Σάββατο
2
Δεκέμβριος
TOP

Πώς η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τον «χάρτη» των επαγγελματικών χώρων

Αυξήσεις -μικρότερες από αυτές στις τιμές των κατοικιών αλλά αυξήσεις- καταγράφονται στην αγορά των επαγγελματικών χώρων και το ζήτημα είναι ποιες ανάγκες έχει, πλέον, η αγορά μετά την πανδημία.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας έδειξαν ότι το 2022, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών διαμορφώθηκε σε 2,6% και των μισθωμάτων γραφείων όλων των κατηγοριών σε 1,6%. Ειδικά όσον αφορά στην Αθήνα, η αύξηση των τιμών ήταν 5,1%- δηλαδή διπλάσια της μέσης πανελλαδικής αύξησης- ενώ τα ενοίκια των γραφειακών χώρων «έτρεξαν» με 2,7%.

Ποια είναι η τάση σε αυτούς τους πρώτους μήνες του 2023; Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Geoaxis, η πορεία των μισθωμάτων είναι αυξανόμενη μεν αλλά σαφώς πιο συγκρατημένη για τα τυπικά, μέσης ηλικίας ακίνητα, επί βασικών οδικών αξόνων και στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι ενδεικτικό ότι και στις έξι περιοχές της μελέτης (Σύνταγμα, Κολωνάκι, λεωφόρος Κηφισίας, λεωφόρος Μεσογείων, λεωφόρος Βουλιαγμένης, λεωφόρος Συγγρού) διαπιστώθηκε πολύ μικρή αύξηση στα ζητούμενα ενοίκια, γεγονός που πιθανά να αποτελεί προπομπό σταθεροποίησης/ύφεσης.

Διαβάστε την συνέχεια στο  iefimerida.gr