Δευτέρα
22
Ιούλιος
TOP

Πως η Μεσσηνία θα κάνει το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη -Έθεσαν το πλαίσιο Αντώνης Σαμαράς και Βασίλης Κικίλιας (video)

Στραμμένα στην επίσκεψη του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμάρα και Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια ήταν σήμερα τα βλέμματα όλων στη Μεσσηνία. Επί τάπητος οι προκλήσεις της περιοχής, όχι μόνο στο πεδίο του τουρισμού, αλλά και σε εκείνο της ανάπτυξης και της ενδυνάμωσης των υποδομών, εδώ όπου όπως σημειώθηκε πολλά προγραμματίζονται και πρέπει να τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Οι αναφορές του κ. Κικίλια στην εκδήλωση που έγινε στο Πνευματικό κέντρο της Καλαμάτας ήταν άκρως χαρακτηριστικές, τόσο για τα ζητήματα αυτά όσο και για την συμβολή του Αντώνη Σαμαρά, στην πορεία ανάταξης της χώρας, αλλά και στην συνδρομή του στο να μπουν οι βάσεις σε μια σειρά από μεγάλα έργα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «ο τουρισμός στη χώρα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα προϊόντα της ελληνικής γης, με τη μοναδική ελληνική γαστρονομία και με την παράδοση», επισημαίνοντας πως το 2023 είναι χρονιά δουλειάς και επενδύσεων για την ανάπτυξη ενός νέου τουριστικού μοντέλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες τουρισμού να ενημερωθούν για τα χρηματοδοτούμενα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) που θα προκηρυχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο την κατασκευή και ανάπτυξη τουριστικών υποδομών (τουριστικοί λιμένες, λιμενοβραχίονες, καταλύματα, ορειβατικά μονοπάτια, χιονοδρομικά κέντρα, γαστρονομία, έργα για πρόσβαση ΑμεΑ, κ.ά.), οι οποίες θα αναβαθμίσουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην προσέλκυση «ποιοτικών ταξιδιωτών», φέρνοντας επιπλέον έσοδα και ενισχύοντας- εκτός από τα δεκάδες τουριστικά επαγγέλματα- τον πρωτογενή τομέα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το εμπόριο και τη μέση ελληνική οικογένεια.

Αναφορικά με τον τουρισμό στη Μεσσηνία και την πόλη της Καλαμάτας, ο υπουργός εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι παρά τις φετινές φετινές αντιξοότητες η στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού απέδωσε καρπούς και στον νομό Μεσσηνίας, με αποτέλεσμα οι αφίξεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» να ξεπεράσουν ακόμα και τις αντίστοιχες του 2019 (μόνο τον Ιούλιο ήταν +19% σε σύγκριση με το 2019). Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της πόλης, την ανάπτυξη νέων υποδομών και την προβολή των μοναδικών τοπικών προϊόντων (ελιές, λάδι, κρασί κ.ά.) προκειμένου να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο το τουριστικό προϊόν της περιοχής σε όλον τον κόσμο.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ο Υπουργός Τουρισμού έθεσε το πλαίσιο και τις ενέργειες που πρέπει από κοινού και με συγκεκριμένη στόχευση να εξελιχθούν το επόμενο διάστημα για να γίνει η Μεσσηνία τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, μια και το κρίσιμο ζήτημα είναι εκείνο της επέκτασης της τουριστικής περιόδου. Φυσικά όλα πρέπει να γίνουν υπό το πρίσμα της συνεργασίας και έτσι ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, παρουσία όλων των φορέων και εκπροσώπων με τον προβληματισμό αλλά και φυσικά πολλά ζητήματα να τίθενται.

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΣΑΜΑΡΑ ΚΙΚΙΛΙΑ

Πλήθος κόσμου αγκάλιασε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Τουρισμού σε κάθε τους βήμα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στα εγκαίνια της ΔΕΕΠ Μεσσηνίας της ΝΔ εκεί όπου την τελετή των εγκαινίων έκανε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, και, ακολούθως στην στοχευμένη επίσκεψη στο γραφείο τουριστικής πληροφόρησης και τον εκθεσιακό χώρο αγροτικών προϊόντων του δήμου της Καλαμάτας, οι πολίτες έσπευσαν να υποδεχτούν τους δύο πολιτικούς παράγοντες, αποδεικνύοντας στην πράξη για μια ακόμη φορά την αγάπη τους για τον Μεσσήνιο πρώην Πρωθυπουργό.

