Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

Πώς είναι να είσαι 30 και να μένεις ακόμα με τους γονείς σου; – «Το σύστημα μάς απογοήτευσε»

Κάποτε το σύνηθες ήταν οι νέοι, μόλις ξεκινούσαν τις σπουδές τους στα 18 να φεύγουν μια και καλή από το πατρικό τους. Ωστόσο ο πληθωρισμός, το υψηλό κόστος ζωής και η στεγαστική κρίση έχει ανατρέψει τα δεδομένα καθώς πλέον φαίνεται πως όλο και περισσότεροι νέοι στην Ευρώπη αναγκάζονται να ζουν με τους γονείς τους.

Οι νέοι που ζουν με τους γονείς τους είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη του κόστους ζωής τους.

Κυρίως στις νότιες και ανατολικές χώρες της Ε.Ε., τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι σε ηλικία 25-34 ετών ζουν στο πατρικό τους.

«Έχει γίνει κανονικότητα»

Όταν μεγάλωνε, ο Κόνορ, ένας νεαρός άνδρας στην Ιρλανδία, παρακολούθησε, ένα-ένα, τα μεγαλύτερα αδέρφια του να φεύγουν από το πατρικό τους λίγο πριν τα 20 τους έτη.

Μέχρι να φτάσει σε αυτή την ηλικία, ωστόσο, η εικόνα είχε αλλάξει δραματικά. Τώρα, στον κοινωνικό του κύκλο στο Δουβλίνο, όπου τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί από το 2013, έχει γίνει ο κανόνας για τους ανθρώπους να ζουν με τους γονείς τους μέχρι τα 20 τους.

«Οι φίλοι μου από το κολέγιο μένουν όλοι με τους γονείς ή τους συγγενείς τους – δεν είναι λόγω έλλειψης φιλοδοξίας, είναι απλώς τόσο ακριβό. Είναι κάπως κανονικοποιημένο», είπε ο Κόνορ στον Guardian.

Διαβάστε περισσότερα εδώ