Τρίτη
17
Σεπτέμβριος
TOP

Ποια ζευγάρια «χωρίζει» η Εφορία

«Χαμένοι» στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι. Με τον χρόνο συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων να «τρέχει», πολλοί σύζυγοι διαπιστώνουν τώρα ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να πάρουν φορολογικό διαζύγιο και να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, ενώ δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι διαφωνούν με τα προσυμπληρωμένα ποσά που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση για τα εισοδήματά τους και θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση με «επιφύλαξη».

Υπάρχουν όμως και οι φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ έχουν υποβάλει δήλωση διαπιστώνουν εκ των υστέρων λάθη και παραλείψεις και θέλουν να τα διορθώσουν με τροποποιητική δήλωση.

Για τις περιπτώσεις αυτές, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Φορολογικό διαζύγιο

Οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν υποχρεωτικά χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Εχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.

– Οταν ο ένας από τους δύο συζύγους ή ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Για τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος.

2. Δηλώσεις με «επιφύλαξη»

Τα ποσά για τα εισοδήματα και τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στους κωδικούς του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Η προσυμπλήρωση γίνεται με βάση τα στοιχεία που κοινοποιούν στην ΑΑΔΕ οι εργοδοτικοί φορείς (ιδιώτες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία). Εάν είναι λανθασμένα και ο εργαζόμενος διαφωνεί, τότε οι σχετικές διορθώσεις διενεργούνται αποκλειστικά από τον κατά νόμο αρμόδιο φορέα-εργοδότη, στον οποίο πρέπει να απευθύνονται οι φορολογούμενοι. Δηλαδή, ο εργαζόμενος θα πρέπει να ζητήσει από τον εργοδότη να υποβάλει νέα δήλωση προκειμένου να διορθωθούν τα τυχόν λάθη. Στην περίπτωση που δεν διορθωθούν τα όποια λάθη υπάρχουν στη βεβαίωση, σύμφωνα πάντα με τον εργαζόμενο, και λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μπορεί να υποβάλει φορολογική δήλωση «με επιφύλαξη».

Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν στη ΔΟΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τα δικαιολογητικά θα πρέπει να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τις ΔΟΥ εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της  προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη, δεδομένου ότι η επιφύλαξη δεν συνεπάγεται την αναστολή της είσπραξης του φόρου.

Σε περίπτωση αποδοχής της επιφύλαξης, ο φόρος που τυχόν καταβλήθηκε αχρεωστήτως επιστρέφεται.

Διαβάστε την συνέχεια στο  in.gr