόφαση
  • (Άρθρο 8) Η σήμανση θα είναι: ένδειξη “Λίπασμα παλαιών προδιαγραφών ” με κεφαλαία ή μικτά γράμματα ή «Λίπασμα Π.Π.»,
  • (Άρθρο 8) αλ. μέχρι την 15/12/2022 θα προβλεφθεί η χρονική προθεσμία εντός της οποίας οι  παρασκευαστές θα διασφαλίσουν ότι η συσκευασία κάθε λιπάσματος παλαιών προδιαγραφών που έχουν θέσει σε κυκλοφορία, φέρει κωδικό παρτίδας ή την ημερομηνία συσκευασίας που να επιτρέπει την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος.
  • (Άρθρο 13) – Ανώτατες οριακές τιμές επιμολυντών – Οι τιμές των επιμολυντών στα «λιπάσματα παλαιών προδιαγραφών» δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις οριακές τιμές του Παραρτήματος ΙΙ Β.
  • (Άρθρο 27) Η παρούσα ισχύει έως 15/12/2022, οπότε και θα αξιολογηθούν το ρυθμιστικό πεδίο εφαρμογής και η περαιτέρω ισχύς της.

πηγη agronews.gr