Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Πόσο αξίζουν σήμερα οι δραχμές

Υπάρχουν πολλοί που απορούν ποια μπορεί να είναι η αξία των παλιών, κλασικών δραχμών που πολλοί Έλληνες έχουν φυλάξει στα σπίτια τους που πλέον λειτουργούν ως ενθύμια και… σουβενίρ για την εποχή πριν από την εισαγωγή της χώρας μας στο ευρώ.

«Σαν γενικός κανόνας, τα παλαιότερα ελληνικά νομίσματα ίσως έχουν κάποια αξία, δηλαδή εκείνα από την εποχή του Καποδίστρια, του Όθωνα και του Γεωργίου του Α’. Επίσης, παίζει ρόλο η κατάσταση στην οποία έχουν διατηρηθεί» υπογράμμισε.

Από το 1900 και μετά, κατά κανόνα τα ελληνικά νομίσματα δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία, με εξαίρεση ορισμένα ασημένια κέρματα, που μπορεί να αποτιμώνται σε χιλιάδες ευρώ. Τα βυζαντινά νομίσματα ή φλουριά για να είναι νόμιμα στην αγορά, πρέπει να έχουν κυκλοφορήσει μετά το 1453 και την Άλωση της Πόλης.

Ειδικότερα, ο κ. Ποδάρας επέμεινε στην διατηρηθείσα κατάσταση ενός νομίσματος, καθώς το εύρος της αξίας ποικίλλει δραματικά: εάν είναι φθαρμένο, μπορεί να μην κάνει απολύτως τίποτα, ενώ άμα είναι ανέγγιχτο και ακυκλοφόρητο όπως βγήκε από το Νομισματοκοπείο, ίσως να «πιάνει»… μυθικά ποσά.

Τα πιο «εμπορικά» παλαιά ελληνικά νομίσματα που κυκλοφορούν σήμερα στις αγορές και διατίθενται σε δημοπρασίες σε κύκλους συλλεκτών είναι τα ασημένια τριαντάδραχμα του 1963 – 1964 και τα εικοσάδραχμα του 1960.

Από την πλευρά του, ο Νικόλαος Μαθιουδάκης, εκτιμητής νομισμάτων διευκρίνισε πως ένα χρυσό, «παρθένο» πενηντάδραχμο του 1876 πωλήθηκε για 160.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αξία των δραχμών που έχουν φυλάξει οι Έλληνες στα σπίτια τους, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Πρώτον, από το πόσο παλιές είναι. Για να είναι νόμιμες, πρέπει να χρονολογούνται μετά το 1830 και εκείνες που έχουν συνήθως αξία, προέρχονται πριν από το 1900. Δεύτερον, είναι η κατάσταση των δραχμών: όσο πιο ακυκλοφόρητες, τόσο το καλύτερο.

Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε πως τεράστια αξία έχει το πρώτο ασημένιο ελληνικό νόμισμα της σύγχρονης ιστορίας του κράτους μας, επί Καποδίστρια που «χτυπήθηκε» το 1828, όπως και το τάληρο του Βασιλιά Όθωνα, που υπολογίζεται στα 3.000 ευρώ, ενώ το χρυσό νόμισμα του Βασιλιά Γεωργίου, υπολογίζεται στα 4.000 ευρώ.

πηγη: aftodioikisi.gr