Δευτέρα
5
Ιούνιος
TOP

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ

Τις τελικές διατάξεις του νέου ΕΝΦΙΑ αναμένουν έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να διαπιστώσουν τις μειώσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση αλλά και τις αυξήσεις που θα δουν οι περίπου 350.000 ιδιοκτήτες. Το σχέδιο νόμου κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα περιλαμβάνει και άλλες φορολογικές διατάξεις προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ενδεχομένως η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Στα τέλη Απριλίου υπολογίζεται ότι θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet, ενώ τον Μάιο θα καταβληθεί και η πρώτη από τις δέκα δόσεις.

Η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ φέρνει νέους μειωμένους συντελεστές υπολογισμού του φόρου προκειμένου να εξουδετερωθούν οι επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες και να προκύψουν ελαφρύνσεις για οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων, με τη συνολική μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ να φθάνει στα 350 εκατ. ευρώ.

Για περίπου πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα μειωμένος ακόμη και πάνω από 30%, ενώ 900.000 δεν θα έχουν καμία αλλαγή στον λογαριασμό. Αντίθετα, περίπου 350.000 ιδιοκτήτες θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021, ενώ 180.000 εξ αυτών που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν σημαντικά ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας ακινήτων θα επωμιστούν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

Το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ θα προβλέπει:

διαβάστε την συνέχεια στο kathmerini.gr πατώντας εδώ