Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Πληθωρισμός: Μειώθηκαν οι τιμές ενέργειας αλλά επιμένουν οι τιμές στα τρόφιμα

Θετικές είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς ο δείκτης «προσγειώθηκε» στο 9,1% τον Οκτώβριο από το 12% του Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, έδειξαν ότι επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο στο 9,8%.

Τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν  ξεκάθαρα ποιος ήταν ο παράγοντας που έσπρωξε τον πληθωρισμό προς τα κάτω. Με μία καλύτερη ματιά των μηνιαίων στοιχείων, η αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στην πτώση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος  που έχει μειωθεί λόγω των κρατικών παρεμβάσεων. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση των λογαριασμών ρεύματος μέσω του νέου μηχανισμού και το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής  φαίνεται πως αποτυπώθηκε εξ ολοκλήρου τον μήνα Οκτώβριο, ο οποίος άλλωστε είναι και μήνας που έρχεται μεγάλος όγκος  των εκκαθαριστικών λογαριασμών ρεύματος.

Μια δεύτερη τεχνική εξήγηση, βέβαια, είναι πως οι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού ξεκινούν από υψηλότερη βάση σύγκρισης.

Επιμένει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στην κατηγορία «Διατροφή» η αύξηση τιμών ξεπέρασε το 14% σε ετήσια βάση, με τις τιμές σε βασικά προϊόντα να είναι σημαντικά αυξημένες: 24% υψηλότερα για τα γαλακτοκομικά, με αυτές των δημητριακών και του ψωμιού να έχουν αυξηθεί κατά 19,3%, στο κρέας η άνοδος φθάνει στο 17,3%, στο λάδι στο 16,6%.

Καλά τα νέα πάντως από τον δείκτη αγαθών, καθώς διεκόπη η τρελή ανοδική του πορεία και από τις 120,48 μονάδες τον Σεπτέμβριο   μειώθηκε στις 118,35 μονάδες (μηνιαία μείωση  1,7%). Ο δείκτης αγαθών σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο βρέθηκε στο 12,4% από το 15,7% τον Σεπτέμβριο.

Αυτό που ανησυχεί, πάντως, τους αναλυτές αλλά και το οικονομικό επιτελείο είναι το ύψος του δομικού πληθωρισμού – δηλαδή η μεταβολή του δείκτη χωρίς τις κατηγορίες της διατροφής, των ποτών, του καπνού και της ενέργειας- καθώς πλέον διαμορφώνεται στο 5,18% (σε ετήσια βάση)  από το 4,87% του προηγούμενου μήνα. Αυτό σημαίνει πως επιταχύνθηκε η ταχύτητα μέσω της οποίας ο εισαγόμενος πληθωρισμός διαχέεται και σε άλλα προϊόντα της οικονομίας.  Πλέον, μεγάλο μέρος του  εισαγόμενου πληθωρισμού έχει γίνει και ελληνικός.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, , πάντως,  μιλώντας χθες στο CEO Initiative Forum 2022 δήλωσε ότι «όσο παρατείνεται η κρίση και αποκτά δομικά χαρακτηριστικά, ο πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος».

πηγη  moneyreview.gr