Παρότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο μακροζωίας και καλής υγείας, φαίνεται πως δεν αποτελεί το πρότυπο που ακολουθούν οι Έλληνες για τη διατροφή τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nutrition Journal, το 86,8% των συμμετεχόντων δεν πληρούσε τη σύσταση για κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Παρόλο που η Ελλάδα διαθέτει αφθονία φρέσκων τροφίμων, όπως ελαιόλαδο, όσπρια και λαχανικά, μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού καταναλώνει πιο συχνά τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 81,4% των ερωτηθέντων κατανάλωνε κρέας σε τακτική βάση, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό έδειχνε σταθερή προτίμηση σε φυτικά τρόφιμα.

Η βιώσιμη διατροφή δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια επιτακτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών τροφών και η στήριξη τοπικών παραγωγών μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας του πλανήτη και των ανθρώπων. Εάν υιοθετηθούν σταδιακά πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές, η ελληνική κοινωνία μπορεί να επιστρέψει στις ρίζες της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι όχι μόνο υγιεινή, αλλά και φιλική προς το περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του ygeiamou.gr πατώντας εδώ