Κυριακή
16
Ιούνιος
TOP

Ποιοι κωδικοί μειώνουν τον φόρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Φοροεκπτώσεις έως 50% και πλήρης απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, κάλυψη τεκμηρίων και αμφισβήτηση ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Μπόνους με φοροεκπτώσεις αλλά και πλήρη απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος μπορούν να πετύχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με τη σωστή συμπλήρωση των κωδικών της φορολογικής δήλωσης. Την ίδια στιγμή όμως οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις «παγίδες» των τεκμηρίων και της αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος.

Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες κατά τη διαδικασία υποβολής της νέας φορολογικής δήλωσης είναι να συμπληρώσουν το έντυπο Ε3 (εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις κ.λπ.), το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί πριν από το έντυπο Ε1, το βασικό έντυπο της φορο-δήλωσης.

Το τέλος επιτηδεύματος έχει «κουρευτεί» κατά 50%, από 650 ευρώ στα 350 ευρώ, για τους επαγγελματίες που υπάγονται στο νέο καθεστώς του τεκμαρτού εισοδήματος

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων η ΑΑΔΕ έχει προσυμπληρωμένους μια σειρά κωδικούς που αφορούν τα έσοδα και τα έξοδα, τραπεζικούς επαγγελματικούς λογαριασμούς, POS της επιχείρησης, τον μέσο αριθμό απασχολουμένων, πληροφοριακά στοιχεία (ΑΦΜ, ΚΑΔ, ΔΟΥ πρώτης υποβολής, ημερομηνία έναρξης). Ωστόσο, οι κωδικοί με τα προσυμπληρωμένα ποσά στο Ε3 δεν είναι «κλειδωμένοι», με τους φορολογουμένους να έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν για διορθώσεις, μέχρι να γίνει η οριστική υποβολή του εντύπου.

Με βάση τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο Ε3 θα υπολογιστεί με λογιστικό τρόπο το καθαρό εισόδημα που απέκτησαν το 2023 περίπου 730.000 επαγγελματίες, ενώ στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης βρίσκεται προσυμπληρωμένο το τεκμαρτό εισόδημα με βάση το νέο καθεστώς που ισχύει από τα εισοδήματα του 2023. Στη συνέχεια θα πρέπει να δοθεί προσοχή στους κωδικούς που δίνουν εκπτώσεις και απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Υπενθυμίζεται ότι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστο για τρεις μήνες το προηγούμενο έτος.

Το τέλος επιτηδεύματος έχει «κουρευτεί» κατά 50%, από 650 ευρώ στα 350 ευρώ, για τους επαγγελματίες που υπάγονται στο νέο καθεστώς του τεκμαρτού εισοδήματος. Το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών ξεκινά από 10.920 ευρώ με 6 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας και φθάνει τα 14.196 ευρώ για 12 χρόνια δραστηριότητας.  Επίσης, με ένα σύστημα προσαυξήσεων το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 50.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