Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Ποιοι και πόσοι συνταξιούχοι είδαν κούρεμα στις επικουρικές τους – Στοιχεία ανά ταμείο

Μεγάλο κούρεμα επέφερε το πλαφόν στις υψηλές επικουρικές συντάξεις συνταξιούχων τραπεζικών που έφτασαν μετά την περικοπή και μετά τις κρατήσεις να παίρνουν επικουρικές 400 και 500 ευρώ, όταν το αρχικό ποσό ξεπερνούσε τα 1.600 ευρώ.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι υψηλές επικουρικές έχουν και υψηλές εισφορές και εν προκειμένω για τους συνταξιούχους που προέρχονται από ταμεία τραπεζών οι εισφορές επικουρικής σύνταξης ήταν ως 12% ή 15% σε σύγκριση με το 6% των άλλων ταμείων. Πέραν αυτών επειδή οι αποδοχές των τραπεζικών ήταν κατά πολύ υψηλότερες του μέσου όρου των λοιπών ασφαλισμένων, οι επικουρικές που έπαιρναν ήταν αυξημένες λόγω και των υψηλών μισθών.

Ο συνδυασμός υψηλών εισφορών και υψηλών μισθών έφερε επικουρικές που είναι υψηλότερες όχι μόνο σε σύγκριση με άλλες επικουρικές, αλλά και σε σχέση με τις κύριες συντάξεις.

Το πλαφόν στις επικουρικές θεσπίστηκε το 2022 με αρχικό ποσό 1.382,40 ευρώ. Το 2023 με την αύξηση των συντάξεων ανέβηκε στα 1489,53 ευρώ και για το 2024 διαμορφώνεται στα 1534,22 ευρώ.

Από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του έχουν εντοπιστεί πάνω από 1.000 συνταξιούχοι που έχασαν ως και 1.900 ευρώ από τις μηνιαίες επικουρικές τους συντάξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φώς το Capital.gr οι περικοπές εντοπίζονται σε συνταξιούχους τραπεζών. Στην λίστα με τις υψηλότερες επικουρικές που καταβάλλονται σήμερα περιλαμβάνονται συνταξιούχοι από τα επικουρικά ταμεία της Alpha bank, της Εμπορικής της ΑΤΕ, αλλά και ταμείων που δεν έχουν πλην εξαιρέσεων υψηλές επικουρικές όπως των Εμποροϋπαλλήλων και των Ναυτιλιακών πρακτορείων. Στα εκτός τραπεζών ταμεία οι συνταξιούχοι που υπερέβησαν το πλαφόν είναι επειδή έχουν επικουρική και από άλλους φορείς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη capital.gr