Κυριακή
5
Φεβρουάριος
TOP

Πόλεμος Ουκρανία: Σουηδία και Φινλανδία ενισχύουν την αμυντική τους συνεργασία υπό τη ρωσική απειλή

Σε περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής τους συνεργασίας ανακοίνωσαν ότι προχωρούν η Σουηδία και η Φινλανδία υπό το φως της επιδείνωσης του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη εξαιτίας του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους θέτει την ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας σε κίνδυνος. Σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους» δήλωσε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού στο Ελσίνκι με την Σουηδή ομόλογό της Μαγκνταλένα Άντερσον.

Σουηδία και Φινλανδία διατηρούν ιστορικούς δεσμούς και στενή στρατιωτική συνεργασία, περιλαμβανομένων κοινών ασκήσεων και ανταλλαγής πληροφοριών.

Αμφότερες οι χώρες δέχονται συστηματικά απειλές από τη Ρωσία έναντι ενδεχόμενης στροφής τους προς ένταξη το ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση στο Ελσίνκι έλαβε χώρα σήμερα, Σάββατο, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και στη σκιά της ρωσικής πρόκλησης κατά της Σουηδίας με την παραβίαση του εναέριου χώρου της από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη ανατολικά της νήσου Γκότλαντ την περασμένη εβδομάδα.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Σουηδία είχε μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες της, αλλά ενίσχυσε τις αμυντικές ικανότητές της μετά το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.

Η Σουηδία, η οποία δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο εδώ και δύο αιώνες, επανέφερε το 2017 την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και άνοιξε και πάλι ένα στρατόπεδο στο νησί Γκότλαντ, τον Ιανουάριο του 2018.

Σήμερα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Σουηδία μετέχει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, και η πρωθυπουργός της χώρας, Μαγκνταλένα Άντερσον, προαναγγέλλει την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας και την επιτάχυνση του επανεξοπλισμού της που ήδη είναι σε εξέλιξη.

«Ενισχυμένη» συνεργασία του ΝΑΤΟ με Φινλανδία και Σουηδία ενώ η Ρωσία «βρυχάται»

Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιίνιστο ανακοίνωσε ενισχυμένη συνεργασία του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης με το ΝΑΤΟ, κατόπιν έκτακτης συνόδου της Συμμαχίας.

Η ενισχυμένη συνεργασία «μεταφράζεται» σε ανταλλαγή πληροφοριών και επικοινωνία σε στρατηγικό επίπεδο εφόσον και όποτε κριθεί απαραίτητο.

Η Φινλανδία και η Σουηδία μετείχαν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την οποία και αποφασίστηκε η ενίσχυση των συμμαχικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος, η Μόσχα εξαπέλυσε ξανά απειλές προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία για «πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα» σε περίπτωση που κινηθούν προς ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Πηγη: cnn.gr