Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Πόσα χρήματα έχασαν οι πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι στο χειρότερο εξάμηνο όλων των εποχών

Η περιουσία του Έλον Μασκ διολίσθησε σχεδόν κατά 62 δισ. δολάρια. Παράλληλα, ο Τζεφ Μπέζος έχασε από την περιουσία του περίπου 63 δισ. δολάρια ενώ ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχασε περισσότερο από το μισό της περιουσίας του, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Συνολικά, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχασαν 1,4 τρισ. δολάρια το α’ εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας μεγάλη “βουτιά” και τη μεγαλύτερη εξαμηνιαία πτώση  που έχει καταγραφεί ποτέ για τους διεθνείς δισεκατομμυριούχους.

Πρόκειται για μια απότομη απόκλιση από τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν οι περιουσίες των υπερπλουσίων αυξήθηκαν καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες είχαν προχωρήσει σε πρωτοφανή μέτρα τόνωσης των οικονομιών στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού, απογειώνοντας την αξία των πάντων, από τις τεχνολογικές εταιρείες μέχρι τα κρυπτονομίσμτα.

Με τους αξιωματούχους κεντρικών τραπεζών να αυξάνουν τώρα τα επιτόκια με σκοπό να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, ορισμένες από τις μετοχές με τις υψηλότερες αποδόσεις – και συνεπώς και οι δισεκατομμυριούχοι που τις κατέχουν – δέχθηκαν πλήγματα. Η Tesla χαρακτηριστικά σημείωσε το χειρότερο τρίμηνο στην ιστορία της κατά το β’ τρίμηνο, ενώ η Amazon σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που έσκασε η φούσκα των dot-com.

Αν και οι απώλειες συσσωρεύονται για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, αυτό αντιπροσωπεύει μόνο μια ήπια κίνηση προς την κατεύθυνση της μείωσης της ανισότητας του πλούτου. Ο Μασκ, συνιδρυτής της Tesla, εξακολουθεί να διαθέτει τη μεγαλύτερη περιουσία στον πλανήτη, ύψους 208,5 δισ. δολαρίων, ενώ ο Μπέζος της Amazon είναι δεύτερος με περιουσία στα 129,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires.

Ο Μπερνάρ Αρνό, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας, κατατάσσεται τρίτος με περιουσία 128,7 δισ. δολαρίων και ακολουθεί ο Μπιλ Γκέιτς με 114,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg. Είναι οι μόνοι τέσσερις η περιουσία των οποίων ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια – στις αρχές του έτους, 10 άνθρωποι παγκοσμίως ξεπερνούσαν αυτό το όριο, συμπεριλαμβανομένου του Ζούκερμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται τώρα στην 17η θέση της λίστας με περιουσία ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Παρ’ όλα αυτά, οι δισεκατομμυριούχοι έχουν συγκεντρώσει τόσο μεγάλο πλούτο τα τελευταία χρόνια που όχι μόνο η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς μπορεί να αντέξει το χειρότερο α’ εξάμηνο από το 1970 για τον δείκτη S&P 500, αλλά ενδεχομένως αναζητούν και ευκαιρίες, δήλωσε ο Thorne Perkin, πρόεδρος της Papamarkou Wellner Asset Management.

“Συχνά η νοοτροπία τους είναι λίγο πιο contrarian”, δήλωσε ο Perkin. “Πολλοί από τους πελάτες μας αναζητούν ευκαιρίες όταν υπάρχει πρόβλημα στους δρόμους”.

Αυτό ίσχυσε κατά το α’ εξάμηνο του έτους σε ορισμένες από τις πιο προβληματικές γωνιές των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας με περιουσία 35,2 δισ. δολαρίων, απέκτησε ολόκληρο το μερίδιο της Societe Generale στη Rosbank PJSC νωρίτερα φέτος, εν μέσω των επιπτώσεων από την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. Εξαγόρασε επίσης το μερίδιο του υπό κυρώσεις Ρώσου μεγιστάνα Όλεγκ Τίνκοβ σε μια ψηφιακή τράπεζα έναντι πολύ χαμηλότερης από την κανονικό αξίας του.

Ο Sam Bankman-Fried, διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, αγόρασε μερίδιο 7,6% στην Robinhood Markets Inc. στις αρχές Μαΐου, αφού η τιμή της μετοχής υποχώρησε κατά 77% από την πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά της τον περασμένο Ιούλιο. Ο 30χρονος δισεκατομμυριούχος ενεργεί επίσης ως δανειστής έσχατης ανάγκης για ορισμένες προβληματικές εταιρείες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Η πιο προβεβλημένη εξαγορά όμως ανήκει στον Έλον Μασκ, ο οποίος κατέληξε σε συμφωνία εξαγοράς της Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων. Ο Μασκ προσφέρθηκε να πληρώσει 54,20 δολάρια ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Twitter έκλεισε την Πέμπτη στα 37,39 δολάρια.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον περασμένο μήνα ότι υπάρχουν “μερικά ανεπίλυτα ζητήματα” πριν μπορέσει να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. “Υπάρχει ένα όριο στο τι μπορώ να πω δημοσίως”, είχε πει. “Πρόκειται για ένα κάπως ευαίσθητο θέμα”.

πηγη: capital.gr