Τρίτη
23
Απρίλιος
TOP

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία – Τοπικές χιονοπτώσεις και βροχές στην Πελοπόννησο – Ενισχύονται τα φαινόμενα από απόψε το βράδυ (video)

Η κακοκαιρία συνεχίζει να πλήττει πολλές περιοχές στη χώρα, με βροχοπτώσεις από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας 29/01 στα ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στο Κεντρικό Αιγαίο και στη Κρήτη, σύμφωνα με το meteo.gr. Ήλιος με δόντια στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και χιόνια στα ορεινά της Αρκαδίας συνθέτουν το σημερινό σκηνικό.

Για το υπόλοιπο της ημέρας αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και σε ορεινά τμήματα της Κρήτης.

Στα λευκά τα ορεινά του Δήμου Καλαμάτας

Χωρίς σημαντικά προβλήματα εξελίχθηκε η χθεσινή χιονόπτωση στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας & Δημοτικής Αστυνομίας, Παντελής Δρούγας, βρέθηκε από το πρωί της Κυριακής στα χωριά του Ταϋγέτου, ενώ ήταν σε διαρκή επικοινωνία με του Προέδρους για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Η πυκνή χιονόπτωση αντιμετωπίστηκε στο οδικό δίκτυο Καλαμάτας-Σπάρτης από το 29ο χλμ από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ενώ σήμερα η αλατιέρα του Δήμου που εδρεύει μόνιμα στην Αλαγονία επιχειρεί όπου υπάρχει ανάγκη για την αντιμετώπιση του παγετού.

Ενισχύονται τα φαινόμενα από τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη

Από τη νύχτα προς Τρίτη 30/01 οι βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις θα ενισχυθούν, θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο ενώ πρόσκαιρα έως το πρωί είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σε Χαλκιδική και Θράκη. Οι χιονοπτώσεις έως το πρωί της Τρίτης 30/01 θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας και της Στερεάς.

Την Τετάρτη 31/01 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην  Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 έως 8 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο οι βόρειοι και κατά διαστήματα ανατολικοί άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση τόσο τη Δευτέρα 29/01 όσο και την Τρίτη 30/01.

ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΔΟΘΗΚΕ Η Ε.Ο. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΣΠΑΡΤΗΣ 

Σε συνέχεια της από 28.1.2024 Ανακοίνωσης, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται η άρση των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων επί της Εθνικής Οδού Καλαμάτας – Σπάρτης από το 22 ο χλμ έως το 53 ο χλμ., όπου η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

  1. Κατόπιν δελτίου πρόγνωσης καιρού της ΕΜΥ, σήμερα αριθμ. 080 / 29-01-2024 (10:00 UTC), συνεχίζουν τουλάχιστον μέχρι 22:00 UTC για την περιοχή Θάλασσας Κυθήρων ανατολικά του 22.30 άνεμοι  Βορειοανατολικοί 7 ή 8 bf.
  2. Αλιευτικοί και Ναυταθλητικοί σύλλογοι παρακαλούνται για την ενημέρωση των μελών τους προς αποφυγή δραστηριοποίησης κατά το χρόνο ισχύος δελτίου αναγγελίας θυελλωδών ανέμων.
  3. Ναυτικοί Πράκτορες παρακαλούνται για την ενημέρωση πλοιάρχων ορμούντων πλοίων.
  4. Ο.Τ.Α. παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους.
  5. Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο παρακαλείται για την ενημέρωσή του.

Δείτε χάρτες

Στους χάρτες 1 και 2 παρουσιάζεται η βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται τη νύχτα της Δευτέρας 29/01 προς Τρίτη 30/01 και το πρωί της Τρίτης 30/01.

Χάρτης 1. Βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται τη νύχτα της Δευτέρας 29/01 προς Τρίτη 30/01

Χάρτης 2. Βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το πρωί της Τρίτης 30/01

Οι χάρτες για το ύψος χιονιού

Στους χάρτες 3 και 4 παρουσιάζεται το αναμενόμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 31/01.

Χάρτης 3. Αναμενόμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 31/01

Χάρτης 4. Αναμενόμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στην Κρήτη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 31/01

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Χιόνια από το βράδυ της Δευτέρας στην Αττική

Σύμφωνα με το έκτακτο Δελτίο την ΕΜΥ, συνεχίζεται η επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.
Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.
Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το βράδυ της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά και από τη νύχτα σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m).

β) Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
γ) Την Τετάρτη (31-01-24) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) έως και την Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

ΠΗΓΗ in.gr