Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Πόσα‘’Airbnb’’ έχουν οι 7 top γεωγραφικές περιοχές στην Ελλάδα; – 4.000 καταλύματα σε Ναύπλιο, Μονεμβασιά και Καλαμάτα

Κουκάκι, Μοναστηράκι, Θησείο και Παγκράτι είναι οι περιοχές με τα περισσότερα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα, την ίδια στιγμή που η Κρήτη είναι η γεωγραφική περιοχή της χώρας που συγκεντρώνει τα περισσότερα ‘’Airbnb’’ ανά την Ελλάδα, φτάνοντας αισίως κοντά στις 33.000. Ειδικά στην Αθήνα, που βιώνει φέτος την καλύτερη τουριστική της χρονιά, ο αντίστοιχος αριθμός φτάνει τις 17.000, ενώ στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, τη Θεσσαλονίκη καταγράφονται κοντά στις 5.000 καταλύματα, κυρίως στο κέντρο της πόλης και στις παραλιακές περιοχές.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τα δεδομένα της AirDNA, της διεθνούς πλατφόρμας αναλύσεων για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ύστερα από τη σχετική επεξεργασία από την Hosthub, τη γνωστή, «έξυπνη» πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης που βοηθά τους ιδιοκτήτες- οικοδεσπότες ώστε να μπορούν να προσφέρουν τα ακίνητά τους σε πολλά κανάλια και διεθνείς πλατφόρμες ταυτόχρονα, καθώς και να διαχειρίζονται τις κρατήσεις και τη διαθεσιμότητα χωρίς περίπλοκες διαδικασίες.

Η Hosthub έχει καταγράψει τις επτά γεωγραφικές περιοχές της χώρας με τα περισσότερα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, εντάσσοντας σε αυτές εκτός από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά. Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων, οι Κυκλάδες παρουσιάζουν φέτος περί τις 27.000 καταλύματα, με τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της Μυκόνου και της Σαντορίνης να συγκεντρώνουν, όπως είναι εύλογο, το μεγαλύτερο μερίδιο, παρά το γεγονός ότι ειδικά η Μύκονος φέτος καταγράφει μείωση της διεθνούς κίνησης κατά 5% φέτος με βάση τα επίσημα στοιχεία του αεροδρομίου στο επτάμηνο (σ.σ. η Σαντορίνη είναι ακριβώς στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά με ίδιο αριθμό επιβατών εξωτερικού στις 796 χιλιάδες και άνοδο της συνολικής κίνησης κατά 3,9%, πάνω από 1,54 εκατ. στο επτάμηνο λόγω της αύξησης της κίνησης εσωτερικού).

Την πρωτοκαθεδρία πανελλαδικά από πλευράς αριθμού καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης διατηρεί η Κρήτη με συνολικά 33.000 καταλύματα, όπως προαναφέρθηκε, ιδιαίτερα σε Χανιά και Ηράκλειο, ενώ πολύ υψηλά είναι τα νούμερα και στη Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο. Στα Ιόνια νησιά καταγράφονται φέτος 29.000 καταλύματα με πλέον δημοφιλείς προορισμούς την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

Στα Δωδεκάνησα καταγράφονται φέτος 11.000 καταλύματα με σημαντική συγκέντρωση στους δύο μεγαλύτερους νησιωτικούς προορισμούς, ήτοι σε Ρόδο και Κώ, ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι πολύ υψηλοί αριθμοί στην Πελοπόννησο. Εκεί, όπως επισημαίνεται από την Hosthub, είναι καταχωρημένα 4.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, κυρίως σε περιοχές όπως το Ναύπλιο, η Μονεμβασιά και η Καλαμάτα.

Πτώση μέσης τιμής

Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία της AirDNA για το μήνα Ιούλιο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ανασκόπησης της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, στην Ελλάδα σημειώνεται η μεγαλύτερη μείωση στη μέση τιμή διανυκτέρευσης τον Ιούλιο, με πτώση κατά 9,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, απόρροια και της υψηλής προσφοράς. Πτώση, με δεδομένη αντίστοιχα και τη σαφώς υψηλότερη προσφορά καταλυμάτων σε όλη την Ευρώπη, καταγράφεται για πρώτη φορά τους τελευταίους 20 μήνες και στη μέση τιμή πανευρωπαϊκά, έστω κι αν το ποσοστό της μείωσης στη Μέση Ημερήσια Τιμή (ADR) είναι μικρό, κατά 1,5% κατά μέσο όρο στις 20 σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές βραχυχρόνιας μίσθωσης. Είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια συνεχιζόμενης ανόδου μετά την πανδημία, όπου σημειώνεται πτώση στη μέση τιμή, με εννιά χώρες- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- να ακολουθούν πτωτική τάση. Από την άλλη, οι διαθέσιμες καταχωρήσεις τον Ιούλιο «έπιασαν» νέο ρεκόρ, στα 4 εκατομμύρια στην Ευρώπη, με άνοδο κατά 15% σε ετήσια βάση σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023 και +5% σε μηνιαία βάση σε σύγκριση δηλαδή με τον Ιούνιο του 2024.