Πέμπτη
18
Ιούλιος
TOP

Πόσο κοστίζει η αγορά και ενοικίαση κατοικιών στην Πελοπόννησο

Στα ύψη είναι οι τιμές τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση κατοικιών στην Πελοπόννησο, ειδικότερα στις δημοφιλείς παραθεριστικές περιοχές. Η μέση τιμή για κατοικίες προς πώληση τον Μάιο 2024, ήταν στα 1.537 ευρώ ανά τ.μ., με μια αύξηση του 9,63% σε σύγκριση με τον Μάιο 2023 που ήταν στα 1.402 ευρώ ανά τ.μ.

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται και τα ενοίκια κατοικιών όπου η μέση τιμή ζήτησης διαμορφώνεται στα 7,5 ευρώ ανά τ.μ. έναντι 6,73 ευρώ ανά τ.μ. που ήταν ακριβώς πριν ένα χρόνο. Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς η μέση τιμή για ενοικίαση και αγορά κατοικίας τον Μάιο ήταν η υψηλότερη τα δύο τελευταία χρόνια.

Την ώρα που η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή σημειώθηκε τον Ιούλιο 2022, καθώς για ένα ακίνητο προς πώληση η μέση ζητούμενη τιμή ήταν στα 1.314 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το ίδιο διάστημα ο μέσος όρος των ενοικίων ανήλθε στα 6,05 ευρώ το μήνα ανά τ.μ. Σήμερα, στην Πελοπόννησο η ακριβότερη περιφερειακή ενότητα για αγορά κατοικίας είναι η Αργολίδα, με μέση ζητούμενη τιμή τα 2.079 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Βέβαια, από την εξίσωση πρέπει να αφαιρεθεί το Πόρτο Χέλι, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επενδυτικό αναβρασμό. Συγκεκριμένα, τα οικόπεδα στα παραθαλάσσια σημεία είναι ήδη κατειλημμένα, ενώ διαθέτει μεγάλο αριθμό ακινήτων-φιλέτων σε λόφους με θέα τη θάλασσα.

Οι τιμές μάλιστα των ακινήτων ποικίλλουν, καθώς αυτά που είναι παραθαλάσσια μπορεί να κοστίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο, ενώ τα οικόπεδα που βρίσκονται πιο πίσω κυμαίνονται από 100.000 έως 300.000, με το κόστος κατασκευής, ωστόσο, να ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 4.000 ευρώ το τ.μ. Φθηνότερες είναι οι κατοικίες του Ναυπλίου με τη ζητούμενη τιμή πώλησης να είναι στα 2.045 ευρώ ανά τ.μ.

Αντιθέτως, η χαμηλότερη τιμή ήταν στον δήμο Λύρκεια με μέσο όρο 721 ευρώ ανά τ.μ.. Τον ίδιο μήνα, η ζητούμενη τιμή για ακίνητα προς ενοικίαση στην περιφέρεια της Αργολίδας ήταν υψηλότερη στον δήμο Κρανίδι, με 10,07 ευρώ το μήνα ανά τ.μ. Η χαμηλότερη τιμή αντίστοιχα, ήταν στον δήμο Νέα Κίος με μέσο όρο 3,54 ευρώ το μήνα ανά τ.μ.

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις τιμές ακινήτων προς πώληση στις τουριστικές περιοχές στη Νότια Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Λακωνία και στην Μεσσηνία. Συγκεκριμένα στη Μεσσηνία, τα σπίτια κοστίζουν κατά μέσο όρο 1,826 ευρώ ανά τ.μ., ενώ τα ενοίκια διαμορφώνονται στα 7,8 ευρώ ανά τ.μ. Η Πύλος εμφανίζεται να είναι η πιο ακριβή περιοχή με ακίνητα αξίας 3.182 ευρώ ανά τ.μ. και τα ενοίκια είναι στα 7,56 ευρώ το τ.μ. Στην Καλαμάτα οι τιμές είναι στα 2.192 ευρώ ανά τ.μ., με τα μισθώματα να υψηλότερα, καθώς φτάνουν τα 8,39 ευρώ τ.μ.

Κατά τον μήνα Μάιο 2024, η ζητούμενη τιμή για ακίνητα προς πώληση στην περιφέρεια Λακωνία ήταν υψηλότερη στον δήμο Κυθήρων, με 2.416 ευρώ ανά τ.μ. Αντιθέτως, η χαμηλότερη τιμή ήταν στον δήμο Γέρονθρες με μέσο όρο 219 ευρώ ανά τ.μ.. Τον ίδιο μήνα, η ζητούμενη τιμή για ακίνητα προς ενοικίαση στην περιφέρεια Λακωνία ήταν υψηλότερη στον δήμο Γύθειο, με 6,88 ευρώ το μήνα ανά τ.μ. Η χαμηλότερη τιμή αντίστοιχα, ήταν στο Οίτυλο με μέσο όρο 1,53 ευρώ το μήνα ανά τ.μ.

Τα τελευταία 2 χρόνια, και η μέση τιμή στην περιφέρεια Αρκαδίας έφτασε στο υψηλότερο σημείο τον μήνα Μάιο 2024, με μέση τιμή 1.356 ευρώ ανά τ.μ. Τα ακριβότερα ακίνητα εντοπίζονταν στον δήμο Βόρεια Κυνουρία, με 1.784 ευρώ ανά τ.μ. και με ενοίκια 6,27 ευρώ το μήνα ανά τ.μ.

πηγη: newsit.gr