Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Πόσο στοιχίζει ανά ώρα η διάσωση της οικονομίας – Ζάλη… προκαλούν να νούμερα!

834 εκατομμύρια δολάρια την ώρα. Αυτό είναι το ποσό που χρειάστηκε, προκειμένου οι κεντρικές τράπεζες να στηρίξουν τις οικονομίες και να αποτρέψουν μια καθολική κατάρρευση, εν μέσω των πολύμηνων lockdowns της πανδημίας.

Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, το οποίο αποτελεί μια άνευ προηγουμένου νομισματική «χαλάρωση» στην παγκόσμια ιστορία και το οποίο, όπως αποδείχθηκε, κατάφερε να πετύχει τον σκοπό του.

Το κόστος δανεισμού των κρατών υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, βοηθώντας τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην απαιτούμενη δημοσιονομική στήριξη. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την στιγμή ομόλογα αξίας 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν αρνητικές αποδόσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America, μόνο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) διέθεσε 4 τρισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά ομολόγων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών.

Federal Reserve bond buying has doubled its balance sheet in 18 months

Πέραν όμως της διάσωσης εκατομμυρίων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, η φθηνή ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών είχε ακόμη μία θετική παρενέργεια. Πυροδότησε το μεγαλύτερο ράλι στην ιστορία των χρηματιστηρίων, με τις αγορές να εκτινάσσονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, λίγους μήνες μετά το sellf off του Μαρτίου – Απριλίου 2020

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για την ταχύτερη ανακαμψη των διεθνών κεφαλαιαγορών εν συγκρισει μ’ όλες τις προηγούμενες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης και του παγκόσμιου κραχ του 2007 – 2008.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον, είναι για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να διατηρηθεί η υπερχαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Εν ολίγοις, για πόσους μήνες θα είναι ανοιχτή η κάνουλα;

Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Ιουλίου, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve συμφώνησαν ότι η μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός του 2021.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει διαμηνύσει ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα διατηρηθεί έως τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2022, κάτι το οποίο φυσικά ωφελεί και την Ελλάδα.

Εξάλλου, η παραλλαγή Δέλτα και η επαναφορά των lockdowns σε πολλές χώρες (Νέα Ζηλανδία) έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι η πανδημία του κορωνοϊού παραμένει παρούσα και εξακολουθεί να απειλεί τις εθνικές οικονομίες.

πηγη: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg