Κυριακή
29
Ιανουάριος
TOP

Ποιοι κερδίζουν από τις μόνιμες μειώσεις φόρων

Ξεκίνησαν οι ασκήσεις στην κυβέρνηση για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου για μόνιμες μειώσεις φόρου από το 2022. Στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, του συμπληρωματικού φόρου, των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ σίγουρη θεωρείται η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν μέτρο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους δηλαδή και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί τόσο φέτος όσο και το επόμενο έχει “παγώσει” η εισφορά αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες. Από το πάγωμα εξαιρέθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι καθώς τα εισοδήματα τους δεν μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος και αμέσως μετά θα εκτιμήσουν τις δυνατότητες για περεταίρω μειώσεις. Ταυτόχρονα με την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού 2022 στη Βουλή θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο μειώσεων αφού προηγουμένως θα έχει προηγηθεί η έναρξη της συζήτησης για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

-Σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης  έχει ανασταλεί για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, από επιχειρηματική δραστηριότητα και  από κεφάλαιο (ενοίκια, μερίσματα).  Το μέτρο έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και ήδη οι μισθωτοί έχουν δει αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές. Εξαιρούνται από την αναστολή, τα εισοδήματα από παροχή μισθωτών υπηρεσιών στο Δημόσιο και συντάξεις.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Το συγκεκριμένο μέτρο αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση αναζητεί περίπου 600-700 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταργηθεί το μέτρο από το 2022 για όλους.

-Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες θεωρείται εμβληματική κίνηση και δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί στο μέλλον, αναφέρει ο ίδιος παράγοντας. Αντίθετα εκτιμάται ότι θα δώσει ισχυρά κίνητρα στους εργοδότες εντός του 2021 αλλά και το 2022. Σύμφωνα δε με τους οικονομολόγους, αποτελεί την πλέον ρεαλιστική και αποτελεσματική πολιτική για ενίσχυση της απασχόλησης, αύξησης του εισοδήματος των εργαζομένων, μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Παράγοντας του υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι πρόθεσή της κυβέρνησης είναι να μειώσει περαιτέρω τις εργοδοτικές εισφορές “γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή προσθέτουν σημαντικό κόστος ειδικά σε κλάδους οι οποίοι είναι εντάσεως εργασίας”.

– Διάφορα σενάρια εξετάζονται για τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο. Η κυβέρνηση επιθυμεί τη μείωση του κύριου φόρου κατά 8% καθώς και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Εφόσον από την ένταξη νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προκύψουν περί τα 400 εκατ. ευρώ εξετάζεται είτε η πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο συμπληρωματικός φόρος που πληρώνουν σήμερα τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στο ποσό των 358 εκατ. ευρώ. Εφόσον το ποσό είναι περιορισμένο η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Στην περίπτωση που η μείωση αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα το κόστος ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ στην περίπτωση που επεκταθεί και στα νομικά πρόσωπα το κόστος σχεδόν διπλασιάζεται.

– Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή ακόμα και 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική αλλά και για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις την επόμενη μέρα.

Αν και τα κίνητρα που θα δοθούν θα διέπονται από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, το πλαίσιο θα είναι ευέλικτο χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

πηγη