Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Πώς θα ζητήσετε αύξηση μισθού: 5 συμβουλές από ειδικούς

Έχετε αναλάβει περισσότερες ευθύνες στη δουλειά, έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που σας προσέλαβαν, έχετε λάβει πρόταση από άλλο οργανισμό ή δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις οικονομικές σας υποχρεώσεις δεδομένης της αύξησης του κόστους ζωής. Αυτοί και πολλοί ακόμη λόγοι μπορεί να σας οδηγήσουν σε μία συζήτηση με τον προϊστάμενό σας για αύξηση μισθού.

Παρότι μία τέτοια συζήτηση δεν είναι δεδομένο πως θα οδηγήσει πράγματι σε αύξηση, είναι πάντοτε ωφέλιμο να συμβεί. Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο BBC ακολουθούν πέντε συμβουλές για μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας:

Βρείτε τη σωστή στιγμή

Προγραμματίστε τη συζήτηση κάποιες ημέρες πριν. Με κατάλληλη προετοιμασία, αφενός θα έχετε τη δυνατότητα να διεκδικήσετε με τα σωστά επιχειρήματα μία αύξηση, αφετέρου θα μπορέσει και ο προϊστάμενός σας να καταλάβει ότι πρόκειται για σοβαρό αίτημα που πρέπει να αξιολογήσει μέσα στο επόμενο διάστημα. Η καλύτερη στιγμή είναι όταν η επιχείρηση στην οποία απασχολείστε δείχνει σημάδια ανάπτυξης.

Φερτε αποδείξεις

Θα πρέπει να δικαιολογήσετε γιατί η επιχείρηση αξίζει να επενδύσει περισσότερο σε εσάς. Μιλώντας για αύξηση οφείλετε όχι μόνο να πείτε πώς έχετε αναπτυχθεί μέχρι στιγμής, δηλαδή τις ευθύνες που έχετε αναλάβει, αλλά και να πείτε πώς θα πάτε ακόμη παραπέρα.

Να έχετε αυτοπεποίθηση

Όταν ζητάτε αύξηση θα πρέπει να γνωρίζετε καλά πόση αξία προσδίδει η δουλειά σας στο πλαίσιο της επιχείρησης. Μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον μέντορα ή γενικά έμπιστο, που γνωρίζει το επίπεδο της συμβολής σας στο γραφείο.

Να έχετε το ακριβές ποσό κατά νου

Εάν πάτε στον προϊστάμενό σας ζητώντας ακριβές ποσό, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας ή έστω διαπραγμάτευσης θα είναι περισσότερες. Για να καταλήξετε σε ποσό, μπορείτε να ερευνήσετε είτε online είτε ρωτώντας ανθρώπους του χώρου, ακόμη και εντός της ίδιας της ομάδας σας εάν έχετε τη δυνατότητά.

Μην απογοητευτείτε

Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές οι διαδικασίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και μερικούς μήνες. Επομένως, εάν δεν έχετε αμέσως θετική απάντηση ή ακόμη και εάν πάρετε αρνητική, προσπαθήστε να μην απογοητευτείτε. Με μία τέτοια συζήτηση ο εργοδότης σας έχει πλέον υπ’ όψιν ότι θέλετε αύξηση και ενδέχεται να προχωρήσει το ζήτημα όταν έχει το περιθώριο. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προνόμια, όπως ευελιξία στις ώρες εργασίας ή στις ημέρες άδειας.

ΠΗΓΗ moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC