Δευτέρα
4
Μάρτιος
TOP

Ποια είναι τα δύο πρώτα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει πως το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, θα είναι αυτό που θα άρει τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Κατόπιν τούτου, εντός της ημέρας αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο με ένα νόμο και ένα άρθρο καταργούνται τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με όλα τα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων που θα ισχύσουν το 2024.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το νομοσχέδιο που αφορά στην ψήφο των αποδήμων θα αναρτηθεί σήμερα για διαβούλευση και αμέσως θα ξεκινήσει η συζήτηση με τα κόμματα. Στόχος του ΥΠΕΣ είναι να έχει τεθεί προς ψήφιση πριν τα τέλη Ιουλίου που θα κλείσει η Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όλοι οι Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν από όπου και αν κατοικούν, αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Εντός της εβδομάδας κατατίθεται το νομοσχέδιο με τα μέτρα «ανάσα»

Το πακέτο των μέτρων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επεκτείνεται σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους, τη φετινή, το 2024 και στο διάστημα 2025-2026. Το πακέτο μέτρων θα εξειδικευτεί μέσα από το νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μέσα στην εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ με στόχο να σταλεί μήνυμα συνέπειας λόγων και πράξεων προς την κοινωνία και τους πολίτες και να διατηρηθεί η αξιοπιστία της χώρας απέναντι σε αγορές και επενδυτές, ώστε να αποκτηθεί η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Η αρχή θα γίνει από τον επόμενο μήνα με το Market Pass, που επεκτείνεται έως και τον Οκτώβριο, και συνεχίζεται έναν μήνα μετά με το Youth Pass για όσους κλείσουν 18 χρόνια ζωής.

Στο πακέτο θα περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός του ποσού το «Σπίτι μου», η «ανάσα» στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται και θα δουν άμεσα τις συντάξιμες αποδοχές τους να αυξάνονται κατά το ισόποσο του 30% που σήμερα χάνουν επειδή εργάζονται έστω και μία ημέρα.

Αυξήσεις μισθών, φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις

Το σύνολο των παρεμβάσεων που θα εφαρμοστούν άμεσα είναι:

Market Pass: Επέκταση του μέτρου για τρεις ακόμη μήνες (Αύγουστος – Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) του μέτρου (22 έως 72 ευρώ τον μήνα) με στόχο να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από την συνέχιση της ακρίβειας, ειδικά στο βασικά είδη διαστροφής. Τα κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά, όπως και τα ποσά του Market Pass παραμένουν τα ίδια. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, για την καταβολή της ενίσχυσης θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2022 τα οποία θα έχουν αποτυπωθεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Youth Pass: Τον Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί για πρώτη φορά το youth pass σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια. Θα πιστωθεί στο ψηφιακό τους πορτοφόλι ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό επίδομα 150 ευρώ, το οποίο εφεξής θα χορηγείται στους 18άρηδες κάθε χρονιάς, σε ετήσια βάση.

Αύξηση αφορολογήτου: Η αύξηση αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024. Με τα νέα δεδομένα, το αφορολόγητο όριο για φορολογούμενους χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ. Το όφελος ξεκινάει από τα 90 ευρώ για τους φορολογούμενους με 1 παιδί και φθάνει τα 220 ευρώ για όσους έχουν δυο ή περισσότερα παιδιά.

Συντάξεις – πέναλτι:

Αναμένεται άμεσα η κατάργηση του «πέναλτι» αφαίρεσης του 30% των συντάξιμων αποδοχών για εργαζόμενους συνταξιούχους και η αντικατάστασή της από κλιμακωτή εισφορά επί των αποδοχών εργασίας.

Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο: Καθιέρωση νέου μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων με ουσιαστικές αυξήσεις σε οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα θέσης ευθύνης αλλά και τον εισαγωγικό μισθό δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης να αυξάνεται από τα 780 ευρώ σήμερα σε περίπου 840 ευρώ. Είναι πιθανό να υπάρξουν και αυξήσεις στα επιδόματα ευθύνης.

Αύξηση συντάξεων: Από την 1η Ιανουαρίου 2024, έρχεται και νέα αύξηση συντάξεων και πάλι κατά το ήμισυ του αθροίσματος πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επικείμενες αυξήσεις πάνω από 3%, ενώ παγιώνεται η πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για τους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ.

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Μειώνεται κατά 10% το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους.

Τέλος επιτηδεύματος: Θα ξεκινήσει να μειώνεται σταδιακά έως ότου να εξανεμισθεί από το φορολογικό χάρτη. Το 2025 θα μειωθεί κατά 20%, το 2026 κατά 30% και το 2027 θα καταργηθεί πλήρως. Το μέτρο αυτό, επιβλήθηκε την περίοδο των μνημονίων και επιβαρύνει ετησίως με 400 έως 1.000 ευρώ τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Τεκμήρια διαβίωσης: Θα μειωθούν έως και 30% μεσοσταθμικά με την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myData και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

πηγή: www.in.gr