Δευτέρα
11
Δεκέμβριος
TOP

Ποια είναι τα 36 νέα έργα που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης: Ενέργεια-Περιβάλλον-Υποδομές κυριαρχούν

Ακόμα 36 νέα έργα 1,34 δισ. ευρώ εντάχθηκαν από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο στο Ταμείο Ανάκαμψης. στα οποία κυριαρχούν Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές. Αν προσθέσουμε και τα 12 έργα ύψους 1,42 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν μέχρι τον Ιούλιο, τότε φτάνουμε σε ένα σύνολο 48 έργων 2,76 δισ. ευρώ.

Στα τριανταέξι νέα έργα περιλαμβάνονται σημαντικά project αναδάσωσης, ύδρευσης, συγκοινωνιών, ασφάλειας, κτιριακά, έρευνα και καινοτομίας και άλλα. Τα νέα αυτά έργα ουσιαστικά δίνουν μια σαφή ώθηση στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης είναι ιδιαίτερα στενά και θα χρειαστεί η συστηματική εποπτεία όλων των προγραμμάτων για να μην εκτροχιαστεί μελλοντικά.

Ποια είναι τα 36 έργα

Στο πακέτο των 36 έργων, τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό έχει το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης με 248,1 εκατ. ευρώ. Δεύτερο σε μέγεθος είναι το έργο της Δ`φάσης Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κυκλάδων που θα φτάσει σε Σαντορίνη-Φολέγανδρο-Μήλο και Σέριφο.

Στα 136,4 εκατ. είναι το κόστος για την προμήθεια 220 ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια έχουμε δύο έργα ύδρευσης. Αφορούν το δίκτυο ύδρευσης Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας με 133 εκατ. ευρώ και την κατασκευή του Φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο με 106,8 εκατ. ευρώ.

Στα 90εκατ. ευρώ είναι η χρηματοδότηση για το τμήμα του ΒΟΑΚ Νεάπολη-Χερσόνησος το οποίο είναι σε διαγωνισμό με το μοντέλο του ΣΔΙΤ. Επίσης περιλαμβάνονται δύο σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα με αξιοποίηση των υδάτων για άρδευση. Το πρώτο αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση στις Παραλίμνιες περιοχές Αμβρακίας, Αμφιλοχίας και Βάλτου (70 εκατ). Το δεύτερο αφορά τις περιοχες Ιεράπετρας, Λασιθίου με 60 εκατ. ευρώ (Γρα Λυγιάς και Φράγμα Μύρτου, έργα ταμιευτήρα Μπραμιάνου). Επίσης έχουμε την αντιπλημμυρική θωράκιση Λουτρακίου με 24 εκατ. ευρώ έργο που είναι σε διαγωνισμό και του Ωραιόκαστρου Θεσσαλονίκης με 15 εκατ. ευρώ.

Στα έργα που κλείδωσε η χρηματοδότηση περιλαμβάνονται επίσης: η μεταστέγαση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά με 64,3 εκατ. ευρώ, η ανάπλαση του κτήματος Τατοϊου με 39,9 εκατ. ευρώ, ο εκσυγχρονισμός των πωλητηρίων του ΟΔΑΠ με 31 εκατ. ευρώ και η προστασία μνημείων από την κλιματική αλλαγή (περιλαμβάνεται η ΕΘνική Στρατηγική και το Σύστημα Καταγραφής).

Για έρευνα-καινοτομία εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για 13 ερευνητικά έργα ύψους 18,2 εκατ. ευρώ του Horizon “Seal of Excellence” και 36 ερευνητικά σχέδια με 24,7 εκατ. ευρώ της Δράσης Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ.

Για τη Δημόσια υγεία εγκρίθηκε χρηματοδότηση και αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών και υπηρεσιών ύψους 43,2 εκατ. ευρώ για:

-το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας
-Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου
-Το Θριάσιο
-Το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο”
-Το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Παπαγεωργίου”
-το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών
-τον Ευαγγελισμό

και για τα προγράμματα: Στέγασης του ΟΔΙΠΥ, βελτίωσης ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και το Ελληνικό σύστημα DRG από το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών.

Τέλος χρηματοδοτούνται τα έργα για ψηφιακές εφαρμογές για εξωστρεφή γεωργία με 20,7 εκατ. ευρώ και η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ με 8 εκατ. ευρώ.