Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Πόσο επηρεάζουν τα παιχνίδια στο κινητό τα μάτια των παιδιών

Πολλοί είναι οι λόγοι υγείας για να είναι οι γονείς προσεκτικοί με τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά τους, καθώς ένας από αυτούς είναι η διαφύλαξη της καλής όρασης.

Η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών με το κινητό, το τάμπλετ και άλλα ψηφιακά μέσα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα μάτια.

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει τα πολύωρα παιχνίδια στο κινητό και τα άλλα ψηφιακά μέσα με αρνητικές εκβάσεις για την υγεία. Γι’ αυτό τον λόγο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημοσιεύσει και σχετικε΄ς κατευθυντήριες οδηγίες.

Σε αυτές συνιστά να μην ασχολούνται καθόλου με ψηφιακά μέσα τα παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους. Όσον αφορά τα παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών, συνιστά να μην υπερβαίνουν την 1 ώρα ημερησίως.

Αντίστοιχα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά περιορισμό της ενασχόλησης σε λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα έως την ηλικία των 5 ετών. Ταυτοχρόνως συνιστά η ενασχόληση να αφορά μόνο καλά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Για τα παιδιά του Δημοτικού, εξάλλου, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν ενασχόληση με τα ψηφιακά μέσα έως το πολύ 2 ώρες την ημέρα. Και πάλι, κυρίως όταν αυτό είναι απαραίτητο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο επιστημονικό περιοδικό Ophthalmology επιβεβαίωσε ότι οι δραστηριότητες αυτές αυξάνουν τις πιθανότητες μυωπίας στα παιδιά. Η ίδια μελέτη έδειξε πως όσο περισσότερες ώρες περνούν τα παιδιά σε υπαίθριους χώρους, ιδιαίτερα κατά την νηπιακή και πρώτη παιδική ηλικία, τόσο περισσότερο επιβραδύνεται η εξέλιξη της μυωπίας.

Η κόπωση

Πώς θα μπορούσε, όμως, το πολύωρο καθημερινό παιχνίδι μπροστά σε μία οθόνη να οδηγήσει στη μυωπία; Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία. Ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι το κλειδί είναι:

  • Η ανεπαρκής έκθεση των ματιών τους στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου
  • Η συνεχής εστίαση της όρασης σε ένα κοντινό σημείο.

Ένας άλλος κίνδυνος που απειλεί τα μάτια παιδιών τα οποία καθηλώνονται μπροστά στις οθόνες είναι η κόπωση. Η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων οφείλεται στο ότι τα μάτια καταπονούνται από την συνεχή εστίαση σε κοντινό σημείο. Επομένως απαιτούνται συχνά διαλείμματα, ώστε να κοιτά το άτομο κάπου μακριά. Δυστυχώς όμως τα παιδιά χάνουν την αίσθηση του χρόνου όταν απορροφούνται από το παιχνίδι που παίζουν ή τα βίντεο που παρακολουθούν.

Ευελιξία της εστίασης

Η πολύωρη ενατένιση της οθόνης προκαλεί ξηρότητα και ερεθισμό των ματιών. Αυτό οφείλεται στο ότι ασυναίσθητα βλεφαρίζουμε λιγότερο όταν συγκεντρωνόμαστε σε μία οθόνη. Και αυτό ισχύει για όλους, μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο η ξηροφθαλμία και ο ερεθισμός μπορεί να είναι χειρότερος για όσα παιδιά ασχολούνται με τα κομπιούτερ που είναι τοποθετημένα για να εξυπηρετούν τα ενήλικα μέλη της οικογένειας.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, τα παιδιά που ασχολούνται με τις ώρες με τα ψηφιακά μέσα μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολίες στην ευελιξία της εστίασης. Η ευελιξία αυτή είναι η ικανότητα προσαρμογής της όρασής τους από τα κοντινά στα μακρινά αντικείμενα. Ευτυχώς και αυτό είναι ένα παροδικό πρόβλημα, αφού τα μάτια ανακτούν την φυσιολογική ευελιξία τους μέσα σε λίγες ώρες ή το πολύ σε λίγες ημέρες από τη διακοπή της συνεχούς κοντινής εστίασης.

Πηγή: iatropedia.gr