Ορισμένα από τα στιγμιότυπα της σημερινής παρουσίας.

 

 

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ

Κομβικής σημασίας και σημείο αναφοράς η παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο «σπίτι» του επιχειρηματία. Ο κ. Σαμαράς έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και με όλους να σημειώνουν την αναγνώριση στο έργο και την προσπάθεια που έχει καταβάλλει για την περιοχή και την χώρα.

 

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε την από κοινού συνεργασία και την έμφαση που πρέπει να δοθεί για την επόμενη μέρα σε μια σειρά από συγκεκριμένες στοχεύσεις. Αναφέρθηκε στους πόρους και τα προγράμματα και στις προκλήσεις που υπάρχουν και μίλησε για μια πορεία που έχει δυναμική και εξελίξιμη πρόταση. 

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε σήμερα στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού και Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Αντώνη Σαμαρά, των κ.κ. Βουλευτών Μίλτου Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά. Τον Υπουργό υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Βαγγέλης Ξυγκώρος, μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου και εκπρόσωποι φορέων.

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας σημείωσε «ότι ο στόχος για επέκταση της τουριστικής σεζόν γίνεται πράξη», σημειώνοντας ότι «η προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού ακόμα και off season» δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τις τοπικές οικονομίες.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η Μεσσηνία είναι ένας ευλογημένος τόπος, με πανέμορφα τοπία, ξεχωριστή γαστρονομία και μοναδική φιλοξενία, τονίζοντας ότι «έχει τεράστιες δυνατότητες επέκτασης του τουριστικού προϊόντος με αξιοποίηση των διαθεσίμων χρηματοδοτικών εργαλείων και ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού σε πολλές περιοχές».

«Βλέπω με χαρά ότι ο στόχος μας για την επέκταση της τουριστικής περιόδου γίνεται πράξη. Θα συνεργαστούμε με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για την ανάπτυξη έργων υποδομής μέσω αξιοποίησης πόρων του RRF, σε συνεργασία με τους ιδιώτες».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Ξυγκώρος σημείωσε πως οι υποδομές που έχει ανάγκη ο Νομός Μεσσηνίας και γενικότερα η Πελοπόννησος  επιβάλλεται να προχωρήσουν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, ειδικά μέσα στο αβέβαιο οικονομικό κλίμα που επικρατεί στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ανακοινωθούν να είναι προσβάσιμα και να αφορούν το σύνολο των δραστηριοτήτων, την εκπαίδευση και κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τη σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τους υπόλοιπους τομείς της τοπικής οικονομίας έτσι ώστε να πετύχουμε ισότιμη βιώσιμη ανάπτυξη για όλους.

Υπογράμμισε ότι «Η επίσκεψη του Υπ. Τουρισμού Β. Κικίλια είναι μια πολύ καλή αρχή για να βρούμε το νέο ρόλο που πρέπει να έχει η περιοχή μας στα τουριστικά δρώμενα της Χώρας και το επίπεδο συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Επιμελητηρίων. Έχουμε πολύ σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες τις οποίες έχουμε ανεκμετάλλευτες. Είχαμε μια εξαιρετική χρόνια και πιστεύουμε ότι τώρα πρέπει να γίνουν βήματα για τη στρατηγική της επόμενης δεκαετίας, πάντα σε στενή συνεργασία με τους φορείς της επιχειρηματικότητας».

Τέλος, οι εκπρόσωποι των φορέων ανέφεραν ζητήματα και προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, κατέθεσαν υπομνήματα στον Υπουργό Τουρισμού και υπήρξε δέσμευση για πιο στενή συνεργασία. Συμμετείχαν η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας με τον Πρόεδρο κ. Καραλή, η Ένωση Ξενοδόχων & Ιδιοκτήτων Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας με την Πρόεδρο κα. Χριστοδούλου, η ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας με τον Πρόεδρο κ. Καπερώνη, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας με τον Πρόεδρο κ. Εγγλέζο, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Καλαμάτας με τον Πρόεδρο κ. Μαλαπέτσα και ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας με τον Πρόεδρο κ. Κολοβό.

 

Δεκτός με ιδιαίτερο ενθουσιασμό πέρασε από την κεντρική ζώνη της Καλαμάτας ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μαζί με τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

 

Πολύς κόσμος που είχε συγκεντρωθεί και έξω από τα γραφεία της ΔΕΕΠ όπου αυτή την ώρα εξελίσσεται η τελετή αγιασμού από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας.