Σάββατο
10
Ιούνιος
TOP

Πως θα θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η ζώνη από την Καλαμάτα μέχρι το Πήδημα -Τι θα γίνει στο Νέδοντα -Το τεράστιο έργο πάνω από 100 εκατ. ευρώ (pics-video)

Ένα τεράστιο έργο ύψους πάνω από 100 εκατ. ευρώ έρχεται να θωρακίσει την περιοχή της Καλαμάτας κι ο λόγος για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο από τον αστικό χώρο έως την περιοχή του Πηδήματος. Δεκάδες ρέματα που διασχίζουν μια τεράστια ζώνη επιβαρύνουν με… πλημμυρικό φορτίο τις περιοχές, με νωπές να είναι οι μνήμες από τα όσα συνέβησαν το 2016. Οι παρεμβάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2022, με την ΜΠΕ να βρίσκεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και με τις τελικές εγκρίσεις να φθάνει άμεσα στο Δ.Σ. Καλαμάτας για να γνωμοδοτήσει για τα όσα προτείνονται.

Άκρως αποκαλυπτικά και ενδιαφέροντα τα όσα προσεγγίστηκαν στην εκπομπή «διάλογοι» της τηλεόρασης BEST. Ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Μιχάλης Βασιλειάδης σημείο προς σημείο ανέλυσε τα όσα περιλαμβάνει η πρόταση, τα όσα εξετάστηκαν ως εναλλακτικές, τα όσα προτείνονται και τα όσα περιλαμβάνονται σε επίπεδο παρεμβάσεων μέσα στον αστικό χώρο.

Ο Διευθυντής του Υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέσης στάθηκε στην αναγκαιότητα των παρεμβάσεων, επισημαίνοντας πως τα έργα αυτά θα έπρεπε να είχαν γίνει και προσέγγισε τα όσα έχουν να κάνουν με την πορεία του έργου, με έμφαση στα «ζωτικής» σημασίας σημεία σύνδεσης με το Νέδοντα.

Ακολούθως τις απόψεις τους κατέθεσαν ο Επικεφαλής του συνδυασμού «Καλαμάτα μπροστά» Βασίλης Κοσμόπουλος και ο Επικεφαλής του συνδυασμού «Πρότυπος Δήμος» Βασίλης Τζαμουράνης, σημειώνοντας το ζήτημα των εναλλακτικών λύσεων που θα έπρεπε να προσεγγιστούν, την… επάρκεια των παρεμβάσεων και τους δικούς τους ενδοιασμούς.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν το έργο αυτό από τα πιο σημαντικά που θωρακίζουν την πόλη για πολλά χρόνια. Στάθηκε ιδιαίτερα στο πως θα προστατευθούν οι γειτονιές που επλήγησαν την περασμένη φορά και πως και με ποιον τρόπο τα νερά που θα καταλήξουν στο Νέδοντα θα έχουν την «κατάλληλη» παροχευτικότητα.

Αναλυτικά προσέγγισε και τα όσα θα γίνουν στον ποταμό με εκβάθυνση της κοίτης, διαπλάτυνση και το τι πρόκειται να γίνει στο σκεπασμένο τμήμα. Αναφορές και στα μικρά φράγματα που μπορούν να γίνουν – στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση που είχε παρουσιαστεί του Μ. Αντωνόπουλου για την Αρτεμισία – και τόνισε τα όσα μπορούν άμεσα να δρομολογηθούν για να αλλάξει πλήρως η εικόνα σε μια περιοχή ιδιαίτερης αξίας, με το περιβαλλοντικό πάρκο, το πάρκο ελιάς και την απομάκρυνση των συνεργείων που θα «απελευθερώσουν» τον χώρο.

Σημείο αναφοράς οι λήψεις της τηλεόρασης BEST για όλες τις ζώνες που θα υποστούν παρεμβάσεις με εναέριες λήψεις και ιδιαίτερα οι εικόνες κάτω από το σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα. Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τα διάφορα σημεία