Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Πώς θα μειώσει η Ελλάδα το χρέος της -Πρόωρη αποπληρωμή δανείων, αξιοποίηση «μαξιλαριού» και «πράσινο» ομόλογο

Κατά τουλάχιστον 3,268 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα μειωθεί σε απόλυτους αριθμούς το χρέος μέσα στο επόμενο 12μηνο, ενώ με την αναμενόμενη επιτάχυνση της ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα «ψαλιδιστεί» κατά 8 μονάδες του ΑΕΠ.

Παρουσιάζοντας στους επενδυτές τη στρατηγική του για το 2024, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους αποκαλύπτει τέσσερα βασικά σημεία των κινήσεων που θα γίνουν τους επόμενους μήνες, έχοντας πλέον στο… τσεπάκι την επενδυτική βαθμίδα και την εμπιστοσύνη των αγορών.

Εντός του 2024 θα γίνουν εκδόσεις/επανεκδόσεις ομολόγων, ύψους 10 δισ. ευρώ
Στην ατζέντα υπάρχει και η έκδοση «πράσινου» ομολόγου, πέρα από τα 10 δισ. ευρώ, η οποία αυτήν τη φορά φαίνεται ότι ευνοείται από τη συγκυρία των «πράσινων» έργων που θα «τρέξουν».

Ο ΟΔΔΗΧ προτίθεται να αποπληρώσει πρόωρα χρέος ύψους 12 δισ. ευρώ, το οποίο δεν θα αφορά μόνο σε δόσεις δανείων, αλλά και στη μείωση του stock των εντόκων γραμματίων.

Έχοντας, πλέον, ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, άρα περιορίζοντας τα ρίσκα πρόσβασης στις αγορές, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση μέρους του «μαξιλαριού», προκειμένου να αποπληρωθεί χρέος.

Από τα 30 δισ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων -τα οποία επαρκούν για την κάλυψη δανειακών αναγκών 3 ετών- υπολογίζεται ότι θα χρησιμοποιηθούν 3,589 δισ. ευρώ.

Με φόντο και τη χθεσινή θετική Έκθεση της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι προβολές του ΟΔΔΗΧ δείχνουν ότι η τροχιά του χρέους παραμένει πτωτική ακόμα και με το πιο συντηρητικό σενάριο.

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης (1,1-1,5% μετά το 2027), τα πρωτογενή πλεονάσματα στη ζώνη του 2-2,5%, το χαμηλό κόστος δανεισμού, αλλά και η αξιοποίηση του σκληρού πυρήνα του «μαξιλαριού», δηλαδή των 15 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα ρίξουν το χρέος στο 100% πριν από το 2040 και κάτω από το όριο του 60% μετά το 2050.

Είναι ενδεικτικό ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας -που λειτουργούν επί της ουσίας ως δείκτης βιωσιμότητας του χρέους- θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στο 5,8% του ΑΕΠ την περίοδο 2024-2070, δηλαδή πολύ κάτω από το όριο 10%.

Διαβάστε την συνέχεια στο iefimerida.gr