Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Πολιτισμική αναγέννηση της Δημητσάνας

Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου η οργάνωση μόνιμης έκθεσης του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Δημητσάνας. Σκοπός είναι η μετατροπή της κηρυγμένης οικίας Αντωνόπουλου σε επισκέψιμο μνημείο, το οποίο θα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τόσο την ιστορία του ίδιου του αρχοντικού όσο και την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής (Δημητσάνα, Γορτυνία κ.ά.). Πρόκειται για μια ενέργεια που θα δημιουργήσει επιπλέον λόγους για να επισκεφτεί κανείς την Δημητσάνα και την ευρύτερη περιοχή.

Η προϋπολογισμού 922.748,50 ευρώ εν λόγω πράξη έχει ως δικαιούχο την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σκοπός είναι η μετατροπή της κηρυγμένης οικίας Αντωνόπουλου σε επισκέψιμο μνημείο, το οποίο θα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τόσο την ιστορία του ίδιου του αρχοντικού όσο και την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής (Δημητσάνα, Γορτυνία κ.ά.).

Ως ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίζεται η 15η του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και λήξης η 31η Δεκεμβρίου 2023.

Ως φυσικό αντικείμενο της πράξης ορίζεται το ακόλουθο σχέδιο όπως περιγράφεται στο κείμενο της απόφασης.

Το αρχοντικό Αντωνόπουλου στη Δημητσάνα χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα. Η οικογένεια Αντωνόπουλου κατείχε διακεκριμένη θέση στην τοπική κοινωνία και κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο.

Εκεί έλαβε χώρα μυστική συνάντηση του Παπαφλέσσα με τους αδελφούς Θεόδωρο και Κανέλλο Δεληγιάννη, κατά την οποία οι τελευταίοι προσχώρησαν στη Φιλική Εταιρεία. Το 1965 το αρχοντικό απαλλοτριώθηκε υπέρ του Δημοσίου με σκοπό τη συντήρηση και χρησιμοποίησή του για τη στέγαση της Αρχαιολογικής Συλλογής Δημητσάνας.

Το 1997 χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, ενώ στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά τα έτη 2004- 2006 αποκαταστάθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ. Το 2008 παραδόθηκε στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του ΥΠΠΟΑ προκειμένου να αναλάβει τη δημιουργία Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου στους χώρους της οικίας.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΑΡΚΑΔΙΑ - ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Το 2009 η Λαογραφική Συλλογή της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης και Μουσείου της Ελληνικής Σχολής Δημητσάνας και Ιστορικού Αρχείου Γορτυνίας παραχωρήθηκε στη ΔΙΝΕΠΟΚ, προκειμένου να αποτελέσει συλλογή τού υπό συγκρότηση Μουσείου.

Η συλλογή αποτελείται από περίπου 400 αντικείμενα και περιλαμβάνει είδη και εξαρτήματα ένδυσης, είδη οικιακής χρήσης και οικοτεχνίας, λευκά είδη και είδη προικός, έπιπλα, αγροτικά εργαλεία και εξαρτήματα, είδη προσωπικής χρήσης, κοσμήματα, όπλα, διακοσμητικά αντικείμενα κ.ά. Από το 2015 άρχισε η διαδικασία για τη συγκρότηση αρχείου προφορικών μαρτυριών με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους στην έκθεση του Μουσείου, είτε ως ερμηνευτικά μέσα είτε ως αυτοτελή εκθέματα.

Το 2018 εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟΑ Μουσειολογική μελέτη – Μουσειογραφική προμελέτη για το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δημητσάνας. Το 2020 εκπονήθηκε από τη ΔΙΝΕΠΟΚ και η Οριστική Μουσειογραφική Μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ.

Η Πράξη «Οργάνωση μόνιμης έκθεσης Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Δημητσάνας» έχει ως σκοπό τη μετατροπή της κηρυγμένης οικίας σε επισκέψιμο μνημείο, το οποίο θα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τόσο την ιστορία του ίδιου του αρχοντικού όσο και την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής (Δημητσάνα, Γορτυνία κ.ά.). Σ

πηγη