Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Πως ο Δημήτρης Πτωχός κάνει τη διαφορά «επενδύοντας» στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Οι ανάγκες τεράστιες, μια και η Πελοπόννησος βρίσκεται στο… μάτι συνδυαστικών απειλών, ωστόσο, ο Περιφερειάρχης και με την παρουσία του στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για την προσαρμογή της χώρας στην Κλιματική Αλλαγή από την Ακαδημία Αθηνών, στην Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών, έθεσε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο (δείτε αναλυτικά εδώ).

Αρχικά, θα πρέπει να επισημανθεί πως όλες οι στατιστικές και τα εμπειρικά στοιχεία που έχουν αναφορά στην Πελοπόννησο, απαιτείται να επικαιροποιηθούν για να περιλαμβάνουν και τις όποιες ακραίες αναφορές και καταστάσεις και ακολούθως να αξιολογηθούν οι προτεραιότητες. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ανέλυσε ο Δ. Πτωχός τρέχει με την Ακαδημία Αθηνών η δημιουργία του Παρατηρητηρίου Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής. Το Παρατηρητήριο αυτό, αφενός να έχει την βασική αποστολή, στην παρακολούθηση και καταγραφή των επιπτώσεων, με την διττή του διάσταση να συμπληρώνεται, από τον αναπτυξιακό του ρόλο, που δύναται να παίξει ως πόλος προσέλκυσης επιστημονικού δυναμικού.

Από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στην συγκεκριμένη συνάντηση και με στοιχεία έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη διαχείριση των φυσικών πόρων -είναι χαρακτηριστική άλλωστε η προσπάθεια που καταβάλλει με τις τελευταίες εξελίξεις που του πιστώνονται για τα φράγματα σε κάθε νομό- όπου σιγά σιγά αρχίζει να παίρνει χαρακτήρα διαμόρφωσης και η πρόταση για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων. Και φυσικά στα όσα έθεσε ο κ. Πτωχός δεν έλειψαν οι αναφορές σε όλο το φάσμα των απειλών που η Πελοπόννησος αντιμετωπίζει όπως ερημοποίηση, πλημμύρες, διάβρωση ακτών κλπ. όπου και για εκεί και περιοχές που «πονάνε» Κορινθιακός, Μεσσηνιακός κ.ά. ετοιμάζονται συγκεκριμένες προτάσεις και έργα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, από τον προεκλογικό κιόλας διάλογο, ο Δημήτρης Πτωχός το είχε θέσει ξεκάθαρα. Σε κάθε του αναφορά, σε κάθε του συνέντευξη οριοθετούσε την κατεύθυνση αυτή ως κυρίαρχη, στις πολιτικές που επιβάλλεται να αναπτυχθούν. Μάλιστα την ενέταξε και δομικά στο πρόγραμμά του, με τον εξής τίτλο ως τον 5ο από τους 7, βασικούς του άξονες: Προστασία του περιβάλλοντος και πράσινη μετάβαση. Ετοιμότητα απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Για τον ίδιο, όπως υπογράμμιζε, αποτελούσε στοιχείο δομικής διαφοροποίησης η επένδυση σε έργα, δράσεις και πολιτικές που θα προστατεύουν τον πολίτη και το περιβάλλον. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά που είναι σημαντικά για τον τόπο και τους ανθρώπους του, διεμήνυε σε κάθε κατεύθυνση.