TOP

Ποιες χώρες της Ευρώπης βρήκε «απροστάτευτες» το 4ο κύμα της πανδημίας – Αυτές βάζουν… τα γυαλιά στην Ελλάδα

Τη μεγάλη αντεπίθεσή του πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες ο κορωνοϊός, με την πανδημία να διαψεύδει με τον χειρότερο τρόπο όσους θεωρούσαν ότι είχαμε ξεμπερδέψει.

Η Ευρώπη για ακόμα μια φορά έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της πανδημίας, θέτοντας ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση τις προσπάθειες αλλά και τις ικανότητες των κυβερνήσεων της Γηραιάς Ηπείρου να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία.

Όλα αυτά, τη στιγμή που παρά την αφθονία των εμβολίων του κορωνοϊού, χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και η Γερμανία έχουν αναφέρει ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, τη στιγμή που άλλες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία βιώνουν τρομακτικά επίπεδα θανάτου, ενώ τα νοσοκομεία τους ασφυκτιούν.

Αυτό θέτει ένα ζήτημα επείγουσας ανάγκης στις προσπάθειες εμβολιασμού, είτε αυτό σημαίνει τη λήψη των πρώτων δόσεων, είτε την προετοιμασία για την παροχή ενισχυτικής τρίτης δόσης σε εκατοντάδες εκατομμύρια, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, κι ενώ κάποιες κυβερνήσεις διστάζουν να επαναφέρουν τα lockdown, χώρες όπως η Λετονία έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, ενώ άλλες –ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα– προχωρούν σε αυστηροποίηση των μέτρων.

Ενδεικτικά είναι τα όσα επισημαίνει σε σημερινό του άρθρο το Bloomberg, το οποίο ανέλυσε τα δεδομένα κάθε χώρας την εβδομάδα που πέρασε.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, πέντε ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες έξι ημέρες προκάλεσαν νέο γύρο περιορισμών, με τα μη εμβολιασμένα άτομα να χρειάζεται πλέον να δείξουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού για να επισκεφθούν καταστήματα, ινστιτούτα αισθητικής και εστιατόρια.

Τα μέτρα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, εξαιρούσαν τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, αλλά και τις εκκλησίες, γεγονός που πυροδότησε κριτική για το χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Γερμανία

Το τέταρτο κύμα πανδημίας της Γερμανίας έχει ήδη φτάσει, με τα κρούσματα να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα και τα νοσοκομεία σε ορισμένες περιοχές να κατακλύζονται. Η χώρα καλεί τώρα όλους τους ενήλικες να κάνουν αναμνηστική τρίτη δόση έξι μήνες μετά την δεύτερη, με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν να λέει πως αυτό «πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση».

Με περίπου 16 εκατομμύρια ανεμβολίαστους, οι αρχές το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να πιέσουν για μεγαλύτερη προστασία για όσους είναι δεκτικοί στην τρίτη δόση. Όμως, οι προσπάθειες της χώρας περιπλέκονται περαιτέρω με την αλλαγή ηγεσίας. Η εξουσία της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ εξασθενεί καθώς ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς προχωρά στις προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ηνωμένο Βασίλειο

Τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αγγλία έφτασαν σε νέο υψηλό τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη του Imperial College του Λονδίνου. Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σατζίντ Χαβίντ είπε ότι η μελέτη στέλνει ένα «σημαντικό μήνυμα» σχετικά με την παραμονή σε εγρήγορση ενόψει του χειμώνα.

Τον περασμένο μήνα, η χώρα ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού που έγινε ποτέ για την γρίπη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που συμπίπτουν με την αναζωπυρωμένη γρίπη. Τα κέντρα παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας στην Αγγλία άρχισαν να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις για τον κορωνοϊό σε άτομα υψηλού κινδύνου χωρίς ραντεβού. Η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας έγινε επίσης η πρώτη στον κόσμο που ενέκρινε το αντιιικό χάπι Covid-19 της Merck & Co.

Ιταλία

Στην Ιταλία, ορισμένες βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Βενέτο και Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, έχουν δει μια ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, που συνδέεται εν μέρει με τις διαμαρτυρίες ακτιβιστών κατά των εμβολίων. Η άνοδος ώθησε τις αρχές να κάνουν εκ νέου νέα καμπάνια προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι.

«Εργαζόμαστε για να επεκτείνουμε την αναμνηστική δόση σε νέες ηλικιακές ομάδες από την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη. «Πρέπει να πειστούν περισσότεροι για την πρώτη δόση και ταυτόχρονα να επιταχύνουμε την τρίτη».

Γαλλία

Στη Γαλλία, όπου οι κυβερνητικοί περιορισμοί συνέβαλαν στη διατήρηση των κρουσμάτων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, τα κρούσματα αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται. Αξιωματούχοι σε όλη τη χώρα θα επαναφέρουν τη χρήση μάσκας στα σχολεία, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα κάνει απολογισμό της κατάστασης σε διάγγελμά του την Τρίτη.

Η πολιτική του Μακρόν για επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού σε εστιατόρια, κινηματογράφους και άλλους χώρους, συνέβαλε στην ενίσχυση της εκστρατείας εμβολιασμού και έχει πιστωθεί ευρέως για τη διατήρηση του αριθμού των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων σε χαμηλότερα επίπεδα από ορισμένες γειτονικές χώρες.

Το γαλλικό νομοθετικό σώμα ψήφισε ένα νομοσχέδιο την Παρασκευή για τη διατήρηση του συστήματος πιστοποίησης εμβολιασμού μέχρι τα τέλη του Ιουλίου 2022 και οι αξιωματούχοι ενθαρρύνουν τώρα τους ηλικιωμένους να κάνουν αναμνηστική δόση εμβολίου.

Ισπανία

Η Ισπανία είναι ένα φωτεινό παράδειγμα στην Ευρώπη. Τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα από τον Σεπτέμβριο, με τις νοσηλείες να συνεχίζουν να μειώνονται αισθητά. Πάνω από το 88% των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένα και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ισπανοί έχουν λάβει αναμνηστική δόση του εμβολίου, από τότε που η κυβέρνηση ενέκρινε το μέτρο στις αρχές Οκτωβρίου.

Πορτογαλία

Ενώ η Πορτογαλία ανέφερε την Πέμπτη τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από τις 9 Σεπτεμβρίου, τα τελευταία στοιχεία εξακολουθούν να είναι μηδαμινά σε σχέση με την κορύφωση της έξαρσης της πανδημίας τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το χειρότερο πλήγμα. Περίπου το 86% του πληθυσμού της χώρας είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

Λετονία

Τον περασμένο μήνα, η Λετονία έγινε το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που επέβαλε εκ νέου lockdown τεσσάρων εβδομάδων μετά από μια αύξηση των κρουσμάτων που απειλούνταν να κατακλύσουν τα νοσοκομεία. Το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο την Πέμπτη, δίνοντας στους εργαζόμενους το πράσινο φως για να απολύσουν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Τσεχία

Η Τσεχία κατέγραψε τη χειρότερη εβδομάδα κρουσμάτων από τον Μάρτιο, όταν δέχθηκε ένα από τα πιο θανατηφόρα πλήγματα στον κόσμο. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται σε υψηλό ρεκόρ έξι μηνών, ενώ αυξάνονται και οι θάνατοι.

Η χώρα αυστηροποιεί τους κανόνες για να καταστήσει πιο δύσκολη την επίσκεψη των ανεμβολίαστων σε εστιατόρια, καθώς και αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αλλά η επερχόμενη κυβέρνηση αρνείται να επιβάλει σκληρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή να κλείσει ξανά τμήματα της οικονομίας.

πηγη