Τρίτη
16
Απρίλιος
TOP

Πώς η ξηρασία δοκιμάζει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης

Περαιτέρω πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, που πασχίζει να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την εργαλειοποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα μετά τις κυρώσεις, ασκεί η παρατεταμένη ξηρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής. Υδροηλεκτρικοί σταθμοί, πυρηνικοί αντιδραστήρες και ηλιακά πάνελ δεν μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα, με την παραγωγή ενέργειας να μειώνεται δραματικά και ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση η οποία δίνει στους ευρωπαίους μια πρόγευση του χειμώνα που επακολουθήσει.

Η ηλεκτρική ενέργεια από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια έχει μειωθεί συνολικά κατά 20%. Στις πυρηνικές εγκαταστάσεις υπάρχει επίσης μείωση της παραγωγής, καθώς εκεί το νερό χρησιμοποιείται προκειμένου να ψύχονται οι αντιδραστήρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν την παραγωγή ενέργειας και από ορυκτές και ηλιακές πηγές. Αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνολογία στους σταθμούς δεν αποδίδει εξίσου καλά στις υψηλές θερμοκρασίες. Η δε Ιταλία λαμβάνει περίπου το 1/5 της ισχύος της από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, με τη μείωση να ανέρχεται περίπου στο 40% τους τελευταίους 12 μήνες.

Παρόμοιο σκηνικό και στην Ισπανία, όπου η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται μειώθηκε κατά 44%, σύμφωνα με στοιχεία από τους ερευνητές ενέργειας Rystad Energy. «Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επηρεάζεται από αστάθμητους παράγοντες, αλλά η μείωση σε ποσοστό 40% είναι απολύτως ακραία», λέει ο Fabian Rοnningen, αναλυτής ενέργειας της Rystad.

Πώς η ξηρασία δοκιμάζει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης-1

Η Νορβηγία αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις με την υδροηλεκτρική ενέργεια. Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να συνεχίσει να εξάγει ενέργεια σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γαλλία, περίπου οι μισοί από τους 56 αντιδραστήρες του στόλου είναι εκτός σύνδεσης, ενώ αρκετοί έχουν επηρεαστεί από προβλήματα διάβρωσης. Αυτοί οι αντιδραστήρες ψύχονται με νερό από ποτάμια, η στάθμη των οποίων είναι τώρα χαμηλή, ενώ οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

«Όταν η στάθμη στα ποτάμια είναι πολύ χαμηλή και το νερό πολύ ζεστό, πρέπει να σταματήσετε να ψύχετε τους πυρηνικούς σταθμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό που απελευθερώνεται είναι επικίνδυνο για τα ψάρια και άλλα είδη στα ποτάμια», δήλωσε η καθηγήτρια Sonia Seneviratne, από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης. Η γαλλική κυβέρνηση ως προσωρινό μέτρο επιτρέπει σε ορισμένες εγκαταστάσεις να απελευθερώσουν πολύ ζεστό νερό πίσω στα ποτάμια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη moneyreview.gr